7

Jaanus Karilaid: Asjatundmatu vapsihirm

Andrus Karnau

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

Jaanus Karilaid

Päts, Laidoner ja Tõnisson peavad Eesti ajaloo parnassil peatselt ruumi tegema Artur Sirgule ja tema mõttekaaslastele, kirjutab riigikogu vabadussõjalaste rehabiliteerimise toetusrühma esimees Jaanus Karilaid (Keskerakond) Postimehe arvamusportaalis.

Hämmeldusega loen ja jälgin Ilmar Raagi, Andres Kasekampi ja Olev Remsu erutust riigikogu vabadussõjalaste rehabiliteerimise üle. Ilma, et meie saadikurühmaga oleks kordagi arvamusi teema käsitluse üle vahetada, antakse hoobilt hinnanguid ja sildistamise hoog ei näi vaibuvat.

Appi, poliitikud hakkavad ajalugu ümber kirjutama, appi, poliitikud teevad propagandatrikki! Tagatipuks sobitab kirjanik Remsu veel igaks juhuks ka kurikuulsa Hjalmar Mäe vapsidekonteksti, jättes targu mainimata, et pea seitse aastat oli Mäe otseselt seotud Jaan Tõnissoni erakonnaga, aga vabadussõjalaste liikumise liige ta ei olnud. Üks stamp on aga jälle kinnistatud ja alateadvuslik konnotatsioon loodud.

Kus on täna see riiklikult tähistatud koht, kus oleks võimalik avaldada austust vabadussõjalaste liikumisele? Miks Pätsile ja Laidonerile on , aga vapsidele mitte?  Vabadussõjalaste toetusrühm võib alati debati arenedes oma eesmärke täpsustada.Vabadussõjalaste järeltulijate ees vabandamine riigikogu poolt on ehk liiga kitsas lähenemine ja parem sõnastus oleks tõesti kui riigikogu mõistaks ametlikult hukka 1934. aasta riigipöörde – sellega saaks mitu probleemi korraga lahendatud. Ja vabadussõjalased võiks olla meie ühiskonna eri leeride leppimise allikas.

 

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid, vajutades lipukese ikooni.

Kommenteeri

avatar
olaf
olaf

Kui ma õigesti aru saan, üritatakse vapside temaatika tuua tänapäeva ja siinsesse poliitikasse. Mõte ju halb ei ole, sest mingid seosed on olemas. Ajaloolasid ja kohalikke konnatiigi kolumniste ei usaldaks, need on manipuleeritavad ning omas soustis. Milleks praegu see hüsteeria, kui meil on tõsisemaidki teemasid.

mees nagu oskester
mees nagu oskester

kas korstnapühkijate, pangaautomaatide vm komisjoni polegi veel tehtud? Miks Karilaid veel haridusminister pole, isegi mitte vastava komisjoni lihtliige? Teist nii kompetentset haridusspetsialisti Eesti ju polegi !!!

Urmas
Urmas

Järjekordne niinimetatud poliitik on leidnud endale pseudoteema, mida lahendam hakata. Järgmine teema oleks see mis parteisse kuulus Lehola Lembitu.

kodanik+77
kodanik+77

peaasi, et Karilaid saaks mõne komisjoni esimees olla

post
post

j..see pole ju tõde. natsid ja antisemiidid …miks selline süüdistus?

j
j

Vabadussõjalased olid selgelt eesti natsid. Neil oli koostöö Hitleri parteiga ja nad said sealt rahalist toetust. Ka olid nad üheselt antisemiidid.

Mäe
Mäe

ei osalenud Vabadussõjas aga vaps oli ikka, lausa propagandapäälik. Ja Tõnissoni erakonda sattus erakondade liitumise teel, oli seal vaid napi aastakese.

wpDiscuz