Joogafestivali õhtu lõppes raju tantsuga

Kaia Ansip

kaia.ansip@gmail.com

Kuvatud 3 pilti, galeriis pilte: 36

Hetkel Haapsalus aset leidva joogafestivali esimene õhtu lõppes raju eksootilise tantsupeoga, kus hõimude rütmikad muusikapalad tantsitasid joogalisi. Pühapäev algas kundaliini joogaga päikesetõusul kell 5:45.

Tänavuse joogafestivali teema on helid ja vaikus. Vaikus, mis järgneb igale helile ja igale sisse-välja hingamisele, väärib kogu tähelepanu. Nii ongi Haapsalus kohal õpetajad eri ilmanurkadest tutvustamas pühasid mantraid ning vaikust ja mõtlust süvendavaid harjutusi.

Helide teraapiline omadus oli juba iidsetele tarkadele hästi teada, oma vaikuses on nad õppinud tundma pühasid rahu ja vaikust loovaid silpe otse universumi sügavustest. Ning tõepoolest: gongide heliga täidetud ruumis jooksid nii mõnedki mõtted kolina ja maheda kõmina peale minema ja harjumatu ebameeldivus asendus mõnusa kohaloluga.

Gong on taldrikukujuline õhus rippuv lapik metall, mille löömisel tekib võimas heli. Olen kuulnud, et gong olla valmistet idamaades rahuajal sõjaaja tehnika jääkidest, näiteks püssikuulidest. See kõik ei pruugi olla tõene, aga lugu ise paneb mõtlema küll.

Guru Ram Singh rääkis oma mantrate töötoas, kui tähtsad on rütmid, mis meie elu juhivad: nagu südamelöökide rütm, aastaaegade vaheldumise rütm, öö ja päeva rütm. Vanasti, kui inimesed elasid külades, kasutati kogukonna koooshoidmiseks just rütme, näiteks rahvatantsudega, oluline oli kogukonda tervikuna, et oleks koos lihtsam tööd teha.

Vaatamata sirava päikese kuumusele oli lossiplats täitunud inimestega, keda oli lausa lust näha ühes rütmis samu liigutusi tegemas. Selline tunne seal tekibki. Tänane varajane päeva algus tõi aga värskust.

Kuna festival toimub mitme koha peal, pakub rõõmu näha Haapsalu peal uitavad inimesi, joogamatt kaenla all. Lossivaremetes telkivate inimeste ööd sisustas kõrvalolevast Apteegist kostev rokkmuusika kaja.

Eile pakkus muu hulgas palju põnevust tantrarituaal, kus huvilisi oli rohkem, kui tuppa mahtus.

Kuumale vastu pidanud inimesi kosutasid väelaulud kultuurimaja sisehoovis. Väge sai ammutada nii kuulates kui ka ise kaasa lauldes.

Ülimalt mänguliseks osutus akrojooga, kus sai lapse kombel lennukina lennata ja sealt edasi keerulisemateski asendites õhus hõljuda.

Haapsalu on ideaalne koht sündmusteks, mis teevad terviklikuks. Mudaravilate ja mere tervendav vägi ei ole kuhugi kadunud. Sõna "joogagi" tähendab terviklikkust, ühtsust, mida tervistumine toobki.

Kõiki joogafestivali sisenajaid tervitab silt, mis ütleb: „Unistan suurelt, olen sõbralik kõikide vastu. Julgen öelda, et armastan, proovin pidevalt uusi asju, teen inimestele kompliente, aeg-ajalt naeran end ribadeks, pean oma lubadusi, jagan kõike, mis mul on, ma ei oota midagi vastu, aitan teisi igal võimalusel, julgen öelda, mida tunnen, usun, et kõik on võimalik, ma ei virise ega räägi kedagi taga, võtan apse kui uusi võimalusi, võtan probleeme kui põnevaid väljakutseid, märkan imesid väikestes asjades, elan hetkes, hingan rahulikult sisse-välja ja naeratan!"

Fotod: Arvo Tarmula

image image image image image image image image image image image image image image image image image image image image image image image image image image image image image image image image image image image image

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
1 Kommentaar
Inline Feedbacks
View all comments
oleks
9 aastat tagasi

selle jura asemel võinud neile luuad kätte anda oleks linna puhtaks saanud