3

Laupäeval avatakse Rannarootsi muuseumis meresõiduhooaeg

Kristjan Kosk

kristjan.kosk@le.ee

IMG_6595

Eile lasti aurupaat „Kallis Mari” vette. Foto: Arvo Tarmula

Laupäeval avatakse Rannarootsi Muuseumis pidulikult meresõiduhooaeg armastatud aurupaadi „Kallis Mari” ja purjeka Ruhnu jaala poolt, kutsudes kõiki soovijaid tegema meresõite ning kuulama tasuta Mari Jürjensi loomingut.

Tegemist on kahe Läänemaa suurema muuseumi ühisüritusega – korraldajateks on Sihtasutus Läänemaa Muuseumid (SALM) ja Rannarootsi Muuseum. Rannarootsi muuseumi kuraator Jorma Friberg sõnas, et ürituse idee tekkis SALM-il ning kahe asutuse koostöö asetleidva sündmuse nimel sai alguse juba varakevadel.

SALM-i turundus- ja kommunikatsioonijuhi Maarja Kõutsi silmis on käesoleval merekultuuriaastal lausa kohustuslik vetel ära käia. „Haapsalus on ainulaadne võimalus teha huvisõite ajalooliste veesõidukitega. Omalt poolt üritame teha kõik, et inimesed selle võimaluse üles leiaksid,“ märkis Kõuts. „Meresõiduhooaja avamine Haapsalus on juba traditsiooniks kujunemas. Juuni keskpaik on puhkuste alguse aeg, seetõttu on just siis kuurortlinnas sobilik meresõitude peale mõtlema hakata.“

Huvisõitudele viiakse soovijad sel päeval 3 euro eest nii „Kalli Mari” kui ka jaalaga. Kui „Kallis Mari” on Läänemaa Muuseumi kasutuses alles kolmandat suve, siis Ruhnu jaala on Rannarootsi muuseumis juba aastast 2003. Friberg märkis, et purjekas sobib oma ehituselt pikemateks reisideks, rääkides kaugetest sõitudest Peterburgi, Riiga ja Stockholmi. Tahtjatele korraldatakse suvel ettetellimisel sõite nii Osmussaarele kui Vormsile. Soovi korral saab jaalaga nautida ka väiksemaid retki Haapsalu tagalahel, imetledes vaadet, kuid Friberg arvab, et lühemateks lõbusõitudeks on SALM-i hallatav aurupaat „Kallis Mari” sobivam.

Laupäevasel üritusel on korraldajatel peale paadisõitude külastajatele nii mõndagi pakkuda – lastega pered saavad veeta mänguliselt aega Iloni Imedemaa juhendajate käe all, võttes osa mereteemalistest mängudest. Lisaks harivad kohalviibijaid Päästeameti esindajad, rääkides veeohutusest.

Linnarahval on võimalik ka osa saada kaunist muusikast ning seda täiesti tasuta. „Eelmisel aastal laulis „Kalli Mari“ jaoks meretee siledaks Mari Kalkun. Sel aastal on lubanud Mari Jürjens oma häälega suvetuuled mahedamaks muuta,” sõnas Kõuts. Jürjensi esituses saab kuulda lugusid hiljuti ilmunud plaadilt „27” ning repertuaari pidavat ilmestama ka mõni mereteemaline laul.     

Tundub, et tulemas on üks igati vahva avapidu, seega – kes pole veel laupäeva jõudnud ära sisustada, seadku sammud Rannarootsi muuseumisse.

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid, vajutades lipukese ikooni.

Kommenteeri

avatar
trackback
Galerii: merehooaja avamine | Lääne Elu

[…] Vt ka: "Laupäeval avatakse Rannarootsi muuseumis meresõiduhooaeg" […]

starter
starter

Mis kell pidu algab???

...
...

Kell 10 muuseumis ja samal ajal on alates 10st jahtklubist paatide sõidud.

wpDiscuz