Kadri Simson: suuremaid makse puudutavaid muudatusi on oodata 2018. aastast

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

keskerakond simson1

Kadri Simson. ARVO TARMULA

Riigikogu Keskerakonna fraktsiooni esimehe Kadri Simsoni sõnul tehakse 2017. aasta eelarvesse väiksemad muudatused, mis eelarvetasakaalu ei puuduta; suuremad makse puudutavad muutused algavad 2018. aastast, nii et inimestel on aega uuendustega harjuda, kirjutab Eesti Päevaleht.

"Me ei lähe 2017. aastal ellu viima Reformierakonna prioriteetide järgi kokku pandud eelarvet. Aga muudatused saavad olla sellised, mis ei halvenda eelarve tasakaalu. Kulude ja tulude balanss peab säilima. Praegused kõnelused peavad suuri muudatusi silmas eelkõige 2018. aastast,"  rääkis Simson intervjuus lehele.

"Senini on näpuotsaga vähendatud sissetuleku pealt makstavaid makse ja suurimad võitjad on olnud keskmisest suurema sissetulekuga inimesed, samas korjatakse antud summad tagasi aktsiisiga. Praegu võetakse väikse sissetulekuga inimestelt ebaproportsionaalselt palju makse ja meie esmane eesmärk on leida vahendid, millega seda maksukoormust vähendada," ütles Simson maksukoormuse kohta.

"Kas on võimalik teha maksumuudatusi nii, et kõik võidavad ja keegi ei kaota? Ei ole. Aga kõik kolm erakonda teavad, et keegi ei saa oma erakonna programmi reservatsioonideta ellu viia," lisas ta.

Kommenteerides jutte tõsta tulumaksuvaba miinimum 500 euroni, möönis Simson, et see on pööraselt kulukas. "Aga see tagaks selle, et miinimumpalga teenija saaks oma palga kätte ja oleks rohkem motiveeritud töötama. See oleks talle üle 60 euro võrra suurem netosissetulek. See oleks pööraselt kulukas, aga mitte ilmvõimatu."

Praegustel läbirääkimistel kaaluvad osapooled Simsoni sõnul selle plaani teostatavust lähiaastatel.

Simson sõnas, et kuigi uus loodav koalitsioon pooldab laenu võtmist, on laenul kriteeriumid ja see tähendab, et see ei saa olla üle 100 miljoni euro ehk laen on pigem väike. "Võime näiteks tuua, et Rail Baltic oleks vajanud 400 miljonit eurot ja selle katteallikaid Reformierakond välja ei öelnudki. Seega ei saa välistada, et ka nad ise oleksid laenanud," sõnas Simson.

"Laenuga oleks finantseeritavad eelkõige sellised objektid, mis panevad majanduskasvule aluse, sest välisinvesteeringute puhul otsivad investorid korralikku infrastruktuuri ja head tööjõudu. Oleme laenuga finantseerimise puhul silmas pidanud ka olulisi objekte, mida seni pole ehitatud, näiteks suurt konverentsikeskust. Riik pole teinud midagi, et maksevõimelist konverentsituristi siia meelitada," rääkis ta.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
makse tõsta nad mõistavad
7 aastat tagasi

…ainult et, keskerakond pole selleks ajaks enam võimu lähedalgi.

Hullumaja+puhvet
7 aastat tagasi

No hakkab tulema -õlleaktsiisi lubati kõvasti tõsta +Lim maks -elagu Läti eelarve (lätlastelt suur kummardus Eesti j.buviletsuse suunas )

Külamees
7 aastat tagasi

Astmeline tulumaks Eesti moodi tähendaks seda,et need kes teenivad üle mediaanpalga hakkavad maksma rohkem kui praegu.Päris kõrgepalgalisi on meil lihtsalt nii vähe,et neile ka 50%-se maksu väänamisel ei tuleks riigieelarve kuidagi kokku.

Hullumaja+puhvet
7 aastat tagasi
Reply to  Külamees

Tubli – üks on vähemalt aru saanud . Need kes tegutsevad , neid kavatsetakse hakata karistama , luusereid aga hakatakse poputama – peaasi et hääled kätte saaks – pikapeale viiakse investeeringud riigist välja ja siis võivad luuserid lutti imeda – isegi kesikla ei võta sealt kus pole . Suhkrumaksuga juba toimub arutlus – kalev kolib siis lätti
Ah jaa – juba lipsas ka nn keskmine tulumaksumäär välja – astmed olid vist 16 %, 26% ja 36 %

Agusas
7 aastat tagasi

egas läti ka igavesti meist odavam paik ei ole, kui natukenegi lõunanaabrite ideid lugeda, siis pole muutused enam kaugel, max paar aastat

Hullumaja+puhvet
7 aastat tagasi
Reply to  Agusas

Oh ei -lätlased jätsid suured maksutõusud ära ,kuna arvestasid välja et Eesti poolt tuleb siis u 200 milli sisse ,oma rahvas saab aga odavamat kaupa

Agusas
7 aastat tagasi

ära paanitse ja väljamõeldisi kirjuta.

hhh
7 aastat tagasi

Astmelises just täna kokkulepitud.Nagu kogu Euroopas.

Hullumaja puhvet
7 aastat tagasi
Reply to  hhh

Jaaa- meil tulevad head astmed : 100 euri pealt 10 % , 200 pealt 20 % , 300 pealt 30 % – nii et luuserid saavad 20 euri rohkem kätte , kõik ülejäänud hakkavad aga umbes 25 % rohkem maksma

Hullumaja+puhvet
7 aastat tagasi

Ups – isegi vähe pakkusin – tuleb välja et rohkem tahetakse

GPS
7 aastat tagasi

Haapsalu saab raudtee.

to+GPS
7 aastat tagasi
Reply to  GPS

Haapsalu saab astmelise raudtee

see
7 aastat tagasi

keskus tuleks pealinna, mitte meie provintsi.

just
7 aastat tagasi

ja astmelisest tulumaksust enam pole juttugi ?

Hullumaja+puhvet
7 aastat tagasi
Reply to  just

Oota veel – kohe tuleb

Hullumaja puhvet
7 aastat tagasi

Tule taevas appi! Konverentsikeskus on investeering !!!! No vaid mingi kanaaju suudab sellist pläusti suust välja ajada . Ei tule keegi siia äärwmaale suuri konverentse pidama -vaid kesikla võib oma kongresse sellistes kohtades pidada . Nii et raha põletamine juba hakkab

Mart
7 aastat tagasi

Ehk viskas tädi meeleolu ülal hoidmiseks vaid hea nalja? Mingit arukuse märki sellel küljes küll pole.

Agusas
7 aastat tagasi

juu siis on ikka ennem turuuuring tehtud, et tasuvuse osas selgust saada. Niisama vaevalt keegi lahmib