If Kindlustus: Läänemaal juhtus aastaga 32 metsloomale otsasõitu

Tarmo Õuemaa

tarmo@le.ee

Metskits

Suurim tõenäosus metsloomale otsa sõita on Harjumaal, Tartumaal, Pärnumaal ja Saaremaal. Kõige rohkem metslooma ja auto kokkupõrkeid toimub kevadel ja sügisel, selgub If Kindlustuse kahjustatistikast.

2016. aastal registreeriti If Kindlustuses kokku 833 metsloomaga seotud kaskokindlustuse kahjujuhtumit, millest novembris toimus kokku 110, mais ja juunis mõlemal kuul 87 ning detsembris 85 kahju.

Maakondade lõikes annavad üldjuhul tooni piirkonnad, mida läbivad suuremad maanteed ja kus on suurem rahvastikutihedus. 151 kahju toimus Harjumaal, 113 Tartumaal, 61 Pärnumaal ning 59 Saaremaal. Kõige vähem ehk 11 kahju toimus Hiiumaal.

Tambet Asi sõnul jagab Läänemaa selles edetabelis 11.-12. kohta koos Jõgevamaaga.

If Kindlustuse andmetel juhtus Läänemaal 2016 jaanuaris kuus, veebruaris kaks, mais viis, juunis neli, juulis kaks, augustis üks, septembris kaks, oktoobris üks, novembris viis ja detsembris neli sellist õnnetust – aasta peale kokku 32. „Kõige sagedamini satuvad metsloomad autodele ette kevad- ja sügiskuudel. Kui kevadisel ajal avastavad noored uljad loomad oma territooriumi piire, siis sügisel on paljudel ulukitel jooksuaeg. Samuti aitavad sügisel õnnetustele kaasa halb nähtavus ja kehvad teeolud,“ ütles If Kindlustuse kahjukäsitluse osakonnajuht Taavi Kiibus, kelle sõnul tuleb olla just kevadel ja sügisel metsloomade osas eriti tähelepanelik.

Läänemaa statistika on selle poolest erinev, et mullu märtsis ja aprillis kindlustus siit selliste õnnetuste kohta teateid ei saanud.

„Keskmine kahju metsloomaga kokkupõrke korral on 2131 eurot ja paraku pole harvad ka juhused, kus auto läheb kokkupõrke tagajärjel mahakandmisele. Suurim kahju oli möödunud aastal 19 294 eurot,“ lõpetas Kiibus.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments