Lapsevanem: kas Eesti on e-riik või bürokraatide riik?

Lehte Ilves

lehte.ilves@gmail.com

Eesti pass. Repro

E-riigi grimassid: lapsevanem võib kätte saada 15aastase kiirpassi, aga 17aastane peab kas ise järele minema või volituse kirjutama.

E-riigis Eestis võib ette tulla lugusid, mis sobivad pigem eelmisse sajandisse kui moodsasse IT-ajastusse.

Ühe sellise loo rääkis toimetusele ema, kes takerdus Tallinnas alaealise poja kiirpassi järel käies ajale jalgu jäänud seadusekribala taha.

17aastasel koolipoisil oli Peterburi reisi tarvis kiiresti passi vaja. Haapsalus sai ta asjad aetud, aga kiirpassi saab kätte ainult Tallinnast. Et koolis oli kontrolltöö, läks passi järele ema.

Tallinna kena ametnik tegi selgeks, et passi ta ema kätte anda ei saa. Poiss pidanuks  kirjutama vastavale blanketile omakäelise avalduse. Olnud poiss alla 15 aasta vana, polnuks avaldust vaja. Aga poiss oli 17 ja avaldust ta polnud kirjutanud.

„Mul oli isikut tõendav dokument, meil saab anda digiallkirja ja meil on e-riik, aga passi ma kätte ei saanud,” imestas ema.  Ametnik oli vastutulelik ja mõistlik, käis ülemuse jutule, et ehk siiski võib passi anda, aga ei, sellest käigust polnud ka kasu.

„Muidugi, kaamerad igal pool üleval, kus sa saad,” lisas ema.

Polnud midagi parata, poisil tuli järgmisel päeval ise passi järele minna.

„Kus see meie e-riik on?” küsis ema. „Milleks meile seda IT-d üldse siis vaja on?” Ta ei uskunud esiti, et selline asi tänapäeval veel võimalik on.

Politsei ja piirivalveameti kodakondsuse ja dokumenditalituse juhataja Jana Laane kinnitas Lääne Elule, et ametnik toimis igati seaduse järgi. Isikut tõendavate dokumentide seaduse järgi peab dokumendi kättesaamiseks inimene ise minema teenindusse. 

Seaduse järgi võib vähemalt 15aastane inimene ise oma dokumentidega seotud asjaajamisi ajada. Kõnealune juhtum olnuks olemata, kui laps oleks juba dokumendi taotlemisel volitanud vanemat dokumenti välja võtma. Volitus võib olla kirjutatud kas vabas vormis või politseiameti blanketil. Lapse dokumendid antakse vanematele ainult siis, kui laps on alla 15aastane, selgitas Laane.  

Kiirpass antakse välja kahe päeva jooksul ja passi nii kiire maakonda toimetamine ei ole võimalik. Passid trükitakse Tallinnas ja Haapsallu jõuavad dokumendid vaid kord nädalas. Tavakorras taotletud pass jõuab väljastuskohta kõige kiiremini kahe nädala jooksul.

Laane soovitas inimestel juba varakult tähelepanu pöörata oma isikut tõendavate dokumentide kehtivusajale, et mitte sattuda täbarasse olukorda.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
khm khm
8 aastat tagasi

vahel on küll mulje, et e-riik on meil tegelikult ainult e-valimisteks. Muude e-teenustega tuleb ikka alalõpmata toredaid uudiseid. Kuidas erinevad ametkonnad ei suuda andmeid jagada ja tavakodanik peab kogu selle e-riigi trummipõrina saatel ikka pabereid ükshaaval täitma ja ametkondade vahet jooksma. Kuigi enamus tegevusi kolinud internetti, paberivabaks, siis samas on kõik riigilõivud, mida sa mingi paberi saamiseks pead tasuma, kolinud taevasse. Summad on juba sellised, et mõne riigi poolt nõutava paberi/dokumendivahetuse/toimingu eest tuleb tasuda 20 % -50%miinimumpalgast. Kuigi selle toimingu tegemine on paar hiireklikki.

lahendus
8 aastat tagasi

Kui emale oleks pass kätte antud ja poeg oleks kaevanud siis oleks jälle kõik ametnikku süüdistanud.

Minu arvates oleks ka antud juhul olnud 2 täiesti seaduslikku võimalust olukorra lahendamiseks:
1. Poeg oleks saatnud digiallkirjastatud volituse
2. Poeg oleks läinud Haapsalu politseisse, kirjutanud seal volituse, mis oleks saadetud KMA Tallinna ametnikule

Juhan
8 aastat tagasi

Riik on reeglid teinud ja neist peame kinni pidama. Reeglid on kirja pandud ja kirjaoskajale inimesele kättesaadavad. Mille üle siin nuriseda?

Maha Eesti riik!
8 aastat tagasi

Eesti IT- edu on puhas bullshit, politrukid lihtsalt kasutavad seda mulinat propagandaks.
Kui avalduse saab kirjutada vabas vormis, võinuks ema poja eest ise avalduse ukse taga valmis vorpida, lapse allkirja on ka kerge järgi teha.

ingrit
8 aastat tagasi

mul on kahju, et minu sünnilinnas uudiseid rohkem pole, mis ka üleriigiliselt teatavaks saavad – peale klassivenna Karilaiu muidugi

ingrit
8 aastat tagasi

sry, aga kui sa oled … nagu lauajalg ja seadustest midagi ei tea, siis on see sinu probleem. paljud arvavad,et neil on õigused, aga,et kaasnevad ka kohustused,selleks me valmis pole. Ja seda rohkem ma ei saa aru – sõiduga Tallinnasse kaasnevad kulutused ning aeg – ja sa ei uuri midagi? Kui inimene on ise …..,siis saab süüdistada vaid iseennast.

Ärbert
8 aastat tagasi

Eesti riik teostab end riigina ja ametnikud täidavad seadust. Lehel ja lapsevanemal pole siin haliseda midagi. Lugenud reeglid läbi ja lasnud lapsel endale volitus teha, oleks korras olnud. Mugavusrumaluste järgi ei saa elu korraldada – täna sedapidi l*ll, homme teistpidi, kas igakord hakkame elu ümber korraldama?

jah
8 aastat tagasi

keskajalik e-riik

ttt
8 aastat tagasi

Sellistest asjadest võiks ja tuleks teavitada taotlemisel. Kui nooruk on üle 15, alla 18 – öelda lihtsalt, et kui vanem soovib järgi teha, tuleb teha volitus. Ja probleem oleks OLEMATA olnud!!!

koogu
8 aastat tagasi

Jälle JOKK 🙁