Vatla kool pannakse sügisest kinni

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Kuvatud 3 pilti, galeriis pilte: 12

Hanila volikogu otsustas teisipäeval lõpetada 1. septembrist 94aastase Vatla kooli tegevuse.

„Poolt oli kuus ja vastu viis volikoguliiget,“ ütles volikogu esimees Mardo Leiumaa.

Vatla kooli sulgemine tuli päevakorda, kuna õpilaste arv on langenud alla kriitilise piiri. Valla arengukava järgi saab kool tegutseda, kui seal õpib vähemalt 12 last. Praegu on õpilasi järgi kümme.

Volikogu veebruariistungil kooli sulgemise otsust ei sündinud, sest hääled jäid viiki. Istungilt puudus toona Veiko Laev. Volikogu 28. märtsi istungil oli ta kohal.

Kooli sulgemise poolt hääletasid Veiko Laev, Mardo Leiumaa, Jüri Mõniste, Kristi-Carolina Reinmaa ja Mart Viipsi valimisliidust „Koduvald“ ning Kalle Vainula valimisliidust „Hanila kogukond“.

Kooli sulgemise vastu olid Meelis Malk, Õie Palu ja Priit Tein valimisliidust „Hanila kogukond“ ning Olavi Vainu ja Helju Viikmann valimisliidust „Koduvald“.

Keegi ei taha rääkida

„Koristaja just rääkis, et täna on selline tunne, nagu oleks keegi lähedane inimene ära surnud,“ ütles Vatla kooli direktor Helju Viikmann eile ennelõunal ja lisas, et keegi praegu kooli teemal rääkida ei taha.

„Seda oli küll oodata, aga hulluks teeb asja see, et ega me ei tea, mis edasi saab,“ nentis Viikmann.

Kui paljud praegustest Vatla kooli õpilastest lähevad Virtsu, kui paljud Lihula või Varbla kooli, direktor öelda ei osanud. Kooli sulgemise hirmus panid osad lapsevanemad juba varem oma lapse mujale kooli.

Virtsu kooli nõrgimaks küljeks peab Viikmann kehva bussiühendust.

„Koolibuss läheb Virtsu kell 7.15, tagasi Vatlas on õpilane alles kell pool viis õhtul,“ kirjeldas direktor, lisades, et Lihulasse on koolilapsel mugavam käia.

„Meie laps läheb Lihulasse, siin pole mingit küsimust,” ütles Vatla kooli hoolekogu esimees Koidu Kütt. „Kui Lihula saab vallakeskuseks, miks siis teise suunda [Virtsu] pöörata.”

Mis õpetajatest saab, on praegu veel selgusetu.

„Mitte kellelegi pole [töökohta] pakutud,“ tõdes direktor. Virtsu koolist käivad Vatlas tunde andmas muusika- ja matemaatikaõpetaja. „Loodusainete õpetaja elab siin, tunnid on tal ka Virtsu koolis. Neil väheneb koormus poole võrra. Sama on ka kunstiõpetajal, kes käib Tallinnast ja annab tunde nii meil kui ka Virtsus. See [koormuse vähenemine] on rahakotile suur pauk.“

Direktor on ise ka 0,7 kohaga õpetaja. Uut töökohta pole ta veel otsima hakanud. „Lõpetan kooliaasta, siis esialgu puhkan ja seejärel võtan end ilmselt töötuna arvele,“ arutles Viikmann.

Tallinnas pidavat õpetajaile töökohti olema. „Pärnu on niipalju väiksem linn, et kohti eriti pole,“ ütles direktor Viikmann. „Ümberõpe muule ametile… Ja kokk-kütja ja koristaja-kütja, nemad on ka kohalikud inimesed, kuhu nemad tööle saavad?“

Mõisahoones tegevust jagub

„Niiväga ei karda, et maja külmaks ja tühjaks jääb,“ ütles direktor.

Mõisahoones on külaseltsi ruumid, aktiivselt tegutsev saviring, õmbluskojal läheb 21. aasta, majas on ka raamatukogu. „Külaseltsi käest ei võeta neid ruume ära,“ vahendas direktor vallavanem Arno Peksari sõnu.

Mis mõisakompleksist saab, selle kohta erilisi plaane polevatki. „Paar aastat tagasi oli ideekonkurss, selle võitis kultuurimõisa idee, aga autoril ütles tervis üles ja nii ei saanudki ettevõtmisest asja,“ meenutas Viikmann.

Päris usinasti kasutatakse mõisat praegu sünnipäevade ja pidude pidamiseks, suur saal sobib ka konverentside pidamiseks ning kodutütred ja noorkotkad olid eelmisel suvel mõisas laagris.

Sügisel ühinevad Hanila ja Lihula vald Läänemaalt ning Koonga ja Varbla vald Pärnumaalt Lääneranna vallaks, mis hakkab kuuluma Pärnumaa koosseisu.

„Iseasi on see, mis tuuled hakkavad puhuma, kui on uus, suur vald,“ arutles direktor Helju Viikmann. „Ma usun, et nii palju mõistust ikka uutel vallajuhtidel on, et Vatla mõis on tohutu kultuuriväärtus.“

Vatla kool

  • Vatla kool on tegutsenud Vatla mõisas 1923. aastast. Nõukogude ajal püsis seal õpilaste arv stabiilselt 120 ligi. Praegu on koolis kümme õpilast.
  • 2003. aastani tegutses kool üheksaklassilisena, seejärel jätkati kuue klassiga.

Vt ka: "Hanila volikogu otsustas Vatla kooli sulgeda"


Fotod: Urmas Lauri Vatla kool 001 Vatla kool 002 Helju Viikmann (2) Vatla kool 025 Vatla kool 026 Ruth Lobjakas (4) Vatla kool 026 Ruth Lobjakas (10) Vatla kool 054 Heli Riive (1) Vatla kool 054 Heli Riive (2) Vatla kool 054 Heli Riive (3) Vatla kool 055 Vatla kool 062 Vatla kool 065 Vatla kool 067

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
2 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
vatla
6 aastat tagasi

Varbla kool võiks ju ka oma kooli tutvustada.vatla lastel ja nende vanematel puudub ülevaade Varbla koolist.

Varbla
6 aastat tagasi

asub uuest vallakeskusest samuti vastassuunas, ent sinna saab Varbla kooli viiva bussiga mõistlikul kellaajal. Tagasi saab poole kolmeks liinibussiga või veerand neljaks koolibussiga. Koolimaja on avar ja tingimused head.