Uus valitsus tõstab bensiini ja diislikütuse hinda

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

Valitsuskoalitsiooni läbirääkimistel Reformierakonna, sotsiaaldemokraatide ning Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) vahel on pea kindlalt kokku lepitud kütuseaktsiisi 10-protsendiline tõus.

"Kogu eelarve ei ole veel kokku lepitud, kuid niipalju saame öelda, et oleme arutanud kütuseaktsiisi tõusu, mille mõju kütusehinnale oleks 5 protsenti aastas," ütles peaministri kohuseid täitev Taavi Rõivas valitsuse pressikonverentsil. Arvestades, et kütuseaktsiisid moodustavad kütuse lõpphinnast pea poole, tähendaks 5-protsendiline hinnatõus ligikaudu aktsiisi kümneprotsendilist kasvu.

Rõivas kinnitas, et võimalike mõjudega arvestatakse, kuid koosmõjus maailmaturu hindadega, mis viimasel ajal on olnud languses, ei tohiks see suuremat mõju inflatsioonile avaldada. "Kui võtame aktsiisitõusu mõju ka ilma maailmaturuhindade mõjuta, siis ei tohiks see olla suurem kui tavapärane tarbijahindade tõus," väitis ta. Samuti ütles Reformierakonna peaministrikandidaat, et läbirääkimistel on kokku lepitud alkoholi- ja tubakaaktsiisi tõusud, mida Rõivase lootuse järgi ka rahvast toetab.

Varamakse, mida on Eestile soovitanud kõik suuremad rahvusvahelised organisatsioonid, Reformierakond koalitsiooniläbirääkimistel ei toeta, põhinedes argumendil, et koduomanikke ei ole vaja maksustada. Üldine maksukoormus jääb Eestis samaks, nihkudes taaskord tööjõumaksudelt tarbimismaksudele, mis niigi on Eestis Euroopa ühe suurima osakaaluga.

Ka on koalitsiooniläbirääkimistel arutatud turismisektori käibemaksuerisuse kaotamist ehk määra tõstmist 9 protsendilt 20 protsendile, seda järk-järgult, aga lõplikku otsust veel ei ole. "Eestis on väga vähe maksuerisusi: ravimid, raamatud, ajalehed – need jäävad ka alles. Turismist on juttu olnud, praegune madalam määr on seni olnud põhjendatud argumendiga, et tegu on eksportkäibega, see on arvestatav argument, tuleb veel kaaluda, kas erisust järgida, aga selle maksumus maksumaksjale on 25 miljonit eurot aastas," ütles Rõivas.

"Oleme arutanud, et tõus ei oleks järsk vaid üleminekuperioodiga, et tuleks kampaania ja võimalus turismisektorit toetada, et turistid siia ikka tuleks, et hinnatõus ei tooks kaasa ettevõtete jaoks käibelangust. Kas me selle otsuse teeme, seda näitavad lähipäevad," ütles Rõivas.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
12 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
meinhard
9 aastat tagasi

Riigikogu palk peaks olema sõltuvuses Eesti miinjum palgast,siis ehk oleksid riigikogu töötajad huvitatud ka nendest inimestest,kes elavad vaesuses.

meinhard
9 aastat tagasi

Riigikogul tuleks alandada palka -1500 oleks EESTIS väga hea palk ja ülejäänuga täita riigikogu kassat.

Tore
9 aastat tagasi

Nüüd ju neli aastat aega sigatseda, eks siis hakkame aga jälle lubama…

Tubli
9 aastat tagasi

IRL+SDE+REF hävitavad Eesti riiki ja loll valija vingub meedias.Selline on
HARITUD Eesti rahvas. Jõudu vingujatele!

jopakolla
9 aastat tagasi

Ikka tõstetakse inimeste arvelt.Tõstame aktsiisi,tõusevad koheselt ka hinnad.Leib sai ei tule ju tasuta poodi.Võtaks keegi ette miskit kütusefirmade kartelli kokkulepega ette.Ei. Niisiis liiter bena varsti 2 euri. Valijad valisid Lapsed enda rahakotti tühjendama.

Kaarel
9 aastat tagasi

Niikaua kui rahvas usub pimesi valimislubadusi ja arvab veel,et nende täitmiseks on mingi ammendamatu rahakapp ei saa me paremat valitsust.
Reform ei lähe rikkuse maksustamise teed,see oleks enesetapp.Kuigi teadlikumad rikkad ka ammu juba üritavad öelda,et tuleks maksukoormust väärtusi loova töö maksustamiselt rikkuse maksustamisele ümber suunata.
Kütuseaktsiisi kergitamine on kõige lihtsam viis makse tõsta,regioonid muidugi kannatavad veelgi-neis on kogu elu juba oma sõiduvahenditest sõltuv-aga seal juba niigi ainult entusiastid alles,nemad kannatavad sellegi välja.

.
9 aastat tagasi

Kuulge,mis sai põhilubatustest??? Kas reformierakond ei lubanud mitte peretoetust alates kolmandast lapsest 300€? Mis sai IRLI valimislubadusest,kes teenib alla 500€ ei pea tulumaksu maksma? Milleks neid valimislubadusi üldse välja pakkuda,kui pooltki ei vaevuta täitma?

Kübe
9 aastat tagasi

Niikaua kui õllhind ei tõuse on kõik ok.

Tootja
9 aastat tagasi

Riigi mehed sõidavad riigi autdega ja kütuse hinnatõus neid ei koti.Kõik muud hinnad tõusevad koheselt selle mõjul.Vähemalt minul on hea meel,et hääletasin vabaerakonda,kuid kahjuks on naad nõrgukesed.

to soomes
9 aastat tagasi

nii kaua kui riiki valitseb reffibande,ei muutu tavainimese jaoks siin midagi.Õigemine läheb ainult hullemaks.See on ju rikaste huve kaitsev partei.Kahju, rahvas sellest aru ei saa.

aetakse upakile
9 aastat tagasi
Reply to  to soomes

Sotsid on valitsuskõnelustel. Nemad jagavad ja jagavad……, kõigile. Kust siis raha saada? Seina seest pole võtta. Järelikult ikka maksud üles ja kõik maksavad. Edasi uuele tuurile – sotsid jäälle jagavad……………. Kes me rohkem saada tahame, hakkame ka rohkem maksma või kukub kokku kogu monstrum. Sots=kom.