Lihulas tulevad esinduslikud kuulitõukevõistlused

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

Karl Koha

Läänemaa kuulitõukelootus Karl Koha. Foto: erakogu

Eeloleval nädalavahetusel koguneb kogu Eesti  meeste kuulitõukeparemik Lihulasse. Pühapäeval, 21.juunil algusega kell 15 on Lihula gümnaasiumi staadionil Aleksander Kreegi II mälestusvõistlused meeste kuulitõukes.

Teist aastat Lõuna-Läänemaa jalgpalliklubi poolt korraldatavale esinduslikule spordivõistlusele on tulemas Eesti hooaja edetabeli esiviisikust tervelt neli meest. Vaid Eesti esinumber Kristo Galeta võistleb Kreetal Euroopa võistkondlikel karikavõistlustel. Seevastu on kohal kõik teised, kellelt sellel päeval pikki kuulikaari oodata.

Kohal on kaks Läänemaa tippmeest, eelmise aasta võitja Fred Vali (selle hooaja mark 16.12) ja hooaja edetabel teine Karl Koha (17.25), ning lisaks edetabeli kolmas Kaupo Valb (16.95), edetabeli neljas Raido Kalbach (16.66). Lisaks on osalemas mitmeid hooaja edetabelis kümne parema sekka mahtuvaid atleete. Kodustaadionil tulevad vägevatega rinda pistma ka Lihula enda tugevad mehed. Nii on kuuliringis Lihula Gümnaasiumi direktor Janar Sõber ning Andres Kasela ja Vallo Mulk.
Eelmise aasta, I mälestusvõistluste võitja Fred Vali oli üritusest vaimustuses. „Mulle väga meeldis kuidas eelmisel aastal võistlus sujus. Panin ennast kohe aasta tagasi uueks võistluseks kirja. Lisaks võtan sellel aastal kaasa ka ühe oma õpilase,” rääkis Vali.

Ridala mees Karl Koha, kes valmistub ka Euroopa noorte meistrivõistlusteks, kiitis eelmise aasta võistlust  samuti, ning vastas samuti kutsele kohe jaatavalt.
Selle aasta võistluseks on kaasanud Lõuna-Läänemaa Jalgpalliklubi korraldajate ringi palju abilisi. Sellise kaliibriga ettevõtmist ei saagi üksi läbi viia. Kuulitõukeringil valmib uus metallvits, lisaks teostatakse ringi ja sektori ametlik mõõdistamine, et kõik oleks reeglitepärane. Üritusele panevad õla alla kohalikud ettevõtted ja asutused, toetajaid on ka väljastpoolt. Kõikidele osalejatele on auhinnad, esikolmik teenib lisaks väikesed preemiad. Sportlastele ka üllatusauhind, mis tingimustel, seda saab teada juba kohapeal. Esimest korda on kuulitõukevõistluse raames võistlus ka lastele, kell 14 on  10-12 aastastele palliviskevõistlus.
Kuulitõukevõistlusele on oodata ka aukülalist. Võistlustel loodame näha Aleksander Kreegi õetütart Elvi Jürgensit. Lihula mälestab väärikalt omakandi spordimeest. 1914 aastal Käru talus sündinud Aleksander Kreek tuli Euroopa meistriks 1938. aastal Pariisis, tulemusega 15.83.
Sõjaaastad viisid teda lõpuks Kanadasse, kus ta Torontos 1977. aastal suri. Aleksander Kreegi pojapoeg Adam Kreek on kaheksapaadi olümpiavõitja.
 

 

 

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments