Herkel: president peab olema Reformierakonnast sõltumatu

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

Andres Herkel

Vabaerakonna liider Andres Herkel leiab, et president peab olema Reformierakonnast sõltuma ning suudaks kaitsta kodanikuühiskonda pikaajalise administratsioonipartei poliittehnoloogilise ülemvõimu eest.

Herkel meenutas Kristuse poolt variseridele hõigatud lautet "Kes teie seast on patuta, see olgu esimene tema peale kivi viskama", märkides, et see on Eesti kultuuriruumis tooniandev. "Küllap võib seda mingil moel seostada ka Allar Jõksiga, kes on aastate jooksul seisnud häälekalt ja nõudlikult parema poliitilise kultuuri eest. Eelmisel nädalal sai Jõks hakkama fopaaga, mis nüüd võimaldab teda rünnata. Seejuures on verbaalne labasus kindlasti vähem ühiskonnaohtlik kui poliitiline korruptsioon," viitas Herkel Jõksi poolt Arvamusfestivali jututoas öeldud ebaõnnestunud naljale.

"Kes aga on need variserid, kes Jõksi vastu esimeste seas kivi haarasid? Me näeme seal õige mitut Reformierakonna poliitikut, kes ise on aastate vältel ja korduvalt üsna valimatu sõnapruugiga silma paistnud," jätkas Herkel, nimetades Jürgen Ligi ja Valdo Randpere nime.

"Et selle entusiasmi variserlikest tagamaadest paremini aru saada, tuleb noorematele poliitikahuvilistele meelde tuletada üht olulist poliitilist vaidlust, mis rullus aastatel aastatuhande vahetusel, suurtes piirides 1998-2005. Tollastel võimuerakondadel tuli pähe mõte keelata kohalikud valimisliidud ning võtta poliitikategevuse monopol endale. Mõtet vedasid Keskerakond ja Reformierakond, Rahvaliit jooksis kaasa ja ka sel perioodil tekkinud Res Publica pidas seda ahvatlevaks. Mõõdukad ja Isamaaliit olid selgelt valimisliitude keelamise vastu," meenutas Herkel.

Tema sõnul tundub praegu idee keelata kodanike valimisliitude osalus kohalike volikogude valimistel absurdne ja demokraatlikke vabadusi piirav, kuid toonane vaateveer ei olnud nii selge. "Keelajad looritasid oma egoistlikke kavatsusi kõnedega ausamast, selgemast ja vastutustundlikumast poliitikast, milleks üksnes erakonnad olevat võimelised. Selline demokraatia lõhkumise katse oli vähemalt sama hull kui hiljem juurutatud erakondade superrahastamine eesmärgiga vältida uusi tulijaid," märkis Herkel.

Ta meenutas, et ehkki valimisliitude keelamist oponeerisid mõjukad mõtlejad põhiseaduse isast Jüri Adamsist tulevase presidendi Toomas Hendrik Ilveseni, peatas rumaluse killavoori 2001. aastal õiguskantsleriks saanud Allar Jõksi söakus ja järjekindlus." "Et Reformierakonna poliittehnoloogid Jõksi sellest ajast pimesi vihkavad, peaks pikemaajalistel poliitikavaatlejatel samuti teada olema," lisas Herkel.

Tema sõnul peaksid erakonnad otsima parimat presidenti Eestile, mitte ei upitaks ennast. "Välispoliitika ja väljapeetud esinemismaneer on siin väga olulised omadused. Veel olulisem on aga see, et president oleks Reformierakonnast sõltumatu ning suudaks kaitsta meie kodanikuühiskonda pikaajalise administratsioonipartei poliittehnoloogilise ülemvõimu eest," märkis Herkel oma ajaveebis.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Juho
7 aastat tagasi

Presidendiks saab nüüd Allar Jöks!
Oravatel hirmust kakas püks.
Ei nad enam siis ei saa
eesti rahvast rahast paljaks koorida.
Peavad vooris jooksma laia metsa
ehk veel sattuks möne pähkli otsa.
Et siis seda vaikselt järada,
et ületalve üldse elada.
Vaadaku siis kui hästi maitseb
elu kesine,
nagu nad on selle sättind
praegust meitele.

vaatame
7 aastat tagasi

Me saame naisväelise presidendi,kes omakasupüüdmatult osakab riiki juhtida,kõik läheb hästi!Varsti näeme,kes see on….