Juhtkiri: Riigimehelik otsus

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Endine peaminister, Euroopa Komisjoni transpordivolinik Siim Kallas teatas eile ootamatult, et loobub pürgimisest Stenbocki majja. „Keegi pole rauast,” põhjendas ta oma otsust.

Kui nimetatakse Kallast, tuleb esimesena meelde 10 miljonit dollarit. Kuigi ka kohus on leidnud kinnitust, et Kallas polnud süüdi miljonite kadumises, ei taha juhtunu kuidagi meelest minna. Eesti Päevalehele lekitatud dokumendid sunnivad aga rääkima Kallasest ja 100 miljoni dollari afäärist.

Eesti Panga presidendina on ta andnud allkirja garantiikirjale, mille väärtus oli hiiglaslik. Kuigi Kallase allkirjaga antud nõuet pole kunagi täitmisele pööratud, ei muuda see asjaolu, et lubadus on välja antud. Milleks garantiikirja vaja oli? Kes sellest kasu sai?

Kallas ütles kõigepealt, et ei mäleta. Seejärel püüdis väita, et tegu on nalja või millegi selletaolisega. Kõigele lisaks on Kallase–aegne Eesti Panga asepresident Vahur Kraft esitanud riigikogu uurimiskomisjonile võltsitud dokumendi.

Kallas tegi õigesti, kui loobus peaministri toolist. Peaministri maine peab olema laitmatu, kahjuks pole aga usutavat selgitust ei hiigelgarantii ega ka VEB fondi tehingute kohta. Alles paar aastat tagasi näis VEBi lugu olevat tühine vandenõuteooria. Praegu aga ootab ühiskond selgitusi tehingute kohta, mida tehti Eesti Pangas 90ndate alguses.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
7 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
make money online
10 aastat tagasi

Im obliged for the article post.Thanks Again. Keep writing.

tbensjsk
10 aastat tagasi

Preferably most of these offers more advanced than the earliest set of two I found regarding this individual in which torn in Two months associated with getting tbensjsk http://adf.ly/6249830/banner/tbensjsk.smskeys.com

S.K.
10 aastat tagasi

Maailm on suur pasameri. Mina üksik lilleke seal sees.

tohe
10 aastat tagasi

Praegu aga ootab ühiskond selgitusi tehingute kohta, mida tehti Eesti Pangas 90ndate alguses. Karta on,et jääbki ootama!

Ird
10 aastat tagasi

Luuletajad ütlevad välja tähtsaid ja tarku mõtteid, millest nad ise arugi ei saa.

sorts
10 aastat tagasi

olles ise olnud mõnda aega Eestist ära ja tagasi siia saabununa tundsin end kut vaal konnatiigis ( ei ole poliitik ega ärimees).
siinsed hoiakud ja kaklemised on tüütud igale,kes on ilma näinud ka mujalt kui Nuustakult.
Kallaselt õige otsus–las lapsed kaklevad liivakastis, küll kasvavad targemate järelvalve all.

Hinge jääb kripeldama küsimus,
10 aastat tagasi

et miks ta ikkagi ära läks ja kuivõrd see ikkagi on riigimehelik? Kui sa oled tulnud siia eesmärgiga ja kui sul on niivõrd palju kogemusi nagu Kallasel on, siis nüüd nõnda lahkudes jääb kummitama vastamata küsimus – kas siis ikkagi midagi on varjata, on hirm? Ei tea. Jaa, rauast pole tõesti keegi, aga rahva mõõt on samuti miskitpidi täis kõigi nende vangerduste peale, et jälle aga mängime kaardid ümber ja moodustame aasta enne valimisi uue valitsuse – ma ütlen selle peale, et selles valguses Siim Kallas ei väärigi Eesti Vabariigi peaministriks olemist. Kõrini on nendest nn poliittehnoloogiatest, kus on mees,… Loe rohkem »