Juhtkiri: Uue jõu sünd

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Lääne Elu: kus suitsu seal tuld Konservatiivne Rahvaerakond pingutab musklit, et valmistuda järgmisteks kohalikeks ja parlamendivalimisteks. Riigikokku saamine on kõigile kõhklejaile näidanud, et ka mehed poe tagant võivad parketile pääseda. Üle valimiskünnise minek annab neile usaldusväärsust, toob uusi liikmeid ja kasvatab veelgi populaarsust valijate hulgas.

Partei ehitamisega käib kaasas igasugu koomilisi seiku. Nii võib pangaröövel tahta erakonda hiilida või liiga innukas aktivist hakata tõemeeli arutama natsismi ja kommunismi erinevuste üle, andmata endale aru, et iga selleteemaline sõna on parajasti avalikkuse silmis nagu tikk püssirohukeldris.

EKRE põhiväärtused on rahvuslus ja traditsiooniline perekond. Samasooliste kooselu ei tule kõne allagi. Nii polegi ime, et kõige ohtlikumad on nad IRLile, kes on seni korjanud suures osas konservatiivsete rahvuslaste hääled. Mart Helme sai isikumandaadi Pärnumaal, kus IRLi read olid lõhenenud sisetülides. EKRE üks suuremaid muresid on, et maapiirkonnad jooksevad rahvast tühjaks. Pole inimesi, pole valijaid. Viimaste valimiste toetusprotsentide järgi oli kõige suurem EKRE toetus Pärnumaal, järgnes Lääne-Eesti ja siis Lõuna- ja Kesk-Eesti. Tallinnasse neil peaaegu asja pole. Samasugune on seis ka Läänemaal, kus organisatsioon on tugev metsataguses Martnas, aga puudub sootuks Haapsalus.

Uus jõud on sündinud. Koos Toompeale saamisega on EKRE kiiresti taandanud end ka kõigist viidetest natsismile. Pole ime, et iga hinna eest toetust otsiv erakond flirtis ka natsisümboolikaga. Tähtis on, et nüüd on nad sellest taandunud. Eelolevad neli aastat kuuleme ilmselt nii mõnestki EKRE ehmatama panevast algatusest. Loosung „Valitsuses on valetajad!” on ilmselt üks leebemaid. Sellest ei maksa end ehmatada lasta, põlissoomlasedki muutusid pärast valitsusse saamist palju tsiviliseeritumaks. Küllap läheb nii ka EKREga.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
6 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
valitsuses on valetajad
8 aastat tagasi

jevgeeni mannergu ennustus läks täppi

----
8 aastat tagasi

“… nii võib tahta pangaröövel erakonda hiilida…”. Kas lööme risti ka kõik need, kes titena püksi teinud – skandaal ju ikkagi?!? Kui nii, võite kohe ENDAST ALUSTADA, mis siis, et juhtunust ilmselt juba mitukümend aastat möödas – ikkagi avalik huvi, palju kordi ja kui suures koguses keegi lasi :-)))

.
8 aastat tagasi

Alavääristada neid ei tasu. Ohustatud ei ole mitte üksnes IRL vaid ka teised erakonnad. Haapsalu linna skandaalide keskel võib ta ohtlikuks kujuneda ka võimul oleva kahe erakonna jaoks. Sealjuures ütleb sõna sekka ka vabaerakond. Linna volikogu enam nii ühenäoline ei pruugi tulla.

Praeguse võimu kood
8 aastat tagasi

Võõra võimu ja religiooni levitamine- Rahavõimu ülistamine -, Tahva identiteedi hävitamine. Poliit tehnoloogia kaudu valimistulemuste võltsimine. Orjandusliku korra leviku tagamine on praeguse võimu käekiri.

12345
8 aastat tagasi

Natsibande, telefoniröövlid ja inimeste vihkajad – niimoodi iseloomustame seda “uut” jõudu.

faktiviga
8 aastat tagasi

Põlissoomlased ei saanud valitsusse. 2011 sai 8 erakonda Soomes parlamenti ning Kokumuse juhtimisel moodustati 6 partiega valitsus ning Keskusta ja PS jäid opositsiooni, kus nad on tänaseni.