Polar Tekstiil sai Eesti suurimast maksuvõlast lahti

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

Maksu- ja tolliamet ei kaeba edasi Tallinna halduskohtu otsust, mis andis suures maksuvaidluses õiguse Haapsalu õmblusfirmale Polar Tekstiil.

„Tõenäoliselt võib ringkonnakohus oma otsuses jõuda halduskohtuga sarnasele järeldusele,” tunnistas maksuameti avalike suhete juht Rainer Laurits kaotust.

Maksuamet kaotas kohtulahingu, kui halduskohus tühistas 15. septembril Polar Tekstiili kohta tehtud Lääne maksu- ja tollikeskuse maksuotsuse, sest otsus saadeti välja kolmeaastase tähtaja viimasel päeval ja oli allkirjastamata. See tegi otsuse tühiseks ja otsuse sisusse ei hakanud kohus süvenemagi.

„Kohus leidis, et menetlustoiminguist tulenenud riive on piisav maksuotsuse tühistamiseks, ega hakanud asjale sisulist hinnangut andma,” selgitas Laurits.
Otsuse peale võis apellatsiooni esitada 15. oktoobrini. Laurits ütles, et ei saa täpsustada, kuidas maksuhaldur Polar Tekstiili asjas edasi käitub, kuid sellisel puhul on maksuametil võimalik jätkata maksurevisjoni. Kas maksuamet mingit ettevõtet kontrollib või kas on revisjoni alustanud, ei saa aga avaldada, sest see käib maksusaladuse kaitse alla.

„Jah, maksuhalduril on neis oludes võimalik maksurevisjoni jätkata ja uus maksuotsus teha,” ütles Laurits.

Ta toonitas, et räägib üldisest põhimõttest, mitte Polar Tekstiilist.

Maksusumma määramise aegumistähtaeg on üldjuhul kolm aastat. Kui isik on tahtlikult maksud tasumata jätnud, on aegumistähtaeg viis aastat. Tähtaja arvestamisel tuleb silmas pidada, et mõningail juhtudel peatub maksusumma määramise aegumine. Peatumise üks põhjus on ka maksuotsuse vaidlustamine.

Polar Tekstiili puhul tähendab apellatsioonkaebuse esitamisest loobumine, et jõustub esimese astme kohtuotsus, millega tühistati Polar Tekstiilile antud maksuotsus.
„Seega ei ole pärast kohtuotsuse jõustumist maksuametil nõuet Polar Tekstiili vastu,” ütles Laurits.

Enne selle otsuse jõustumist oli Polar Tekstiil Eesti suurim maksuvõlglane. Ettevõtte vaidlustatud maksuvõlg oli 5,5 ja intressivõlg ligi 6 miljonit eurot.

Polar Tekstiili omanik on ettevõtja Stanislav Podžuk, kellega on seotud ka Haapsalu üks suuremaid tööandjaid: Nurme vabrik. Vabriku omanik on ettevõte PVMP-Elektika. Sellest kevadest on viimase ametlik suuromanik vabadusvõitleja Robert Vill. PVMP-Elektika vaidleb maksuametiga kohtus umbes nelja miljoni eurose nõude üle. Maksuamet väidab, et ettevõtte eelkäija PVMP-Ex on fiktiivsete arvetega võtnud raha välja ja jätnud maksud tasumata.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
4 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Arvaja
9 aastat tagasi

Huvitav, milline oli allkirjakohuslase motivatsioon dokumendi allkirjata jätmiseks ja maksuvõlglase võla kustutamiseks???

flank
9 aastat tagasi
Reply to  Arvaja

Kuue milline, nagu kirjutatud.

REFORM. Kord!
9 aastat tagasi

Polar Tekstiil juhatus: Vello Rikkas, Stanislav Podžuk (poeg Nikita…) NB! Ettevõtja Viljar Arakas annetas Reformierakonnale teises kvartalis 3000 ning riigikogu endine liige, praegu Integratsiooni ja Migratsiooni Sihtasutust Meie Inimesed juhtiv Tatjana Muravjova ja eelmisest sügisest Reformierakonda kuuluv Nikita Podžuk kumbki 1000 eurot. Mis Vello Rikkas? Kas see?!: “Keegi parteiaktiivil kohalolnuist on jutustanud, et Pihl sulgenud end WC-sse ning ähvardanud maha lasta, kui ta kommunistlikust parteist välja visatakse. Miilitsatest ülemused käinud ukse taga palumas, et ta rumalusi ei teeks. Pihli olevat päästnud kahe kõrge ülemuse soosing. Üks neist oli tolleaegne ENSV siseminister ja endine KGB töötaja Marko Tibar, teine siseministri asetäitja… Loe rohkem »

Ronald
9 aastat tagasi

Kahju et 23 töötajaga ettevõttes kestis revisjon kolm aastat ja kohtuskäimine veel lisaks kuus aastat. Kokku üheksa aastat.