Valgele Laevale tänavu kõik ära ei mahtunud

Lehte Ilves

lehte.ilves@gmail.com

Kuvatud 3 pilti, galeriis pilte: 8

Kaitseliidu Lääne maleva tänavusele patrullvõistlusele Valge Laev oli nii palju tahtjaid, et kümmekond võistkonda sai äraütleva vastuse.

Võistluse formaat lubab osaleda kuni 40 võistkonnal ja nii palju sel laupäeval rajale ka läheb. Raskeimale, punasele rajale läheb 20, kergemale rohelisele rajale samuti 20 neljaliikmelist võistkonda.

„Rohelise raja mõte on innustada noori, et nad jõuaksid kunagi punasele rajale,” ütles Lääne maleva pealik ja võistluse peakohtunik Arnold Juhans.

Rekordpalju on tänavu Lääne maleva enda võistkondi: punasel rajal 13, rohelisel rajal aga on kõik 20 võistkonda Lääne malevast. Lääne maleva võistkonnad pääsevad kõik võistlema. Rohelisel rajal võistlevad kodutütred ja noorkotkad.

„Võistlus on muutunud nii populaarseks, et seitsme vaba koha peale tõmmati loosi,” selgitas Juhans.

Loosiõnne oli neljal Tallinna, kahel Pärnu ja ühel Sakala maleva võistkonnal. Osaleb ka nimekaid poliitikuid, teadlasi ja kultuuritegelasi koondava Toompea malevkonna võistkond.

Rajal pannakse proovile sõduri–, matka– jm oskused, aga tehakse läbi ka mitu õppust, sh objektikaitseõppus.

„Ei taha võitjat ennustada, sest õnn on petlik” ütles Juhans. „Teinekord võib väga tugev võistkond teha lihtsa näpuvea, minna lõuna asemel põhja ja võit ongi läinud.”

Tänavune võistlus on nii korraldatud, et kontrollpunktide tulemusi saab jälgida peaaegu reaalajas, selgitas võistluse koordineerija Heino Rebane.

Nõnda saavad ka lapsevanemad kodus jälgida, kuidas võistlus läheb. Lääne maleva kodulehelt läheb link Valgele Laevale ja sealt leiab ka võistluse seisu.

Kontrollpunktidest edastatakse andmed raadio teel.

„Ei ole kuulnud, et keegi oleks varem Kaitseliidus andmeid sel viisil edastanud,” ütles Rebane.

Kui varem sai võistluse lõpp–protokoll valmis alles järgmisel päeval ja diplomid saadeti laiali hiljem, siis nüüd lootis Rebane, et laupäeva õhtul kl 21 saab spordihoone uues lasketiirus autasustamise teha.

Uus on ka võistluse algus — karussellimeetodil ühisstart.

See tähendab, et kõik stardivad ühel ajal, aga eri kontrollpunktidest. Igas kontrollpunktis on neli võistkonda, kaks punase ja kaks rohelise raja oma. Punased hakkavad rada läbima ühtpidi, rohelised teistpidi.

Sellise stardi eelis on, et kõik peaksid enam–vähem ühel ajal lõpetama.

Tänavu algab võistlus Kiltsi lennuväljal, sealt viiakse võistlejad laiali. Võistlus käib Kiltsi, Mägari, Suur–Ahli, Sepaküla ja Pusku kandis.

Elanikke ei tohiks võistlus väga häirida, veidi võib vaid paugutamist kuulda, sest vastutegevusel võidakse kasutada paukpadruneid.

Võistlusega on seotud ligi 300 inimest.

Valget Laeva korraldab Lääne malev tänavu 18. korda, esimene võistlus oli 1997.
Mullune Valge Laev toimus Martna kandis. Fotod: Urmas Lauri
ValgeLaev201340-vi

ValgeLaev201366-vi

ValgeLaev201381-vi

ValgeLaev2013123-vi

ValgeLaev2013147-vi

ValgeLaev2013184-vi

ValgeLaev2013229-vi

ValgeLaev2013281-vi

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments