Tarbijakaitseamet hoiatab kasutatud autode müüja ALM Invest eest

Lemmi Kann

lemmi.kann@le.ee

ostatargaltFoto: Tarbijakaitseamet

Viimasel ajal on tarbijakaitseameti poole pöördunud aina rohkem inimesi, kes on ostnud kasutatud auto Tallinnas tegutsevalt ALM Invest OÜ-lt.

"Tarbijate mureks on, et autol esinevad vead, millest ta enne teadlik ei olnud. Amet soovitab olla tähelepanelik ja kasutatud autot ostes veenduda selle tehnilises seisukorras," rääkis ameti tarbijapoliitika ja avalike suhete osakonna juhataja Hanna Turetski.

Peamiselt ongi tarbijakaitseameti poole on pöördunud tarbijaid, kellele teeb muret äsja ALM Invest OÜ-st ostetud kasutatud auto tehniline seisukord. Inimesed kurdavad, et sealt ostetud sõidukitel esinevad tehnilised vead juba mõne päeva jooksul pärast ostu. Vigade remont on enamasti aga paraku kulukam, kui auto turuväärtus.

"Kaebustest selgub ka, et kui tarbija pöördub kaebusega kaupleja poole, pakub kaupleja võimalust see auto tagasi osta, aga ostuhinnast oluliselt väiksema summa eest. Ettevõtja nimetab seda lepingutasuks, ent sõlmitud lepingus puudub lepingutasu kokkulepe, mistõttu ei ole müüjal õigus ka lepingutasu nõuda. Seega tasub kõigil enne igasugust lepingut allkirjastades lugeda täpselt selle sisu," rõhutas Turetski.

ALM Invest OÜ-st kasutatud auto ostjatel on olnud raskusi pärast ostutehingu sõlmimist kauplejaga ühenduse saamisega, mis on võimalik vaid kohapeale minnes. Samuti nõuab ettevõte lepingule alla kirjutades, et tarbijad loobuvad tema vastu pretensioonide esitamise õigusest ning õigusi saab kaitsta vaid kohtus.

Amet rõhutab, et seadusest tulenevat pretensiooniõigust ei ole võimalik tarbijalt ära võtta – tarbijal on õigus esitada pretensioon kahe aasta jooksul alates kauba kättesaamisest.

Eelmise aasta lõpus tarbijakaitseameti ja maanteeameti tehtud ühiskontroll näitas, et kõikidel kontrollitud ALM Invest OÜ müüdavatel autodel esines ohtlikke puudusi, kuigi sõidukitel oli kehtiv tehnoülevaatus. Selliste autode müümine ei ole küll keelatud, kuid liiklusesse nendega minna ei tohi.

Amet juhib tähelepanu, et kasutatud autot ostes tasub teha ka turu-uuringut teiste sarnaste masinate osas.

"Kui pakutava auto hind on teistest oluliselt soodsam, peaks see tarbijale olema esimene ohumärk, et sõiduki seisukord ei ole võrdväärne teiste sarnastega. Samuti on mõistlik võtta kasutatud auto ostmiseks aega auto üle vaatamiseks ning kaasata sellesse ka ekspert. Näiteks teevad ostueelseid ülevaatusi osad riiklikud ülevaatuspunktid, autoesindused ja remonditöökojad," soovitas Turetski.

Tarbijakaitseametil on õigus teavitada avalikkust ohu ennetamisest, ohukahtlusest, ohust või korrarikkumisest. Seetõttu palub amet tarbijatel ostuotsus teha tähelepanelikult ja oma vajadusi arvestades ning kauplejatel pidada kinni müügile ja kaubale kehtestatud nõuetest ja olulise teabe andmise kohustusest.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
1 Kommentaar
Inline Feedbacks
View all comments
Pikker
8 aastat tagasi

Miks ainult hoiatab ja samas lubab edasi tegutseda? KRONOLOOGIA 2013 Ametlikud Teadaanded. 02.04.2013 avaldati teade: Täitekutsed 2013 Ametlikud Teadaanded. 02.10.2013 avaldati teade: Täitekutsed 2013 Ametlikud Teadaanded. 05.03.2013 avaldati teade: Täitekutsed 2013 Ametlikud Teadaanded. 15.02.2013 avaldati teade: Täitekutsed 2013 Ametlikud Teadaanded. 23.10.2013 avaldati teade: Vara arestimise teated 2014 Ametlikud Teadaanded. 11.02.2014 avaldati teade: Vara arestimise teated 2014 Ametlikud Teadaanded. 14.08.2014 avaldati teade: Täitekutsed 2014 Ametlikud Teadaanded. 21.02.2014 avaldati teade: Täitekutsed 2014 Ametlikud Teadaanded. 22.01.2014 avaldati teade: Täitekutsed 2013 – …. ALM INVEST OÜ juhatuse liige 2013 Isiku juhatuse liikmeks lisamine. Isik lisati ALM INVEST OÜ (12524814) juhatuse liikmeks 2014 – ….… Loe rohkem »