0

Arto Aas kinnitas täna, et omavalitsuses võiks elada 11 000 inimest

Lehte Ilves

Lehte Ilves

lehte@le.ee

Arto Aas

Riigihalduse minister Arto Aas ütles täna riigikogu infotunnis, et jaanuariks 2017 peaks selge olema, kes kellega ühineb.ARVO TARMULA, ARHIIV

Riigihalduse minister Arto Aas kinnitas täna riigikogu infotunnis Andres Ammase küsimustele vastates, et ühinenud omavalitsuses võiks elada vähemalt 11 000 inimest, mitte 5000, nagu varem on räägitud.

Samuti kinnitas Aas, et sundliitmised võetakse ette juba enne järgmisi kohalikke valimisi, mitte pärast.

Aasa sõnul arutas valitsuskabinet eelmisel neljapäeval ettepanekuid, mida on koos rahandusministeeriumi ekspertidega pool aastat ette valmistatud. Valitsuses lepiti kokku, et haldusreformi põhikriteeriumiks saab elanike arv ja miinimumsuurus on 5000 elanikku.

„11 000 elanikku on valitsuse poliitiline soov, et omavalitsused ühinemise käigus ei takerduks ainult miinimumi täitmisele. Paljudes kohtades tuleks teha ambitsioonikam samm,“ ütles Aas Ammasele vastates.

Aas kordas riigikogus esmaspäeval Lääne Elule öeldut, et valitsus on valmis maksma lisatoetust uutele 11 000 elanikuga omavalitsustele. „Selliseid ettepanekud ma töötan lähipäeval välja,“ lubas minister.

Ajakava suhtes leppis valitsus kokku, et kõige mõistlikum  on viia reform lõpule 2017. aasta korralisteks kohalikeks valimisteks.

„See tähendab, et 2017. aasta jaanuarini on omavalitsustel aega sõlmida omaalgatuslikud ühinemislepingud ja ise otsustada, kellega ning kuidas ühineda,“ märkis Aas.  Pärast seda on valitsusel õigus teha poole aasta jooksul veel täiendavaid ühendamisi.

„Nii et mõlemad etapid – nii vabatahtlik kui ka kohustuslik ühinemine – saavad oma korrektse lõpu 2017. aasta oktoobris,“ selgitas riigihalduse minister.

Veel küsis Ammas, kas on välja töötanud kriteeriumid, millele üks edukas omavalitsus peaks vastama.

„Selleks kriteeriumiks saab elanike arv ja selle miinimum on 5000,” vastas Aas. „See ongi põhikriteerium, mille kaudu reform läbi viiakse.”

Haldusreformi raamseadus koos paragrahvide, seletuskirja ja seadussätetega läheb lähinädalail ametlikule kooskõlastusringile arvestusega, et hiljemalt veebruaris, vabariigi aastapäeva ajal oleks võimalik valitsuses raamseadus vastu võtta ja saata parlamenti.

Aas lootis, et juuniks võtab parlament raamseaduse vastu.

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid, vajutades lipukese ikooni.

Kommenteeri

avatar
wpDiscuz