Sukles: erakond on tihti takistav faktor, oluliselt lihtsam on saada inimesi kandideerima valimisliitudesse

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Itaalia veinipäevad  Urmas Sukles Foto: Markus SeinLähenevad kohalike omavalitsuste volikogude valimised sunnivad küsima, kas suuremad omavalitsused jätavad võimaluse ka valimisliitudele või on erakondadel eelis üha enam kujundada ka kohalikku elu, vahendas ERRi uudisteportaal.

Kas valimisliidud vajaks senisest suuremat riigi tuge või vastupidi, on nad oma aja ära elanud? Vikerraadio saates "Reporteritund" arutlesid valimisliitude oleviku ja tuleviku üle riigikogu liikmed Artur Talvik (Vabaerakond), Kalle Muuli (IRL) ja Keskerakonna peasekretär Jaak Aab. Sõna ütles sekka ka Haapsalu linnapea Urmas Sukles (RE) (pildil).

Artur Talvik ütles, et tihtipeale ei tahagi kohalikud aktiivsed inimesed parteiga Kalle Muuli sõnul ei vastandaks tema erakonda ja valimisliitu, sest mõlemal on oma roll. Talvik tuletas meelde, et valimisliidu liige võib olla ka partei liige ja valimisliidu võivad moodustada erinevatest parteidest pärit inimesed. Kalle Muuli ütles, et ka parteitud inimesed saavad erakondade nimekirjades kandideerida.

Jaak Aabi sõnul teeb erakonna ja valimisliidu põhimõttelise vahe sisse asjaolu, et erakond on see, mis pikemas perspektiivis jätkusuutlikult kannab vastutust.

Saates telefoniintervjuu andnud Haapsalu linnapea Urmas Sukles (RE) ütles, et erakondadel on finantsiliselt valimisliitude ees teatav eelis. "Aga kui on tugev valimisnimekiri ja valimisnimekirjas olijad suudavad panustada oma vahendeid, siis ma arvan, et see vahe väga suur ei ole. Maapiirkondades, ma mõtlen, Tallinnas on lugu teine," lausus ta.

Sukles nõustus saatejuhiga, et oluliselt lihtsam on saada inimesi kandideerima valimisliitudesse ja erakond on tihti takistav faktor. See on ka üks põhjus, miks tulevatel valimistel Sukles Haapsalus oma nimekirjaga kandideerimist kaalub.

 

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
6 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
uba
7 aastat tagasi

Usun, et Sukles ei ole reformierakonna linnapeakandidaat, aga Suku tahab ühendvalla eesotsas olla. Linnale tal midagi küll pakkuda ei ole, kuid ego ja framare vajavad toitmist. Natukene rase!

Tont
7 aastat tagasi
Reply to  uba

Erinevalt sinust 15.46 ( ja paljudest linlastest,kes ta 3 korda tagasi valisid), arvan,et Sukles on olnud hea linnapea. Ja ilmselt valitakse ta tulevastel valimistel tagasi. Ja ka praegu,kaine peaga,ei oska ma su arvamisest välja lugeda,kes on su arvates siis parim- unelmate linnapea.Anonüümne sõimamine muidugi erilist mõistust ja julgust muidugi ka ei nõua. Ilmselt peab pooliku lahti võtma,et ülimast tõest aru saada.

....
7 aastat tagasi

Sukles, ole mees ja räägi, miks sa erakonnale tegelikult selja pöörad? Ei saa nii olla, et kümmekond aastat olla truu parteisõdur, kandideerides ka mõni kuu tagasi erakonna juhatusse ja alles nüüd läksid silmad lahti. Ilmselt on siin tegu ikka plikatirtsu ohtu solvumisega. Sukles tõi enda kandideerides erakonna juhatusse sisse mõiste – erakonna uus juhatus ootab värsket verd. See oleks Suklese kontekstis võinud olla pilapildi allkiri, aga mitte tõsiselt võetav mõttevälgatus. Nähes, et e-keskkonnas pole tal arvestatavat seljatagust, pööras Sukles oma kaotuse kiirelt veel lootust andvale võidulainele ja kutsus erakonna kaaslasi hääletama Pevkuri poolt. Läks läbi küll ja et jätkuvalt pildil… Loe rohkem »

Imelik
7 aastat tagasi

Mida ma kommenteerin kui kommentaar läbi ei tule?
Või olen “persona non grata”?

Imelik
7 aastat tagasi
Reply to  Imelik

Proovin uuesti. “Talvik tuletas meelde, et valimisliidu liige võib olla ka partei liige ” Jah, aga siis tekib küsimus- keda ta valimistel esindab? Parteid või valimisliidus iseennast? Ehk teisisõnu ei ole tegemist vabamehe/-naisega, vaid “natuke rase” juhtumiga. “Kalle Muuli ütles, et ka parteitud inimesed saavad erakondade nimekirjades kandideerida” Saavad, kuid lõpetavad suure tõenäosusega erakonnas (praktika). Miks see halb on? Nende jutt muutub kardinaalselt, mis viitab “broilerikasvandusele”. See näitab tegelikult ära erakondades valitsevat mentaliteeti. “Jaak Aabi sõnul teeb erakonna ja valimisliidu põhimõttelise vahe sisse asjaolu, et erakond on see, mis pikemas perspektiivis jätkusuutlikult kannab vastutust.” Raadio pilti ei näita aga huvitav… Loe rohkem »

Imelik
7 aastat tagasi
Reply to  Imelik

Ajalehele.
Muuseas on selline (juhus?) juba teistkordne.
Ene Pajula arvamusloo kommentaar jäigi kadunuks.
Ei sellest hullu aga lihtsalt informatsiooniks.