0

Uus näitus Haapsalus: Austria kunstnikepaar leidis mäe seest mere

Kaire Reiljan

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Kolmapäeval Läänemaa raamatukogu fuajees avatud Peter ja Regina Rideri näitus „Kui meri läheb mäe sisse” tõestab, et Austriale polegi meri nii kauge ja võõras kui esmapilgul paistab.

Avamisel viibinud Austria saatkonna konsuli Cornelia Godfrey sõnul on näitus tegelikult väga tihedalt Eestiga seotud. See valmis 2011. aastaks, mil Tallinn oli Euroopa kultuuripealinn. Et toona oli teemaks meri, siis mõtles Austria kunstnikepaar, kuidas siduda merega mägedes asuvat Austriat, millel esmapilgul merega mingit seost ei ole.

Seose leidsid aga Slazburgis elavad Riderid väikese St. Kolomani asula lähedalt, 30 km Salzburgist lõuna poole. Sealsetes kivististes leiduvad igivanad kujutised rannakarpidest, tigudest, kaladest, tervetest kalaparvedest, mis tõestavad, et miljonite aastate eest laisu seal, kus asub tänapäeval Austria, oli kunagi suur meri, millest ulatusid välja vaid kõrgemad mäetipud. Kui vesi pärast jääaega soojenemise tõttu taganes ja tasapisi aurustus, jäi järele salapärane maastik mäestike ja imeilusate järvedega – nimelt Austria. Kaljudesse ja mäeseljakutesse on see minevik jätnud oma jäljed tänaseni.

Fotograaf Regina Rieder on kivisse jäädvustunud igivanad kujutised üles pildistanud ja tema abikaasa Peter kandis mereloomade kujutised paberile frotaaž-tehnikas. Lastes kunstnikufantaasia lennata, on ta kaladele juurde joonistanud tuulest paisutataud purje vi maalinud neile piitspeenikesed küünised. Mõni kala on saanud endale hoopis noka, nagu oleks tegemist eelajaloolise kala-linnuga. Peter Riederi fantaasiaküllased nägemused fossiiilidest meenutavad pistu Albreht Düreri fantaasialoomi.

Mere ja mersõiduga, randade ja laevadega on Peter Rieder tegelenud juba oma varasemates töödes ja mõnda neist piltidest näeb ka raamatukogus avatud näitusel.

Peter ja Regina Rieder pole Eestis päris tundmatud, sest nende loomingut on siin eksponeeritud mitmel puhul.  Konsuli sõnul Cornelia Godfey sõnul on Peter Rieder öelnud, et tema süda on Eestis.

„Mul on hea meel, et see näitus Haapsallu jõudis, sest see on esimene Austria näitus Haapsalus 1997. aastast,” ütles Cornelia Godfey.

IMG_5015 IMG_5039 IMG_5046 IMG_5064 IMG_5067 IMG_5079 IMG_5090 IMG_5116 IMG_5120 IMG_5142 IMG_5151 IMG_5155

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid, vajutades lipukese ikooni.

Kommenteeri

avatar
wpDiscuz