Haapsalut külastab luteri kirikute peasekretär

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Martin Junge. Foto: www.lareconciliacion.cl
Martin Junge. Foto: www.lareconciliacion.cl
Martin Junge. Foto: www.lareconciliacion.cl

Luterliku maailmaliidu peasekretär Martin Junge laupäeval alanud Eesti–külastus lõpeb homme Haapsalus.

Kõrge külaline käib toomkirikus ja kohtub Lääne maavanemaga. Seejärel annab praost Tiit Salumäe talle oma kodus lõunasöögi. Haapsalust suundub Junge otse Tallinna lennuväljale.

Täna on Martin Junge aga terve päeva Roostal, kuhu kogunevad iga–aastasele vaimulike konverentsile luteri kiriku õpetajad. Junge osaleb Rooslepa kabelis konverentsi avajumalateenistusel ja peab seejärel konverentsil ettekande.

Junge saabus Eestisse laupäeval. Pühapäeval pidas ta jutluse Tallinna toomkirikus ja külastas seejärel muuseume, selgitas Tiit Salumäe, kes täidab luteri kirikus ka välisministri ülesandeid. Pühapäeva õhtul oli kirikute nõukoguga ühine õhtusöök Pirita kloostris.

„Meie andsime ülevaate Eesti kirikutest, Junge luterlikust maailmaliidust,” ütles Salumäe.

Eile, esmaspäeval oli Junge president Toomas Hendrik Ilvese vastuvõtul.

„Kiriku olukord, reformatsiooni 500 aasta juubel 2017. aastal, luteri kiriku kultuurilooline tähendus Eesti ajaloos,” loetles Salumäe presidendi juures kõneks võetud teemasid.

Salumäe sõnul on Junge visiit üks osa reformatsiooni aastapäeva tähistamise ettevalmistusest, selle juurde kuulub ka tutvumine liikmeskirikute oludega.

Junge saatja ja kaastööline on Eestis ordineeritud vaimulik Anne Burghardt.

„Meil ei ole Genfis kunagi olnud sellist seisu nagu praegu,” ütles Salumäe. Anne Burghardt on luterliku maailmaliidu oikumeeniliste suhete sekretär.

Luterlik maailmaliit on asutatud 1947 Rootsis, praegu asub peakorter Genfis. Liitu kuulub 142 kirikut, ühendades enam kui 70 miljonit kristlast 79 riigis. 1961 Tšiilis sündinud Junge on luterliku maailmaliidu peasekretär 2010. aastast.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
1 Kommentaar
Inline Feedbacks
View all comments
rantjee
10 aastat tagasi

õhk toidab