Juhtkiri: Vapsidest

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Jaanus Karilaiu, Arnold Juhansi ja Heino Noore idee korraldada Haapsalus sel suvel vabadussõjalaste liikumist tutvustav näitus on iseenesest põnev.

Enamik taasiseseisvunud Eesti poliitikuid on vältinud vabadussõjalastega seonduvat nagu katku, hirmust, et neid tembeldatakse paremäärmuslasteks.

Tuleb nõustuda ajaloolase Jaak Valgega, et ühe teema käsitlemine ei tähenda tingimata selle positiivses valguses mütologiseerimist.

Rääkima oma ajaloost aga peab, sest (eba)meeldivast tõest palju hullem on pea liiva alla peitmine. Nii valame vundamenti uuele vaikivale ajastule.

Samas tekitab kindlasti küsimusi, miks on näituse üheks eestvedajaks Haapsalu volikogu esimees ja keskerakondlane Jaanus Karilaid? Kas pole ohtu, et ajaloohuvi asemel on mängus pigem isiklikud poliitmotiivid ja soov tähelepanu saada?

On ju vapsid selline teema, mis alati kõik väga elevile ajab ja nime pealkirjades hoiab.

Peale selle vajab Keskerakond hädasti eestlaste hääli. IRLs pettunud rahvuslastest hääled oleks hea sihtmärk. Neid on seni püüdnud vaid Helmete erakond.

Loodetavasti on Jaanus Karilaiul tõsi taga, kui väidab, et teda ajendab üksnes isiklik ajaloohuvi ja soov juhtida tähelepanu erakondliku kriisi ohtudele. Oleks kahju, kui tõsine teema muudetakse poliitpalaganiks.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
10 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
hk
9 aastat tagasi

Uhineda et?

Kõik
9 aastat tagasi

erakonnad,ühinege!Mis takistab?

Meie
9 aastat tagasi

eestlased teisi riike vallutada pole kunagi soovinud,vaid oleme pidanud omavahelisi nääklusi nagu Andres ja Pearu.Aeg oleks sealmaal,et nendest üle saada.

olaf
9 aastat tagasi

Igati vajalik üritus. Ehk lõppeb see poliitiline tilulilu ära. Samas loodan, et keskerakonnas hakkavad puhuma uued tuuled. Osa vapse oli omal ajal seotud poliitiliselt keskerakonnaga. Siin mu mälu võib eksida, ei kontrollinud oma väidet, aga momendil meenus kusagilt loetu. Päts hävitas omal ajal demokraatlikud valimised, kus vapsid oleksid saanud parlamendis suurema osaluse.

Ja
9 aastat tagasi

mida see tädi Maali maalt saab ära teha:karussell pöörlema lüüa!

Kord
9 aastat tagasi

need nn.vapsid tulevad,aga miks aega läheb,et rahvas oskaks nõuda ja erakondlik võistlus ei lõhestaks-kaua võib?

Kui
9 aastat tagasi

Karilaid oleks üksikkandidaat-muidugi päris üksi ei saa jääda…Keskerakond on ikkagi erakond ju.Lapsik see vapsikulootus?

Mati
9 aastat tagasi

Ma arvan, et mitte Karilaid vaid tädi Maali peaks sellise toreda ettepaneku tegema – ehk siis oleksid vingurid rahul.

Kuidas
9 aastat tagasi

saaks erakondadest ja nendevahelisest kemplemidest üldse lahti?Vapside idee ellu viia?

nb
9 aastat tagasi

Hoiame poialt