Pealtnägija: Haapsalus katmata kaevu kukkunud mees peab augu omanikule tasuma mitu tuhat eurot kohtukulusid

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

naftabaasOhtlik naftabaasi territoorium. Foto: Arvo Tarmula

"Pealtägija" uuris jaburat, koomilist aga ka õpetlikku juhtumit, kus mees kukkus kogemata auku ja sai seal kõvasti viga, kuid hüvitise asemel peab vigasaanu hoopis augu omanikule raha maksma. Tagatipuks on tema arve arestitud ja vara ähvardab haamri alla minna.

Ühtedele on Einar Eiland kompromissitu kodanikuaktivist, teistele Haapsalu tülikaim kaebekirjade autor. Vaid veerandtunnise jalutuskäigu kestel pritsib 40-aastane haritlane järjest näiteid, kuidas kohalik omavalitsus on teinud totruse või lausa lahenduse, kus ettevaatamatu võib surma saada.

Ent eriline põrguauk on tema sõnul raudteejaama ja Paralepa ranna kõrval asuv tühi naftabaas. Sellega seoses on objekti naabruses elaval mehel käsil eriline ristiretk, mis aga veidral kombel ähvardab talle endale kalliks maksma minna.

Asi algas 24. mail 2012, kui Eilandiga juhtus naftabaasi territooriumil õnnetus.

2012. aasta oktoobris andis Eiland sisse hagi kinnistu omaniku OÜ Revalconnect vastu, küsides nii varalise kui moraalse kahju eest kokku 2890 eurot ja 85 senti. Maaomaniku meelest on hagi laest võetud.

Omaniku esindaja Olev-Andres Tinni sõnul on Einar ise süüdi, et ronis eramaale ja kukkus auku. Einari arust vastutab siiski omanik, kas või tegevusetuse tõttu.

Eiland andis asja kohtusse, kuid kaotas. Kaotus läks kalliks. Kompensatsiooni asemel peab auku kukkunud mees nüüd ise maaomanikule hüvitama paar tuhat eurot advokaadikulusid.

Eiland pöördus abi saamiseks õiguskantsleri poole. 2014. aasta keskel leidis augulugu uurinud õiguskantsler, et inimeste põhiõigustest tulenevalt oli Haapsalul kohustus hea seista, et linna territooriumil poleks ohtlikke rajatisi.

Õiguskantsleri kirjale toetudes, esitas Einar nüüd, veebruaris, 3500 eurose nõude Haapsalu linnale, kes ei suutnud justkui ohtu likvideerida ja peaks seetõttu talle maksma.

"Me oleme siin linnavalitsuses seda arutanud ja oleme otsustanud, et oleme valmis siis selleks kohtuvaidluseks," ütles Haapsalu abilinnapea Peeter Vikman.

Kogu tragikomöödia kulminatsioonina arestis aga kohtutäitur juba läinud kevadel Eilandi arveldusarve ja ähvardab ka vara kallale minna, sest majandusmagister Eiland pole tasunud maaomanikule välja mõistetud raha.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
35 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
paul
9 aastat tagasi

Mis siin pikalt jahuda,kannatanule 25+5 ja asi on lõpetatud.

Enriko
9 aastat tagasi

Sellel lool on kaks tahku. Esimene tahk on juriidiline, mille jaburuse näitena toob Eiland välja hukkumise vrs vigastumise võõral territooriumil. Kui ta kukkunuks end surnuks, olnuks politsei 100% platsis. Et ta aga ellu jäi, saadeti kannatanu ‘pikalt’. Mind lihtkodanikuna huvitab, milline on politseile ametlikult määratud reageerimislatt? Kas piisab surnuks kukkumisest või tuleb politsei välja ka siis, kui võõral territooriumil lebab lihtsalt teadvusetu? Ja kas ka sellel on vahet, kui eramaa omanik on sisuliselt seadnud sisenejale lõksu (isetulistava püssi, maskeeritud kaevuaugu) või peksnud tulnukal teadlikult, omakäeliselt ja ette hoiatamata silmnäo segamini? Teine teema on kinnisvaraarendajad, kes igaks juhuks ostavad kokku varem… Loe rohkem »

ja
9 aastat tagasi

ametniku töö ei peaks piirduma sellega,et ta hoiatuskirju inimestele saadab.Kuidas üks hoiatuskiri suudab ohtliku kaevu, katuse või muu asja korda teha ? Ohtu ju see ei likvideeri.Kõigepealt peaks linn ise ohu likvideerima ja siis selle raha kinnistu omanikult välja nõudma.

Kulla, Kaarel
9 aastat tagasi

ärimees ja linnaamentnik on ka ainult inimesed.
Ärimees loob uusi töökohti ja uusi projekte.
Linnaametnik saab aga sõimata rohkem kui ta palka saab.
Kaarel, Sa mürgitad ainult ennast !

Kaarel
9 aastat tagasi
Reply to  Kulla, Kaarel

Mul pole midagi ärimeeste ega ametnike vastu,lihtsalt mõlemad on hakanud harjuma oma tööd tegema büroodes ja koosolekusaalides raha lugedes jms. nö virtuaalselt.Aga kes vastutab tegelikkuses reaalselt objektil toimuva eest?
Ametniku palga ja sõimu suhtest:aga kas siia polegi koer maetud-ametnik ja kodanik elavad liiga erinevates reaalsustes,et nad teineteist mõista saaksid.Samas on alati ametnikke kes ei kaugene päriselust ja jäävad ka ametis eeskätt inimeseks-minu lugupidamine.
Kui nüüd kokku võtta,siis kas olukord kus viga saanud inimesest on tehtud kurjategija ja kõigil asjaosalistel jääb õigust ülegi on siis tõesti ok…või hoopis jokk?Lihtsalt küsime selle küsimuse,jättes kõrvale soovi kellelegi ära panna-mürgitada.

Kaarel
9 aastat tagasi

Kui nüüd emotsioonid ja isiklikkus kõrvale jätta,siis ärimehed valdavad oma igaks juhuks kokku ostetud arendusi eluohtlikult kohalikele ja linnaametnikud ka
ei leia endal mingit süüd,et sellel sündida lasti…sellises Eestis siis elamegi?

Mul on
9 aastat tagasi

tänan, ……., ühel lainel!

Mul on
9 aastat tagasi

vana-vanemate kodu Haapsalus, piiratud minu poolt paigaldatud aiaga . Nüüd on mahatallatud aiaosad( vandaale ei ole politsiga otsima hakanud). Peldik kukkus augu pealt maha,kui sissetungija tuleb ja sisse kukub !?
Aga see on minu valdus,!
SEE ON NÄIDE!

...
9 aastat tagasi
Reply to  Mul on

Kaugel Rootsi kuningriigis oli kord säärane juhus, et varas läks eramajja vargile ja libeda õue peal kukkus ja murdis jalaluu. Kõrge Rootsimaa kohus otsustas, et majaomanik peab vargale maksma valuraha, sest õueteel oli libedusetõrje tegemata.

Kana
9 aastat tagasi

Ma tean kes luugid kokkuostu viis. Kalev aka “habe” kiltsi teelt.

juku juhan
9 aastat tagasi

Siin on mõned kommijad süüdistanud ajakirjanikke tegemata töös ja avalikkuse eksitamises. Enne oma väiteid võiks ikka vähemalt googeldada, et pärast ei peaks piinlikust tundma. Pikalt ei viitsinud, aga sain teada, et Eiland on EMÜ sotsiaalmajanduse magister.

Asunik
9 aastat tagasi

Basseini ei astuta vaid hüpatakse- pea ees 🙂