Ligi tuhat tantsijat pidas linnuses pidu

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Kuvatud 3 pilti, galeriis pilte: 54

Täna õhtul lõi Haapsalu linnuseõuel tantsu tuhatkond tantsijat lasteaialastest memmedeni välja, teoks sai maakonna tänavune tantsupidu "Sulle".

Hommikuste proovude alguses tantsijaid tervitanud vihmasadu andis peagi järele ja kuigi taevas oli hall, lasi ilmataat terve peo vihmavarjude-keepideta ära pidada.

Kl 16.30 alanud rongkäigu juhatas sisse lõbusõidurongil Peetrike istuv Hanila laulu- ja mänguseltsi kapell. Piki peatänavat kulgenud rongkäik kinnitas Läänemaa kui tantsiva maakonna nimetust. Et järelkasvu üle pole põhjust muret tunda näitas laste- ja noorterühmade suur arv. Lasteaiarühmi osalses tänavusel peol rekordarv. 

Maakonna tantsupeole olid kokku tulnud tantsijaid pea kõigist valdadest, vaid Nõva oli sedapuhku kõrvale jäänud.  

Tantsupidu kandis tänavu pealkirja "Sulle", mis peo pealavastaja Liia Leesi sõnul tähendab seda, et iga tantsija leiab oma hinges kellegi, kellele ta oma tantsu pühendab. Sama mõtet kordas ka peo avanud tantsiv maavanem Neeme Suur, kes soovitas igal tantsijal leida rahvahulgas keegi, kellele ta tantsib. 

Linnusemurul käis veidi enam kui tunni jooksul 72 tantsurühma. Kõige rohkem oli kooliõpilaste rühmi – kokku 28. Just vanemate kooliõpilaste lustlikku ja hästi esitatud tantsu oli nauditav vaadata. 

Peokava kostaja Liia Lees on varem öelnud, et peo repertuaari valis ta vanemad rahvatantsud, kud naisrühmade kava mõjutas juunis Jõgeval peetav Eesti naiste tantsupidu. Traditsiooniliselt lõpetas tantsupeo tantsijate hümniks peetav Tuljak, mille esitamiseks olid tantsumurule tulnud kõik tantsurphmad peale lasteaialaste.  

"Tore pidu on," kiitis vaatajate seas väikesele sugulasele kaasa elama tulnud Aino. 

Fotod Arvo Tarmula

Tantsupidu. Tarmula01 Tantsupidu. Tarmula02 Tantsupidu. Tarmula03 Tantsupidu. Tarmula04 Tantsupidu. Tarmula05 Tantsupidu. Tarmula06 Tantsupidu. Tarmula07 Tantsupidu. Tarmula08 Tantsupidu. Tarmula09 Tantsupidu. Tarmula10 Tantsupidu. Tarmula11 Tantsupidu. Tarmula12 Tantsupidu. Tarmula13 Tantsupidu. Tarmula14 Tantsupidu. Tarmula15 Tantsupidu. Tarmula16 Tantsupidu. Tarmula17 Tantsupidu. Tarmula18 Tantsupidu. Tarmula19 Tantsupidu. Tarmula20 Tantsupidu. Tarmula21 Tantsupidu. Tarmula22 Tantsupidu. Tarmula23 Tantsupidu. Tarmula24 Tantsupidu. Tarmula25 Tantsupidu. Tarmula26 Tantsupidu. Tarmula27 Tantsupidu. Tarmula28 Tantsupidu. Tarmula29 Tantsupidu. Tarmula30 Tantsupidu. Tarmula31 Tantsupidu. Tarmula32 Tantsupidu. Tarmula33 Tantsupidu. Tarmula34 Tantsupidu. Tarmula35 Tantsupidu. Tarmula36 Tantsupidu. Tarmula37 Tantsupidu. Tarmula38 Tantsupidu. Tarmula39 Tantsupidu. Tarmula40 Tantsupidu. Tarmula41 Tantsupidu. Tarmula42 Tantsupidu. Tarmula43 Tantsupidu. Tarmula44 Tantsupidu. Tarmula45 Tantsupidu. Tarmula46 Tantsupidu. Tarmula47 Tantsupidu. Tarmula48 Tantsupidu. Tarmula49 Tantsupidu. Tarmula50 Tantsupidu. Tarmula51 Tantsupidu. Tarmula52 Tantsupidu. Tarmula53 Tantsupidu. Tarmula54

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Küsiks kah
8 aastat tagasi

Kas sellise mõnitava tagasiside peale leidub Läänemaal veel mõni kollektiivijuht, kes oma rahvaga kahe nädala pärast Lihulasse laulupeole sooviks minna? Kus on maavalitsus tükkis oma kultuuriosakonnaga, et sellist lausa isiklikuks minevat sopaloopimist siin veergudel rahulikult pealt vaatab?

eelmisega nõus
8 aastat tagasi
Reply to  Küsiks kah

Maavalitsusel on täna puhke päev, kultuuriga tegeletakse siis kui palk jookseb. Selline kommentaarium näitab et kultuuri alused läänemaal puuduvad. Aga küsimused on head mis tegelikult vastust ootavad. Kui nendele vastused puuduvad siis see peaks tähendama vaavanema tagasiastumist.

V.ENDER
8 aastat tagasi

Eelnevatele kommeteerijatele, kui teile ei meeldi meie kaunid rahvariided janeed imelised tantsud,siis mida te ronite neid vaatama. Me peaksime olema tänulikud,et meil on tragid tantsujuhid ja aktiivne rahvas,kes teeb kõik selleks,et meie kultuur säiliks.Sina,kes ei julge isegi enda õige nime all kommentaare panna,lòsutad kusagil ,aga need tantsijad lähevad rõõmuga harjutama ja uusi tantse õppima

Jevr
8 aastat tagasi

Veel mõni aeg peale põliskultuurides võimuleastumist me edendame tema kestmist, sest muidu oleksid gooid asunud protsesitle meie vastu. Meie targad mehed asusid kasvatama gooide juhte, kes hakkasid meie eest koostama kõnesid, projekte, märgukirju, artikleid, mille kaudu mõjustame inimesi, juhtides neid meie ettemärgitud mõistete ja teadmiste tunnetamisele. Nii lõime me tarbimisühiskonna kultuurile alusel ja põliskultuurid võtsid selle omaks.

Lea
8 aastat tagasi

Ikka Lia Lees, mitte Lea Lees.

Olles täpne:
8 aastat tagasi
Reply to  Lea

LIIA Lees. Oh neid ajakirjanikke küll.

Kuule, küsimus!
8 aastat tagasi

Õrnalt kõrva sosistades ja igaühte eraldi kättpidi kohale talutades ei ole võimalik tuhandet tantsijat väljakul organiseeritult liikuma panna. Siin ongi tarvis parasjagu kamandamist ja valju häält, et loetud prooviminutute jooksul asi toimima saaks. See polegi kompleksides vaevlevate pehmode värk.

Kissa
8 aastat tagasi

Õige tuhandetele orjadele tulebki leida alternatiivne tegevus et nad kaotaksid igasuguse seose enda põliskultuurilise algega. las parem laulavad tantsivad põllu veerel peamine et oleksid ohutud ja alluksid orjapidajatele. Kaleeri orjadele mängiti ka trummi et nad aeru õigel ajal tõmbaksid. Peale aeru tõmbamist olid nad nii väsinud et ei jaksanud isandatele enam vastupanu ostutada. Veel parem kui orjadele luua illusioon et see ongi nende normaalne elu.

........
8 aastat tagasi

Ise osalesin. Kasti otsast karjuv tädi oli väga tore ja sõbralik. Kõik oli tip-top

Küsimus
8 aastat tagasi

Nägin seda proovi protsessi ja see oli õudne. – üks vanamutt karjus kasti otast ühete viirgu paigale ja siis hakkas pihta – Jookske sinna. tehke seda. Tehkse seda nii või teisiti. – Kahtlen sügavalt kas inimesed olid õnnelikud kui seda teha said. Või teisalt kas see ongi meie niinematatud RAHVAKULTUURI SISU … ??? Üks karjub ja kamandab ees ja teised sada lammast tantsivad selle pilli järgi. No midagi on selles ikka väga valesti.

Osalenu
8 aastat tagasi
Reply to  Küsimus

Hea küsija. Selleks, et panna sadakond inimest tantsima ühel muruplatsil mingeid jooniseid – selleks ongi tarvis seda puki otsast juhendavat inimest. Kui iga tantsurühm harjutab tantse eelnevalt saalides ja ühel päeval saab lihtsalt kuskil platsil kokku, siis niisama, ilma juhendamiseta, need mustrid jmt tulema ei hakka.
Selleks, et teinekord mitte pettuda, soovitan Teil soojalt – tulge vaatama etendust, mitte proove, kus tehaksegi viimaseid lihve.

Are
8 aastat tagasi
Reply to  Osalenu

Ütle palun miks on vaja muru platsile sadakodn inimest tantsima panna ja mingeid jooniseid tegema panna. Kas see kui muruplatsile saadakse sadakond inimest kokku ja pannakse mingeid kujundeid tegema ongi meie rahvakultuurisaavutuse tippsündmus ?

mnjah
8 aastat tagasi
Reply to  Are

See sama suhtlemise küsimus on juba aastaid Ulrika puhul olnud? Koos hoiab vaid tantsijate omavaheline suhtlus.

Rre-le vastuseks
8 aastat tagasi
Reply to  Are

Seda on vaja selleks et nii on rahvale õpetataud, kogu aeg on nii olnud ja jääb ka nii sest see on kõige parem viis juba maast madalast automatismidel baseeruva mõtlemise kasvatamiseks. Hiljem kui suureks saadakse on selliseid inimesi lihtsam uksetehasesse sentide eest tööle panna. Õhtul saada ta serjaale vaatama ja tantsu trenni ning mõtlemisvõime ongi väljalülitastud. Mehed saab selle rituaali raames kergesti hormonaalset tasakaalu paigast ära ajada ja kuulekask loomaks muuta, kes mõtleks vaid enda ihade rahuldamisele. Selleks et asi kõik õlitatult toimiks on vaja tantsuõpetajad palgata ja öelda rahvale te tegemist on rahva kultuuriga rohkem ei midagi. Kui tahad… Loe rohkem »

Tantsija
8 aastat tagasi
Reply to  Küsimus

Tegu oli väga super üritusega sel aastal. Kokku tullakse ja tantsitakse seltskonna ja lusti mõttes. Tegu ei ole võistu või auhinna peale tantsimisega, pigem lustime ja tantsime oma vabast ajast, ning see meile meeldib, muidu Me seda ei teeks.
Sinule, kallis küsija, soovin, et ka Sina kunagi kuhugile jõuad või midagi saavutad. Seniks rahulikku meelt!

Eda
8 aastat tagasi
Reply to  Küsimus

Aga mil moel on paremad õllesummerid ja diskoõhtud jne.Purjus inimesed kakerdavad ringi , tümakas peksab , kes kus kargleb. Siin on ilusad rahvariided,tantsijatel rõõmsad näod.Kui ei meeldi ei pea ju käima!

To Eda
8 aastat tagasi
Reply to  Eda

Täpselt õige vastus ja igaühe oma valik, kes millega tegeleb ja millisest lastetoast ning milline sisemine kultuur-haritus. Kindlasti tunnevad rõõmu tegijad ja rohkearvulised pealtvaatajad. Tänud vähegi viitsijatele ja tegijatele kauni rahvapeo eest! Virisejad olgu nurgas vakka!