Kindlustusfirma: kuidas käituda pärast liiklusõnnetust välismaal?

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

112If Kindlustuse kliendid põhjustasid möödunud aastal välismaal 963 liiklusõnnetust, tänavu kolme kuuga on neid registreeritud 212. Toome siinkohal lihtsad juhised, kuidas käituda pärast liiklusõnnetust välismaal.

Välisriigis liigeldes tuleb olla eriti tähelepanelik, kuna erinevad võivad olla nii liikluseeskirjad, politsei suhtumine kui ka liikluskindlustuse olemasolu kohustus. Lisaks muudab asjaajamise ning vastaspoolega kokkuleppe saamise veelgi keerulisemaks võimalik keelebarjäär.

If Kindlustuse kahjukäsitluse osakonnajuhi Taavi Kiibuse sõnul on liiklusõnnetusse sattudes kõige olulisem sündmuskoha jäädvustamine ning fikseerimine. „Autoga välismaale sõites soovitame kaasa võtta liiklusõnnetusest teatamise vormi, kuna võõras keeles blankett võib meie inimesele arusaamatuks jääda. Muuseas see vorm on kõigis rohelise kaardi maades ühesugune, lihtsalt keel on erinev. Liiklusõnnetuse korral on oluline, et ei antaks kusagile allkirja enne, kui kõik on arusaadav ning selge. Õnnetuskoha fikseerimine on väga oluline – selleks oleks mõistlik lisaks blanketi täitmisele jäädvustada ka autode asukohad ning vigastused näiteks mobiiltelefoni kaameraga. Lisaks soovitame pilte teha ka teise osapoole juhiloast ja kindlustuspoliisist,“ sõnas Kiibus.

Kiibus lisab veel, et lihtsamaks asjaajamiseks tasub Eestist välja sõites alati roheline kaart kaasa võtta sõltumata sellest, kas see on antud riiki reisides kohustuslik või mitte. Rohelise kaardi väljastamine on tasuta ning selle olemasolu teeb asjaajamise õnnetuse korral kindlasti lihtsamaks.

Kuidas käituda, kui satud välisriigis liiklusõnnetusse?

  • Täida sündmuskohal vorm "Teade liiklusõnnetusest" või jäädvusta õnnetuspaik koos ütlustega nutitelefoniga või kirjuta paberile andmed liiklusõnnetuse ja osapoolte kohta.
  • Kui oled avarii põhjustamises süüdi, palu kannatanul pöörduda sinu kindlustusandja esindaja poole tema koduriigis – kõigil kindlustusandjatel on kohustus omada esindajat igas rohelise kaardi riigis
  • Kui oled kannatanu, siis ära allkirjasta ühtegi paberit, kui Sa ei ole vastutuse osas kindel. Täida nii teise osapoole võõrkeelne kui ka eestikeelne verisoon "Teade liiklusõnnetusest". Küsi põhjustaja liikluskindlustuse poliis, märgi üles kindlustusseltsi nimi ja võimalusel tee poliisist pilt.
  • Kui tekib vaidlus vastutuse üle, kutsu politsei ja küsi tõend liiklusõnnetuse kohta.
  • Tee pilte nii oma sõidukist kui ka teise osapoole sõiduki vigastustest ja asukohast.
  • Teata esimesel võimalusel kahjujuhtumist oma kindlustusandjale.

If klientide 2015.a põhjustatud liikluskahjud välismaal riigiti (kokku 963): Soome 233, Rootsi 133, Saksamaa 128, Venemaa 86, Norra 51, Leedu 48, Läti 43, Poola 38, Suurbritannia 33, Prantsusmaa 33, Hispaania 27, Itaalia 25, Belgia 23, Holland 21, Taani 17, Austria 9, Šveits 5, Tšehhi 3, Slovakkia 2, Valgevene 2, Kreeka 1, Ungari 1, Luksemburg 1.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
ei saanud ari
7 aastat tagasi

Kui oled kannatanu, siis ära allkirjasta ühtegi paberit, kui Sa ei ole vastutuse osas kindel.

Aga teate Liiklusõnnetusest peab ju allkirjastama?