7

Spikker Itaalia veinipäevadeks: milline vein toidu juurde sobib?

Lemmi Kann

Lemmi Kann

lemmi.kann@le.ee

Ülle Valdre Foto: Merilin Kaustel-LehemetsJoogiekspert Ülle Valdre soovitab toidu juurde veini valimisega natuke vaeva näha, sest sobiv paariline toob toidu parimad maitseomadused veelgi paremini esile. Foto: Merilin Kaustel-Lehemets.

Veini ja toidu sobivus on omaette teadus, mille põhitõdede kirjeldamine väärib pikki lehekülgi. Kui õigesti valitud vein tagab suurepärased ja unustamatud maitseelamused, siis vale valik võib pikaks ajaks meelde jääda ja mitte positiivses mõttes.

Seepärast pakume Itaalia veinipäevadeks (ja mitte ainult) lihtsat ja käepärast spikrit, milliseid veine konkreetse toidu juurde valida.

Soovitab joogiekspert Ülle Valdre (vinoteek MULLiga ja MULLiga) 

Austrid: Chablis, Muscadet, šampanja
Bruschetta: Chianti, Valpolicella, kuiv roosa vahuvein
Caesari salat: Chablis või muu Vana Maailma ilma tammelaagerduseta Chardonnay, Gavi, Provence rose
Carpaccio (valge kala): Sauvignon Blanc, Vermentino
Carpaccio (liha): Cabernet Franc, Barbera, punane Côtes du Rhône
Gazpacho: Fino Sherry, Albarino, roosa Rioja
Gorgonzola: Amarone, Recioto della Valpolicella, Vin Santo
Hamburger: Zinfandel (Primitivo), Merlot
Hiina toit: valged Alsace’i veinid, Riesling Kabinett, Gewürztraminer
Hiidkrevetid (küüslauguga): Sauvignon Blanc, Fiano, Falanghina, Rueda
Jänes: punane Côtes du Rhône, Pinot Noir, Viognier, Pinot Gris
Punane kalamari: šampanja või muu kuiv vahuvein
Kala (valge, aurutatud): kuiv Riesling, Muscadet, Pinot Blanc, Vermentino, Grpner Vetliner
Kalkun: Pinot Noir, Garnacha (Grenache), Zinfadel, Chianti, punane Rioja, tammine Chardonnay
Kana (küpsetatud): valge Côtes du Rhône, Viognier, tammine Chardonnay, kuiv roseevein
Krevetid (keedetud): Muscadet, Picpoul de Pinet, Pinot Grigio, Vinho Verde, Grüner Vetliner
Lambakarree: Ribera del Duero, punane Rioja, Shiraz, Malbec
Lasanje: Chianti, Merlot, punane Rioja Crianza Lõhe: tammine Chardonnay, Viognier, Pinot Noir
Mehhiko tortilja: Garnacha (Grenache), kuiv roseevein
Mozzarella-tomatisalat: Soave, Verdicchio
Pasta (tomatine): Chianti, Valpolicella, Barbera, Primitivo, Merlot
Pasta (koorene): Chardonnay, Pinot Bianco
Pavlova (beseekook): Moscato d’ Asti, Sauternes
Pitsa: Chianti, Valpolicella, Barbera, Merlot
Risoto mereandidega: Pinot Bianco, Chardonnay
Risoto seentega: tammine Chardonnay, Pinot Noir, Barbera
Salaami: Barbera, Sangiovese, Pinot Noir
Sinimerekarbid (aurutatud): Soave, Vermentino, Muscadet, Picpoul de Pinet
Sink (toores, nt Prosciutto) ja melon: Riesling Kabinett, Prosecco, Pinot Bianco
Šokolaad: Amarone, portvein
Suši: Riesling, šampanja või muu kuiv vahuvein, Grüner Vetliner
Tiramisu: Vin Santo, magus oloroso sherry, Madeira, portvein
Vasikaliha: Pinot Noir, Valpolicella, kuiv roseevein, Grüner Vetliner
Veiseliha: Sangiovese, Barolo, Cabernet Sauvignon

Meeldejäävaid maitseelamusi!

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid, vajutades lipukese ikooni.

Kommenteeri

avatar
Vahhinder
Vahhinder

Vein ei sobi üldse toidu juurde! Maitse muutub mõlemal rõvedaks! Joodik leiab alati põhjuse, et juua! Toidukõrvale!? Kes see siin lollakas on?

Reintam.Urmas@gmail.com
Reintam.Urmas@gmail.com

Nb!

kodanik
kodanik

Igal juhul oleks olnud samaka ajamise päevad kasulikumad korraldada olnud raha oleks eesti jäänud.

Pipi
Pipi

Et nagu ilma veini toidule peale rüüpamata enam süüa ei tohikski? Aga paluks siis hommikuse kaerahelbepudru juurde ka midagi trendikat.

juss
juss

no ärkulapudru juure käib ikka viru valge!

kodanik
kodanik

ikka tasa ja targu on vaja inimsei mürkidega harjutada

täiesti vaba valik
täiesti vaba valik

Kuidas keegi saab keelata joomast ükskõik mis toidu kõrvale seda, mis just maitseb? Mitte keegi! See rohkem selline moodu värk.

wpDiscuz