Hea valimistava valvurid alustavad tööd

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Riigikogu valimiste eel asuvad taas tööle hea valimistava valvurid, kes juhivad avalikkuse tähelepanu tava rikkumistele. See aitab valijal teha vahet alatute võtete ja ausa kampaania vahel ning annab kandidaatidele märku, et oodatud on sisukad ja eetilised kampaaniad.

2009. aastal Vabaühenduste liidu EMSL koostatud ja erakondade allkirjastatud hea valimistava kutsub esinduskogudesse kandideerijaid viima läbi sisukaid, eetilisi ja valijaga konstruktiivset dialoogi pidavaid valimiskampaaniaid. Hea valimistava rikkumistest teavitavad valimiste ajal hea valimistava valvurid.

Vabatahtlike valimiste valvuritena löövad kaasa eksperdid erinevatest valdkondadest. Sel aastal on valvuriteks Toomas Mattson (Riigikontroll), Anna Karolin (Eesti Väitlusselts), Alari Rammo (EMSL), Eesti Ekspressi ajakirjanik Dannar Leitmaa, politoloogid Mari-Liis Jakobson ja Marianna Drozdova ning näitleja Henrik Kalmet. Vabaühenduste liidu poolt koordineerib valvamistööd Andrei Liimets.

Valvurid koostavad lisaks päevasündmuste kommenteerimisele regulaarselt juba eelmistest valimistsüklitest tuttava autahvli, kus joondatakse üles kõik suuremad rikkumised. Autahvlid ja muud valvurite kommentaarid ilmuvad kogu järelejäänud valimisperioodi jooksul veebilehel. Lisaks leiab valvurid Facebookist.

"Ennekõike on tegu aktiivsete kodanikega, kes hoiavad silma peal, et valimiskampaaniad oleks sisukad ega taanduks lihtsustatud vastandustele või hirmutamisele, et ei aetaks segi erakonna ja riigi rahakotti ega rakendataks häälte nimel muid ebaausaid võtteid," ütles Andrei Liimets.

Hea valimistava koosneb 11 punktist, mis jagunevad nelja alateema vahel: valimiskampaania rahastamine on läbipaistev, avalikku võimu ei kuritarvitata, valimiskampaania keskendub sisulistele küsimustele ning kandidaatide poliitilised vaated ja seisukohad on avalikud. Hea tava teksti leiab veebilehelt.

Kõigist valimistava rikkumiskahtlustest palume anda teada aadressil või otse koordinaatorile.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments