Eesti aktiivseimad kaardimaksete tegijad elavad Lääne-Eestis ja Tallinnas

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Kaardimaksed (Swedbank)Kaardimaksete osakaal maakondade lõikes. Graafik: Swedbank

Aktiivseimad kaardikasutajad elavad Eestis Saaremaal, Hiiumaal, ja Tallinnas, kus 65% juhtudest eelistavad inimesed maksmisel kaardimakset, selgus Swedbanki pangakaartide kasutuse ülevaatest. Läänemaal eelistatakse kaardimakset 63% juhtudest, vahendas Swedbanki pressiesindaja Mart Siilivask.

Swedbanki jaepanganduse divisjoni juhi Ulla Ilissoni sõnul näitab Saare- ja Hiiumaa elanike juhtiv koht kaardimaksete maakondlikus pingereas head kohanemist elektrooniliste maksevõimalustega nii kaupmeeste kui ka pangakaardi omanike poole pealt. „Kaardimakse on muutumas järjest tavalisemaks osaks ostu- ja müügitegevusest, mistõttu mistõttu pole ime, et pangakaarti nimetatakse 21. sajandi sularahaks,“ märkis Ulla Ilisson.

Madalaim kaardimaksete osakaal on Ida-Viru maakonnas, kus tehakse veidi üle 40% maksetest kaardiga. „Viimase aastaga on just Ida-Viru maakonnas kõige kiiremini kasvanud kaardimaksete osakaal,“ ütles Ulla Ilisson. „Oma osa selles on kaardimakseterminalide levikul, ümbrikupalkade vähenemisel ning kaardimaksete turvalisuse selgitusel.“ Võrreldes muude maakondadega on mõnevõrra vähem kaardiga maksjaid ka Valga maakonnas.

Teistes maakondades eelistab iga teine kaardiomanik maksete tegemisel pangakaarti sularahale.

Eestis eelistavad pangakaarti maksmisel kasutada 60% kaardiomanikest. Lätis moodustavad kaardimaksed ligi 40% ja Leedus 21% maksetest, selgus Swedbanki Balti riikide pangakaardi kasutuse ülevaatest. Swedbanki jaepanganduse divisjoni juhi Ulla Ilissoni sõnul võiksime end teiste Balti riikidega võrreldes juba kaardimakserahvaks nimetada.

„Kaardimaksetehingute mugavus, turvalisus, jõudmine ka väikekaupmeesteni ja teenusepakkujateni ning ümbrikupalkade vähenemine üle Eesti hoiab Eesti kaardimakseturgu jätkuvas kiires kasvus,“ lausus Ulla Ilsson.

Kaardikasutuse turuandmete alusel tehakse valdav osa kaardimaksetest kohalikus kaubandus-teenindusvõrgus. Samas kogub Ulla Ilissoni järgi ka internetikaubandus populaarsust. „E-kaubanduse osakaal on viimase kahe aasta jooksul Eestis neljandiku võrra kasvanud, moodustades kõikide kaarditehingute summast 5,6%,“ sõnas ta.

Analüüsi kohaselt on kaardimaksete arv viie aastaga kolmandiku võrra kasvanud. Tänavu teeb Eesti kaardikasutaja keskmiselt 19 makset kuus. Viis aastat tagasi oli makseid 13. Kasvanud on ka kaardimakse keskmine summa. Kui tänavu on see 290 eurot tehingu kohta, siis viie aasta eest oli keskmine summa 193 eurot.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments