Galerii: Tehnikaülikooli Mektory sõlmis koostööleppe Haapsalu Innokaga

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

Kuvatud 3 pilti, galeriis pilte: 16

Kolmapäeval sõlmisid koostöölepingu Haapsalu innovatsioonikeskus Innoka ja Tallinna tehnikaülikooli (TTÜ) samalaadne organisatsioon Mektory.

TTÜ Mektory direktor Tea Varrak toonitas koostlepingu sõlmimisel peetud kõnes, et reaalainete oskusega inimeste järgi on suur nõudlus.

„Kõige olulisem on meie riigi jaoks meie järelkasv ja tulevik ja see, et meil järjest rohkem kasvaks üles lapsi sellise mõtteviisiga, et treipingi taga olemine on lahe, insener on lahe, tehnika on lahe, robotid on lahedad ja kõik selle ümber käiv,” rääkis Varrak, kui pöördus kohal olevate robootikaringi laste poole.

Innoka juht Angela Leppik rääkis oma kõnes, kuidas koostööleping avab Läänemaale palju võimalusi. Lääne Elule rääkis ta, et koostööleping  pakub leevendust ka reaalainete õpetajate puudusele. Lepingu üks eesmärkidest on Läänemaale kutsuda külalisõppejõude TTÜst ning samuti pidada lektuure skype`i teel. Samuti hakkab Mektorys kord aastas toimuma Läänemaa päev, kus saab kasutada erinevaid robootilisi seadmeid ja treipinke ning oodatud on kõik õpilased, õpetajad, lapsevanemad, huvilised.

Lepingu sõlmimisele lisaks kinkis Mektory Innokale tööriistaklassi viie treipingi ja muude vahenditega. Klass hakkab olem aliikuv, paiknedes veoauto kastis. Haapsalu linnavalitsuse maja kõrval parkinud oli rekka avatud, huvilised said treida ja lõigata vineerist kujukesi. Innoka meeskond plaanib rekkaga vähemalt kord kuus ühte Läänemaa kooli külastada ja robootika päeva korraldada.

„Läänemaal on ilmselge, et kogu Läänemaa peale on lapsi, kellel ei ole raha tulla Tallinnasse kursustele. Selleks on Innokas hästi tore, et ta teeb kohapeal asju ja kui nad hakkavad rekkaga ringi käima, kus seadmed peal iga kooli juures, siis on see jõukohane kõigile. Aitame sellele kaasa ja saame otsese mõttes Eestis tutvustada, kui huvitav on tänapäevane tehnoloogia,“ rääkis Varrak.

„Kui on Mektoryl on seadmeid, mida võib transportida, siis neid transporditakse Haapsalusse ja siis me käime oma rekkaga mööda koole või siis huvilised saavad tulla innovatsioonikeskusesse ja tutvuda nende seadmetega,“ rääkis Leppik

Varrak rääkis Lääne Elule, kuidas firmad seisavad tehnika näpus ülikooli ukse taga, oodates  õpilasi. „Meie riik vajab hästi palju insenere ja teame, et nende järgi on puudus,“ rääkis ta ja lisas, et on vaja luua selline mõtteviis, et kõik ei läheks ainult majandust õppima vaid, et on ka muid huvitavaid erialasid.

Fotod: Anu Rankla

mektory02 mektory03 mektory04 mektory05 mektory06 mektory07 mektory09 mektory10 mektory11 mektory13 mektory14 mektory15 mektory16 varrak leppik01 varrak leppik02 varrak leppik03

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
1 Kommentaar
Inline Feedbacks
View all comments
reaalne olukord
8 aastat tagasi

Vot see on tase – ülikool sõlmis koostööleppe kellegagi keda reaalselt olemas ei ole ja nüüd hakkab Haapsalu linnas inovatsioon arenema nii et murra jalad.