Lugeja küsib: Mida teha, kui omanik laseb koeral tühja haukuda?

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Pildil olev koer ei ole looga seotud. Foto: internet
Pildil olev koer ei ole looga seotud. Foto: internet

Lugeja küsib:

Mida teha, kui hoolimatu koeraomanik laseb oma koeral tühja haukuda? Kastani poe ristmikul Tamme 11 haugub hundikoer päev läbi tühja. Koera omanikule on korduvalt öeldud, et haukumine häirib normaalset elu. Paraku ei tunnistata probleemi.

Haapsalus kehtib koerte ja kasside pidamise eeskiri, milles on määratud, et koduloom ei tohi kaaskodanikke häirida. Keegi ei virise, kui koer korra või paar haugub. Kõnealusel juhul pole loomaga kõik korras, kui ta päev läbi haugub. Mida teha, kui koera omanikud ei hooli oma loomast ega ümbruskonna elanikest? Kasside ja koerte pidamise eeskirja järgi on selliste olude kohtuväline menetleja linnavalitsus või politseiprefektuur.

Koeraomanikule on tehtud märkusi juba aastast 2010. Omanik väidab vastu, et naabrid kujutavad seda ette, et koer haugub päev läbi. Kui palju on vaja tõendusmaterjali, et märgataks haukuvate koerte ja hoolimatute loomaomanike probleemi terves linnas? Kes hästimakstud ametnikest saab tasu Haapsalu linna koerte ja kasside pidamise eeskirja kehtestamise eest? Vabandus, et me ei saa sinna midagi teha, et koer haugub päev läbi, pole mingi lahendus, sest kaaselanikud ju kannatavad. Juba aastaid. Enamik koeraomanikke ju oskab oma loomi talitseda.

Haapsalu elanik

Vastab Haapsalu linnavalitsuse linnakeskkonna osakonna juhataja Krista Vilta:

Haapsalu linnavalitsuse poole on aastate jooksul pöördunud mõned inimesed , kes on esitanud avalduse, et koerte haukumine segab nende elu. Kirjas toodud juhtum on linnavalitsusele teada. Me oleme suhelnud nii looma omanikuga kui ka naabritega. Perioodiliselt on olukord ka paranenud, kuid paraku mitte lõplikult.

Kui naabrite koera haukumine on häiriv, tuleks esmalt ikkagi naabritega asja arutada ja väga paljudel juhtudel on ka lahendus leitud. Kui aga probleem ei lahene, tuleks pöörduda Haapsalu linnavalitsusse. Koostöös on kindlasti võimalik leida kõiki osapooli rahuldav lahendus.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
20 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
ja veel üks koeraomanik
10 aastat tagasi

http://loomakaitse.eu/kui-koera-haukumine-hairib/
Päris kindlasti ei saa tolereerida koeraomanikke ja koeri, kes pidevalt hauguvad. Mispärast peab sinu koer kogu ümbrust müraga reostama? See häirib ja sellega peabki koeraomanik tegelema samamoodi, nagu oma koera tänaval rihma otsas hoidma, tema järele koristama jne. Millegipärast enamik koeraomanikke arvab, et tema lemmikule on kõik lubatud ja kaaskondlased joondugu tema ahistava koera järgi. Mina koerasõbrana leian, et sellised ahistavad koeraomanikud vajaksid omavalitsuse järelvalvet ja vajadusel korralikku trahvimist – kui muu ei aita.

ka koeraomanik
10 aastat tagasi

Olen sama meelt, et koerad ongi selleks, et valvata ja võõrastest märku anda – tõesti koerad ju hauguvadki! Kahjuks on inimesi, kes just meelega aia taga koera narrivad (tihti alkoholijoobes olles) ja jõmpsikaid, kellele pole kodus selgeks tehtud, kui kurvalt võib koera narrimine lõppeda… Paraku aga tihti jääb sellistes olukordades süüdi ikka koer ja selle omanik. Minulgi on selline “hea”naaber, kes on mind koera haukumise peale omavalitsusse kaevanud. Psühhiliselt ebastablline noor naine, kes kuidagi oma eluga toime ei tule. Seega inimloomaaed on väga kirju! Jaksu ja kannatust artiklis kirjutatud koera ja teiste samalaadse probleemiga koerte omanikele! Vahel tekib isegi küsimus,… Loe rohkem »

Ise ka koeraomanik
10 aastat tagasi
Reply to  ka koeraomanik

Tuttav tunne, kahjuks on ka meie maja lähedale (kas 300 m kaugusel läbi metsa elav pere on naaber haja asustusega piirkonnas, kus üldse on vaid paar maja..) kolinud pere-pigem rohkem nagu naabrinaine, kes on psüühiliselt ebastabiilne ja keerutab pidevalt mingeid tülisid üles. Elame küll metsa sees aga näed, suhelda normaalselt naabritega ei soovi. Küll jääb talle ette, et minu koerad hauguvad süüa viies, jalutama minea hakates ja siis kui keegi võõras siin liigub. Tema enda koer võib muidugi haukuda ja võis ka esimesed eluaastad mööda metsi joosta ja loomakesi murda. Nüüd siis leidis naabrinaine et on aeg politsei meile kutsuda,… Loe rohkem »

kaaskannataja
10 aastat tagasi

Mõistan selle elaniku muret ja mõistan ka sovetiaegseid kodanikke ning nende järglasi, keda kunagi miski ei morjenda, olgu need kaubanduskeskustes lällavad alaealised või pidevalt lärtsuv peni. Oleme endiselt ida-Euroopa ja see ellusuhtumine ei kao, seega avaldan kaastunnet koeraomaniku naabrile: sind ümbritsevad endised ja tulevased sovieedid ja peab sellega leppima.

huvituja
10 aastat tagasi
Reply to  kaaskannataja

Kus sina kaaskannataja elad? Kas ka vastasmaja korterelamus…?!

Kikas
10 aastat tagasi

Ei ta ei ole penskar. Ta on neljakümnentates meesterahvas kellel ei ole mitte midagi teha. Selle asemel, et oodata millal koer haugub käigu parem tööl, siis ei hakka kodus igav ja pole aega selle pere häirida. Pervert!

Säga
10 aastat tagasi

Päeval ei saa tegelikult keelata, et koer ei hauguks. Kui ta teeks seda öösel ja häiriks magamist, siis on teine asi. Jääb mulje, et tegu on kellegi penskariga, kes 24/7 istub kodus. Reeglina on nad varahommikul üleval, päeval aga tahavad magada ja nüüd koer neid segab.

teadja
10 aastat tagasi

Asi on kahe otsaga,siin enamus kommentaare on emotsioonidel põhinevad.
Teadmiseks koeraomanikele,et koer tõepoolest ei või häirida kaaskodanike rahu,oma pideva haukumisega,on inimesi kes soovivad vaikust,see just nimelt on nende põhiseaduslik õigus.Kui haukumine toimub pidevalt,näiteks 30min jutti,siis on põhjus rahulolematuseks olemas.Kuid samas võiks kodanik ka koeraomanikuga rääkida et leida n.ö inimlik lahendus.Kõige viimane variant on tsiviilkohus.Ja politseile loota ei saa,sest nemad tegelevad ajujahiga helkuri mittekandajtega.

Tanel
10 aastat tagasi

Kui öösel ei hagu.Siis pole vaja iniseda.Kui koeral pole midagi teha,lakub koer mune.Sina kaebaja võid sama teha.

IQ
10 aastat tagasi
Reply to  Tanel

Väga madal laup on sul, Tanel.

jenkem
10 aastat tagasi

Kuule kes sa oled hädas et koer haugub osta endal siis tropid kõrva ja maga rahulikult. Haugub terve päev ja öö ja nii 24/7 kuul sassis oled natuke või??? hakka nüüd pihta ja vaata kaua su lõuad suudavad laksutada auh auh auh…….. Koera töö ongi haukumine, ja olen täiesti seda meelt et kui linnas on igasugu poisikesi kes lärmavad õhtul karjuvad ja mida iganes siis tuleks neist alustada, koer on valvur ja eriti saksa lambakoer!!! kõige pealt sina kaebaja ja muretseja mine pane kastani poe joodikud ja nolgid paika, kui sind häirib et koer haugub ja kaitseb oma territooriumi!! kui… Loe rohkem »

jäpe
10 aastat tagasi

Mina elan samuti selle maja vastas ja ei kurda ning pole kuulnud, et mu lähinaabrid ka kurdaks. Koer ikka vahel rõõmust haugatab kui pererahvas töölt koju tuleb. Mina ei kuule teda peaegu üldse, kodus olles on mul targematki teha, kui kõrvad kikkis kuulata, mis linnakoerad õues “räägivad”. Minu teada on koer tihti ka päeval siseruumis sees. Arvata võib, kes see inimene on, sest ta ajab juba aastaid kiusu selle perega. Ta pole oma eesmärki saavutanud, et koera vaikima sundida. Laskem koeral ikka rõõmsalt elupäevade loomulikku lõpuni pererahvaga veeta. Kallid naabrid, palun ärge murduge ega alluge tema provakatsioonidele. Edu teile!

mina tean
10 aastat tagasi

ei ole see ainult keti ja õuekoerte probleem, et nad hauguvad. Kõik koerad hauguvad, pole mina näinud ja kuulnud koera kes ei hauguks! Ka kortermajades peetakse koeri ja paljud neist jäävad tuppa nutma või haukuma kui omanikud tööle lähevad. Kortermajas on toakoera haukumine veel rohkem kosta ja kui keegi trepikojas õhtul või öösel liigub, siis koer ju reageerib sellele haukumisega. Trepikojas on 15 korterit- keegi ei kurda.
Meil on küll normaalsed naabrid.