Valge Daam – südamega läbi müüri ja vihma

Kristjan Kosk

kristjan.kosk@le.ee

Valge Daami proov

Hetk Valge Daami etenduse proovist. Foto: erakogu

Augusti algusest peale on Valge Daami tegijad Haapsalu piiskopilinnuse hoovis usinalt proove teinud. Homme õhtul veereb vaatajate ees lahti uus Valge Daami legend.

Kuigi ajaline surve tegijaile on suur, oli lavastaja Aleksander Ots eelmisel pühapäeval vana rahu ise. „Muretsemine annab küll tegevust, aga ei vii kuhugi edasi. Minu süda on rahul ja olen täiesti kindel, et tuleb äge asi,” rääkis Ots. „Küll aga on tänasest keelatud kõigil osalistel Haapsalust lahkuda.”

Et ajaga läheb seekord kitsaks, oli tegijail selge juba juulis. „Inimesed on kolmes linnas ja ma ei tea mitmes maakonnas laiali. Nii kutselistel näitlejatel kui ka Haapsalu harrastajail on  suvel palju tegemist  ja aeg, mil üldse on võimalik koos käia, on väga limiteeritud,” seletas Ots.

Möödunud pühapäeval jõuti esimest korda selleni, et lavastus mängiti esimest korda terve trupiga läbi. Enne seda tehti proove gruppide kaupa – vastavalt sellele, kes kellega mingis stseenis koos mängib. Seekord keskenduti võtmestseenide harjutamisele – lihviti, parandati, kohendati. Tekstiraamatud olid osalistel veel igaks juhuks käes, aga vaja neid enam eriti ei läinud. „Hakkab tulema! Aga tööd on vaja veel palju teha,” võttis lavastaja proovipäeva kokku.

Vett ja vilet

Kui pühapäevane proov kulges võrdlemisi viisakais ilmastikuoludes ja alles proovi lõpus tabas tegijaid väike vihmasabin, siis uue nädala alguses muutus ilm tegijate vastu aina kiuslikumaks. Esmaspäevases heli- ja valgustehnika proovis piilus päike veel hetkiti pilve tagant, teisipäeval aga kostitas ilmataat tegijaid juba lausvihmaga.

Lavastuse projektijuht Anneli Aken tunnistas, et ilm on nende proovide tegemist seganud päris kõvasti. „Raske on selliste ilmadega proove teha. Näitlejail on ju platsil külm ja märg olla,” rääkis ta.

Eriti keeruliseks teeb ilm kostüümiproovid. „Me tahaks juba kostüümidega laval proovi teha, aga ei saa,  sest vihmaga läheksid need läbimärjaks. Meil on keerulisi kostüümivahetusi, mida oleks vaja harjutada, aga nende ilmadega on see lihtsalt võimatu,” rääkis Aken teisipäeva hommikul, kui õues oli napilt üle kümne kraadi ja taevas tinahall.

Vähesest ajast ja halvast ilmast hoolimata tuli Valge Daami tegijail eelmiste päevade jooksul jõuda nii kaugele, et täna saaks tulla kontrolletendus koos valguse, muusika, video, kostüümide ja publikuga. „See annab meile võimaluse saada publikutunnetus ja parandada veel need kõige viimased vead,” selgitas Ots.

Mitu lugu

Tänavuse Valge Daami lavastuse „Südamega läbi müüri” autor on kirjanik Jan Kaus. Suvi on kirjanikul paraku olnud nii kiire, et proovidesse pole ta ise jõudnudki. Neljapäevaseks kontrolletenduseks loodab Kaus siiski kohapeal olla. „Kindlasti tekitab see natuke pinevust ja kontrolletendusel on kindlasti üllatusmomente,” ütles Kaus.

„Olen tegijatega pidevalt kogu prooviperioodil suhelnud. Kui Sassil (lavastaja Aleksander Ots – toim.) tekstiga mingi probleem tekkis, arutasime selle läbi ja seni oleme kõigele lahenduse leidnud,” selgitas Kaus.

Vastates küsimusele, mis teeb tema näidendi eriliseks või teistsuguseks, võtab Kaus esiti väikese mõttepausi. „Ma jääks selle erilise määratlemisega ettevaatlikuks. Kõikvõimalikud arhetüübid ja motiivid Valge Daami loos on tegelikult juba ammu läbi mängitud,” märkis kirjanik.

Kausi sõnul on ta püüdnud kirjutada võimalikult kihilist teksti. „Seal on ajalooline kiht, fantaasia kiht, psühholoogiline kiht ja muidugi ka klassikaline armastuslugu. Sellele lisaks ka mängud üleloomulikuga, et kustutada janu üleloomuliku vastu, mis inimestel on,” kirjeldas Kaus. „Siin on mitu lugu, mis kohati jooksevad paralleelselt, aga kohati ka ristuvad ja jooksevad kokku.”

Esimene fänn olemas

Reedel esietenduvas lavastuses on tavapärasest suurem roll ka tänapäevastel tehnilisel lahendustel, kus märksõnadeks video mapping ehk reaalsus, mis luuakse projektorite, animatsiooniprogrammide ja 3D modelleerimise abil. Mida täpsemalt tähendab lavastaja Aleksander Otsa juulikuine lause „Me proovime hobuste puudumist kompenseerida sellega, et laseme linnuse õhku”, on kõigil võimalik näha juba homme õhtust.

Valge Daami lavastustes on alati olnud tähtsal kohal muusika, mille on seekord kirjutanud Lea Dali Lion ehk Lea Liitmaa ja Angela Aak. Lavastuse peaosalised on Loore Martma ja Priit Loog. Kokku on laval 45 inimest, koos lavataguste jõududega on see arv veel suurem.

Tänavust lavastust mängitakse samamoodi linnuse taga platsil, kus möödunud aastal jäeti hüvasti ülimenuka „Valge Daami saladusega”.

Esimene fänn on lavastusele tekkinud juba enne esietendust. „Meil on mitu õhtut järjest käinud platsil rebane. Eriti meeldivad talle pitsakarbid ja kilekotid. Loodetavasti toob ta meile head õnne,” märkis Aken.

Hoiame meiegi tegijaile pöialt ja loodame, et ilmataat vähemalt nädalavahetuseks oma tujutsemisega tagasi tõmbab.

Kast:

„Südamega läbi müüri”
Esietendus 19. augustil kell 22 Haapsalu piiskopilinnuses
Etendused 20. ja 21. augustil kell 22 Haapsalu piiskopilinnuses

Piletid  etenduste päevadel Piletilevis ja 1,5 tundi enne algust kohapeal.
Täispilet 12 eurot, sooduspilet 10 eurot.

Sissepääs etendusele on alates kella 20.30.

Istekohtade arv on piiratud (ligi 800 kohta).

Vihmavarjud piiravad nähtavust ega ole lubatud. Korraldajad paluvad kasutada vihmakeepe, mida saab kohapealt osta. 

 

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments