Äripäev: Swedbank väärib kiitust

Juhan Hepner

juhanh@hot.ee

swedbank 002Foto: Urmas Lauri

Äripäev kirjutab oma juhtkirjas, et Swedbanki otsus loobuda sularaha kasutamisest Haapsalu kontoris oli õige, sest panga, nagu iga teise ettevõtte, eesmärk on teenida kasumit.

Sotsiaalne vastutus peaks panga puhul tähendama eelkõige klientide harimist, sest elektroonilised teenused pole mitte panganduse tulevik, vaid olevik, mida ei saa minevikuks tagasi keerata.

Ajakirjanduse üksmeelne hukkamõist Swedbanki suhtes on ühelt poolt tulenenud ebaõnnestunud teavitustööst, teisalt aga ettevõtluse unustamisest panganduse kontekstis.

Äripäeva hinnangul ei proovinudki protestikirja avaldanud Läänemaa omavalitsusjuhid Swedbankiga koostööd teha ning mõistsid panga otsused kohe häälekalt hukka.

Swedbanki juhtum õpetab seda, et efektiivsusetaotlust tuleb avalikkusele veenvamalt põhjendada.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
14 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Joshua Benjamin
10 kuud tagasi

Kas olete otsinud rahastamisvõimalusi oma uue kodu ostmiseks, ehitamiseks, kinnisvaralaenuks, refinantseerimiseks, võlgade konsolideerimiseks, isiklikuks või äriliseks otstarbeks? Tere tulemast tulevikku! Meiega on rahastamine tehtud lihtsaks. Võtke meiega ühendust, kuna pakume oma finantsteenust madala ja taskukohase intressimääraga 3% pikaks ja lühikeseks laenuperioodiks koos 100% garantiiga laenuga. Huvitatud taotleja peaks meiega ühendust võtma edasiste laenu omandamise protseduuride jaoks aadressil: joshuabenloancompany@aol.com

Ma olen läänlane, lausa hiidlane
9 aastat tagasi

Ja aru ma ei saa miks on teil raha vahetada ? Te saate põhimõtteliselt igal pool panga kaarti kasutada. Ja kui ongi sularaha vaja siis on pangaautomaadid igal pool.

Kurat, isegi kaugliini busside peal on kaardimakseterminaalid bussijuhid lihtsalt ei viitsi neid kasutada. Kui aus olla peaksid bussifirmad hakkama pakkuma inimestele paremaid teenuseid maksmise arvelt. kasvõi eelmakstud kaart või midagi mis teeks makse sama lihtsaks või lihtsamaks kui rahaga sahkerdamine.

Ise ei tunne ma mitte isegi natukene puudust sellest et sularaha täielikult ära kaoks arenenud riikides.

Juhhannes
9 aastat tagasi

Imelik küsimus. Sularaha on vaja ümbrikupalkade maksmiseks. Maksuamet peaks võtma oma kontrolli alla need Swedbanga klientidest firmad, kes pangast sularaha välja võtavad. Arvata on, et see pole puhas raha…

Muremõte
9 aastat tagasi
Reply to  Juhhannes

Jääb mulje, et pankade tegevuses on kõik seotud suure kahjumiga, sularaha väljamaksmie on kahjumlik, hoiuste hoidmise eest pangas tuleb maksta. Teen omas pangas ülekande maksan selle eest 0,16 EUR-i. Mul on tähtajatu hoius lisaks tavakontole, sellele laekub alati 1,00 eurosenti kõva raha. Millist kahju mina kui tavaklient veel teile tekitan? Aga kui te ei tõmbleks ega tögaks meid poleks ka miljonites võimalik kasumeid kokku lugeda, Väga kurb on see, et enamus sellest kasumist läheb meie riigist minema . väikestes kohtades kaotab keegi töö. Nii suurtel tegijatel peaks olema AUASI hoida oma büroo alles ka mõnes väiksemas kohas

Miks te sõimlete ?
9 aastat tagasi

Valimiste eel pole muud teemat üles kütta või?
Swed:
– tegi oma sularahamaksetega nüüd lõpu- võtab tehingutelt ca 0,20 %
SEB:
– tegi seda juba varem – võtab oma sularaha tehingutelt ca 0,25 %..
(Jah ta võtab vastu ka kontoris- mis see maksab- kahjuks ei tea- aga palju !)
Kas siis ei olnud valimisi ukse ees ?

tuulberg.ee
9 aastat tagasi

Hääleta kliendisuhete osas!
http://www.tuulberg.ee/uudised.html

Õige
9 aastat tagasi

Swedbank liigub kiiresti ajas edasi. Olete te ka mõelnud sellele, kui palju sularaha meile tegelikult maksma läheb? David Wolman on öelnud: “Ajastul, mil raamatud, filmid, muusika ja trükiuudised ei ole enam aatomite, vaid bittide kujul, jääb raha ajale jalgu. Füüsiline raha on pisikutest kubisev kohmakas süsinikumahukas kulukas vahetusvahend. Loobugem sellest.” Jabur kui kohalikud poliitikud rakendavad sularaha riigikogu valimisvankri ette. Tegelege linnale olulisemate probleemide lahendamisega! Aastaid tagasi kutsus Karilaid linnarahvast katlamaja korstna juurde lubadusega soojahinda alandada. Kuidas läinud on? Vaikus…

kodanik
9 aastat tagasi

äripäev esindab rahva õiglustunnet:):):):):):):):):):):):):):):):):) rohkem naerumärke ei viitsi panna

Kustas
9 aastat tagasi

Väga õige hinnang Äripäevalt! PR töö oli puudulik, osutati Haapsalu nõrgale kohale ehk suvise, kolme kuu ürituste provintsilinnale ja aeti sellega prominentide hari punaseks. Pealegi järgmise aasta alguses Riigikogu valimised tulemas. Väga õige lähenemine asjale, nii lihtne see ongi.

:)
9 aastat tagasi

Nüüd peaks vist loobuma Äripäeva lugemisest 😀

eelmistele
9 aastat tagasi

Kas teie olete nõus oma tööle lisaks sotsiaalset tööd tegema ala 15min. päevas mille eest ei maksta?

mnjah:)
9 aastat tagasi
Reply to  eelmistele

ma teengi ja mitte ainult 15 minutit päevas, ikka kordades rohkem:) kusjuures leian, et see on minu kohustus ühiskonna ees, sest ma tulen paljudest teistest paremini toime. samas võiksid lugeda antud asutuse sotsiaalse vastutuse aruannet, huumoriklassika vist:)

Kodanik
9 aastat tagasi

kasum ei saa olla ainuke äritegevuse kriteerium, seda on tänaseks mõistnud/mõistmas kõik suuremad tegijad globaalsel tasandil. Kui rääkida ainult kasumist ja efektiivsusest siis tuleks terve Eesti riik otsekohe kinni panna. Oma väiksuse tõttu pole siin miski kasumlik. Nii nagu ühiskonna mõte ja eesmärk ei ole majanduskasv, nii ei saa äritegevuse mõte olla kasumi teenimine. Sarnane mõtteviis on kogu majanduse praegu maailma mastaabis kriisi viinud. Aeg oleks sellisest kivinenud arusaamast juba üle saada. Jah- tõesti, kasumit on ka vaja. aga rõhk on sõnal KA. Nende jaoks, kes jaksavad ise laiemalt mõelda, pole mõtet pikemalt selgitada.