ARK-i eksamineerijate korruptsioon tõi karistused kuuele inimesele

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Harju maakohus mõistis neljapäeval kriminaalkorras süüdi kuus inimest, kes olid seotud maanteeameti autoregistrikeskuses (ARK) sõidueksami tegemisel toimunud korruptsiooniga.

Süüasja läbivaks tegelaseks oli sõiduõpetaja Anatoly, kellel olid head suhted autoregistrikeskuse eksamineerijatega. Nii paluski ta kokku kuuel eksamineerijal oma õpilase eksimustele sõidueksami sooritamisel vajadusel läbi sõrmede vaadata, mida eksamineerijad ka tegid. Vastutasuks said nad altkäemaksu 160 eurot eksami kohta.

Sarnaselt tegutses ka sõiduõpetaja Nikolai, kes vahendas või üritas vahendada eksami sooritajate makstud altkäemaksu kolmele eksamineerijale, kusjuures summad eksami kohta ulatusid 160-st 200 euroni. Ühel juhul ei nõustunud eksamineerija korruptiivse tegevusega kaasa minema, teine eksamineerija aga tegi seda. Kolmandal juhul oli eksamineerija esmalt küll nõus eksami sooritaja vigadele läbi sõrmede vaatama, aga kuna autorooli istunud isiku sõiduoskus jättis eriti kehva mulje, ei lubanud eksamineerija teda siiski eksamilt läbi ja ka altkäemaksu ei võtnud.

Kohtueelse uurimise lõppedes tuli astuda korruptsioonis süüdistatuna kohtupinki nii sõiduõpetajatel Anatolyl ja Nikolail kui ka eksamineerijatel Malle, Aivaril, Jaagul ja Peetril. Neljapäeval mõistis Harju maakohus nad kokkuleppemenetluses ka süüdi.

Sõiduõpetajal Anatolyl tuleb kanda kolmeaastane tingimisi vangistus sama pika katseajaga, tema kolleegil Nikolail aga tasuda rahaline karistus 2500 euro ulatuses. Eksamineerija Malle peab kandma nelja aasta ja kolme kuu pikkuse tingimisi vangistuse sama pika katseajaga, tema kolleeg Jaak aga kolme aasta ja üheksa kuu pikkuse tingimisi vangistuse sama pika katseajaga. Eksaminaator Aivar sai kolmeaastase tingimisi vangistuse sama pika katseajaga, sama ametit pidanud Peetril tuleb aga vangi minna. Nimelt karistas kohus teda nelja-aastase vangistusega, millest reaalselt trellide taga kandmisele kuulub üks kuu ja 27 päeva. Ülejäänud karistusaja peab aga Peeter kandma tingimisi nelja-aastase katseajaga.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments