1

Nädalavahetusel tuleks aialinde vaadelda

Urmas Lauri

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Mis lind see on? Foto: Arvo Tarmula Foto: Arvo Tarmula

29.-31. jaanuaril toimub suur talvine aialinnuvaatlus. Talvine aialinnuvaatlus on Eesti populaarseim linnuvaatlusüritus ja suurim rahvateaduse algatus, millest võttis viimati osa üle 2700 inimese.

Osalemine on sama lihtne kui kuuel eelmisel aastal: leia endale sobiv vaatluskoht koduaias või pargis (soovitavalt lindude toitmiskoha läheduses), vali endale sobiv vaatluspäev ja pane enda valitud tunni jooksul kirja kõik kohatud linnuliigid ning igal liigil vaid suurim korraga kohatud isendite arv.

Vaatlused saab edastada online ankeedi kaudu või posti teel. Vaata lähemalt talvise aialinnuvaatluse kodulehelt.

Soovitame kodulehekülge külastada juba enne vaatlema asumist. Seal saab tutvuda enam levinud ja ka raskesti määratavate aialindudega ning välja trükkida lindude ülesmärkimist hõlbustava spetsiaalse piltidega ankeedi, mida on hea anda ka neile tuttavatele, kes eelistavad tulemusi saata posti teel.

Kodulehel on kokkuvõtted ka eelnevate aastate tulemustest. Eelmisel aastal osales talvisel aialinnuvaatlusel 2727 linnusõpra 1838 paigast üle Eesti.

Aialinnuvaatlusel kogutud andmeid kasutatakse talilindude arvukuse muutuste jälgimiseks, mis võimaldab vajadusel võtta ette samme lindude heaolu parandamiseks. Lisaks on see hea võimalus talviste aialindude tundmaõppimiseks.

Talvist aialinnuvaatlust korraldatakse Eestis alates 2010. aastast, ettevõtmist on tunnustatud Aasta Keskkonnategu 2013 auhinnaga.

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid, vajutades lipukese ikooni.

Kommenteeri

avatar
Tont.
Tont.

Üks hea vaatluskoht on Haapsalus Geldiase hoovis Metsa tänaval. Sealt lendab mõnikord päris haruldasi linde läbi.Ükskord nägin seal karvast raharähni.

wpDiscuz