Monotüüp XV Euroopa meistrivõistlused andsid Eestile Oolupi ja Padu tulemusega kirka pronksmedali

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Olev Oolup ja Andrus Padu. Jaak NirgiOlev Oolup ja Andrus Padu. Foto: Jaak Nirgi

13.-18. veebruaril toimusid jääpurjetamise Monotüüp XV klassi Euroopa meistrivõistlused, mis korraldati Rootsis Fiskebodas, kaunil Hjälmareni järvel. Osalejad kommenteerisid kohapealseid jääolusid suurepärasteks, kuid tuule tugevus andis esimestel päevadel soovida. Üle hulga aastate osales nii palju võistkondi – täpsemalt 36, et võistlus peeti kahes grupis.

Võistluspäevad pakkusid põnevaid hetki ning ka rõõmustavaid tulemusi Eesti jääpurjetajatele. Nimelt said Olev Oolup ja Andrus Padu kolmanda kohaga poodiumile ning pronksmedali omanikeks.

Euroopa meistriteks tulid venelased Vadim Bikler ja Alex Vostronosov ning hõbedale nende kaasmaalased Oleg Vasilev ja Denis Karelskii.

Märgilise tähtsusega oli ka eestlaste võistkondlik esikoht tugevate Vene ja Poola võistkondade ees.

Eestist käis Euroopa meistrivõistlustel kuus võistkonda koos treeneri Vello Jürjoga: Olev Oolup – Andrus Padu (3. koht), Ott Kolk – Juhan Kolk (6. koht), Indrek Aavik – Erik Riim (8. koht), Meelis Saarlaid – Urmas Kruusmägi (13. koht), Ants Haavel – Andrias Sillaste (20. koht) Priit Saarlaid – Taavi Välisson (23. koht).

Monotüüp XV Euroopa meistrivõistlusi on korraldatud alates 1933. aastast. Monotüüp XV on suur kahemehekelk, mis on väga tehniline alus ja nõuab erilist tähelepanu ning tipposkusi. Ilma liialduseta võib seda nimetada "jääpurjetamise vormel 1-ks". Võistlusrajal on kiirused kuni 120-130 km/h. Eestlased on 13 korral tulnud Euroopa meistriks, viimati Ott Kolk – Juhan Kolk 2016. aastal. Eestlased võivad eriti rõõmustada, sest maailmas on väga vähe spordialasid, mis toimuvad Eestis disainitud ja konstrueeritud spordivahendil ning antud alal.

Monotüüp-XV

  • Monotüüp-XV klassi jääpurjekas on konstrueeritud 1932. aastal Eestis Erik von Holsti poolt.
  • Monotüüp-XV on rangelt monotüüpse konstruktsiooniga kahemehe jääpurjekas.
  • Monotüüp-XV jääpurjeka purjepindala on 15 m2 ja pikkus 7,5 m. Maksimumkiirus on 130-150 km/h.
Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments