Kadri Sikk: Kuidas Varro Vooglaid eksib ja eksitab rahvast

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Mina olen hetero. Mida sellest järeldada? Absoluutselt mitte midagi. Samamoodi ei saa inimeste kohta järeldada midagi siis, kui nad on homoseksuaalsed. Ja see on peamine põhjus, miks SA Perekonna ja Traditsiooni Kaitseks (SA PTK) kaasus kooseluseaduse vastu on üles ehitatud olematule probleemile, kirjutab Tartu Seksuaaltervise kliiniku arst Kadri Sikk (pildil).

kadri_sikkTegelikult aga on asi veelgi hullem: rahvast eksitatakse demagoogiliste võtetega, jättes mulje, nagu kooseluseadus oleks ühiskondlik probleem.

Mis on perekond? See on juba olemasolev üksus, sihtasutuse ideaalide kohaselt mehest ja naisest koosnev abielupaar lastega. Sellist traditsioonilist perekonda ähvardab tänasel päeval kõige rohkem abielulahutus, mistõttu on kogu sihtasutuse tegevus vastuolus omaenda põhikirjalise eesmärgiga “kaitsta traditsioonilist ühiskonnakorraldust”.

Palju pakilisem küsimus, mida perekonna kaitset oma eesmärgiks seadev organisatsioon peaks küsima, kõlab hoopis nii: kuidas ennetada ja vältida abielulahutusi ning pakkuda tuge paaridele, kellel tekivad probleemid? Sellisel juhul võib-olla parenevad ka abieluprobleemidega peredes kasvavate laste elutingimused ning suureks saades näevad nad traditsioonilist peremudelit väärtusena iseenesest.

Miks häirivad SA-d PTK eelkõige samasoolised paarid? Kas sihtasutus teab nende kohta midagi, mida rahvas ei tea? Kindlasti mitte. Sihtasutus ei tea samasooliste paaride kohta mitte midagi, nagu ei tea keegi meist, kes mõnda sellist isiklikult ei tunne.

Väita, et samasooliste paaride kooselule õigusliku staatuse andmine lagundab kuidagi Eesti ühiskonda või traditsioone, on seetõttu ka täiesti põhjendamatu. Ühiskonda lagundab alkoholism, kaitsmata suguühted ja vähene haridus ning need pahed on esindatud kõikjal.

Järjekordselt tuleks riigi ja rahvuse püsimise nimel keskenduda selliste soo-, orientatsiooni- ja perekondliku seisuse üleste probleemide ennetamisele ja tõhusale lahendamisele. Muu on lihtsalt laim.

Kõige selle juures esineb sihtasutus kristliku organisatsioonina ja väidab, et kaitseb Euroopa kristlikku kultuuripärandit. On teada, et Jeesus Kristus oli uuendusmeelne ning kaitses nõrgemaid, seisis nende eest ja kannatas, sest enamik polnud temaga ühel nõul.

Vähemuste kaitse ja inimõigused on väga olulised ka Euroopa Liidus ja Euroopa kultuuriruumis üldiselt ning seistes euroopalike väärtuste eest, seisan seega ka kristlike väärtuste eest.

Niisiis ei maksa lasta ennast eksitada, justkui lõhuks kooseluseaduse vastuvõtmine traditsioonilist peremudelit või ühiskonda üldiselt. Vastupidi, andes kodanikele paremad võimalused oma kooselu seaduslikult kaitsta, lahendame ühe päevakorral oleva murekoha, et saaks keskenduda järgmistele probleemidele, tasa ja targu.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
18 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Vaatleja
2 aastat tagasi

Kuidas ennetada ja vältida abielulahutusi ning pakkuda tuge paaridele, kellel tekivad probleemid? Probleem on ruumipuuduses. Lahendus on selles kui pakkuda paaridele normaalset kodu, kus kõigil on ruumi olla. Need kapid mis praegu ehitatakse kus inimesed on pead-jalad koos ongi peamine põhjus miks kooselud lagunevad. Pere saab alguse kohast kus koos ollakse – kodust.

jah...
9 aastat tagasi

Head reklaami teevad homoküsimusele just selle vastased,kes lausa ootavad vist (igavusest?),millal ometi uus artikkel ilmub sel teemal….

Hiljuti
9 aastat tagasi

vajasid alkosõbrad ka võrdset kohtlemist…nüüd plaanivad paljud omavalitsused oma territooriumil avaliku alkotarbimise keelustamist…ei tea mis maailmas meie seadustetreialid elavad ja kust igavuse peletamiseks ideid uuteks seadusteks ammutavad.

ätt.
9 aastat tagasi

Kui oleme väsinud vaalade,konnade, jne. kaitsmisest siis asume pedesid kaitsma.Olgugiet,üle 50 % meie inimestest on pedenduse vastu.Sallivus tähendab – tegelege oma asjaga aga ärge tulge seda reklaamima.Hr. Vooglaiu pidev mustamine tähendab seda,et kellegi kõrgemal seisjatest materjaalsed ja muud huvid on seotud sellise seaduse vastu võtmisest.Täna seadustame kooselu,homme hakkavad nad lapsendama ja varsti ajavad oma asja kõikjal nagu praegu kärkunni panijad.Eesti inimene on isegi tolerantne kõikide lolluste suhtes,kas mitte liiga ??

.....
9 aastat tagasi

Mõnedel on esiisade pärandus …vihkamine.

J.K.
9 aastat tagasi

Kuidas on see võimalik, et ajakirjandusse tulevad sellises tellimustööd ? Huvitav , et ei peeta rahva ehk siis teissõnu riigiga dialoogigi, kas ja miks meile see omasooliste staff peale surutakse ? MIllega hr. Vooglaid eksitab, kas sellega, et on jäänud veel inimesi, kes seda peavad perverssuseks. Minu pärast tehku nad oma magamistoas mis iganes ja kraapigu või sügagu, plavetagu või andku nuuti, kuis jaksavad. Aga, et ma olen riigi seadusega kohustatud neid dolereerima ja veel kellegi lapsi neile usaldama kasvatamiseks ? Mis me siis oma esiisade -esiemade mälestustest ja muid ajaloosündmusi meenutame, kui teadaolevalt pole nad ei geid ega ka… Loe rohkem »

.....
9 aastat tagasi

Teatud kontingent ei SAA kunagi valmis homopaaride vastuvõtuks.Aga see on nende problem ,ja teised ei lase end eksitada.

Kui
9 aastat tagasi

ametlikult ollakse paar ja näit.asutakse elama välismaale,saab soodustusi elamisloa hankimisel.Miks homopaar peaks nendest loobuma,kui on ainult notari juures asju ajanud-ja ikka pole kooselu seaduslik?

HRT
9 aastat tagasi

Keda huvitab seksuaalne tervisehoid, keda huvitavad inimlikud väärtused. Kõvast võtab proua sõna, aga arumaeisaa, miks ta asju üle oma kabinetitooli ei näe?

mul on
9 aastat tagasi

head tuttavad homopaar. Täiesti normaalsed inimesed. Ja nemad on saanud oma varalised ja muud suhted/õigused vormistada mõlemat poolt rahuldaval moel praegu kehtivate seadustega.
Ei ole mõtet puru silma ajada ja jahuda millestki, mida tegelikult vaja pole kellelegi peale propagandistide – projektipõhine jura. Kellegi huvide “kaitsmine” on muutunud tasuvaks ettevõtmiseks või ma eksin.

Hoon
9 aastat tagasi
Reply to  mul on

Kuidas ei ole kellelegi vaja? Kust otsast on õiglane olukord, kui sinul kodanikuna on võimalus oma toimivat kooselu oluliselt kergema vaevaga püsivalt registreerida? Kas su tuttav homopaar on sellise kohtlemise ära teeninud?
Ja muuseas koos kasvatatud last ei saa edasi pärandada. Bioloogilise vanema enda vanemad ei pruugi lubada lapse tegelikult kasvatajal temaga isegi enam kohtuda.