Nõva vallavolikogu umbusaldab nädal tagasi valitud vallavanemat

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

5. detsembril valisid volinikud Tõnu Raagi vallavanemaks nelja poolthäälega. Täpselt nädal aega hiljem umbusaldas Raagi samuti neli volinikku seitsmest. Foto: repro
5. detsembril valisid volinikud Tõnu Raagi vallavanemaks nelja poolthäälega. Täpselt nädal aega hiljem umbusaldas Raagi samuti neli volinikku seitsmest. Foto: repro

Nõva uus vallavanem, 30 aastat kohapeal elanud Tõnu Raag sai ametis olla nädala, sest neljapäeval algatas volikogu tema vastu umbusaldusavalduse.

5. detsembril valisid volinikud Raagi vallavanemaks nelja poolthäälega seitsmest. Täpselt nädal aega hiljem, 12. detsembril umbusaldas Raagi samuti neli volinikku, kolm olid tema jätkamise poolt.

Nõva vallavolikogu esimees Peeter Kallas ütles, et Raagi valimine vallavanemaks oli tööõnnetus: üks volinik eksis ja hääletas kogemata vale kandidaadi poolt.

Kallase sõnul oli umbusalduse avaldamine seda arvestades asjaolude loogiline käik.

„Informeerisime Raagi tekkinud olukorrast läinud nädalal ja ei soovinud asjadele sellist pööret,” sõnas Kallas umbusalduse algatamise kohta.

Küsimusele, kas umbusalduse algatamine oli vastsele vallavanemale üllatus, vastas Tõnu Raag, et nii ja naa.

„Kui jõud on tasavägised, siis kaalukeel liigub,” sõnas ta.

Nõval on võimul Reformierakond (neli kohta), opositsioonil on kolm kohta.

Lääne Elule teadaolevalt tehti Raagile enne neljapäevast istungit ettepanek ise end tagandada. Raag seda ei kommenteerinud, aga ütles, et ise tagasi astuda ta ei kavatse.

„See oleks inimeste petmine. Volikogu otsustab,” sõnas ta.

30 aastat Nõval elanud Raag ütles, et soostus valda juhtima, pidades silmas Nõva arengut, mitte isiklikku ambitsiooni.

5. detsembri istungil valisid volinikud kahe kandidaadi vahel: kohaliku mehe Tõnu Raagi ja siseministeeriumi endise asekantsleri, Harku vallast pärit Deiw Rahumägi vahel.

Kolmeliikmeline opositsioon pooldas Raagi, Rahumägi oli Reformierakonna kandidaat.

„Lääne Elu on kirjutanud, et Nõva on pirtsakas pruut. Pirtsakal pruudil oli hea peigmees,” lausus Peeter Kallas.

Kallas lisas, et valimislubadustele mõeldes on just Deiw Rahumägi vallavanem, kellega saab lubadused ellu viia. Kallase sõnul on Rahumägil vajalikud kontaktid ministeeriumi ajast, projektide kirjutamise ja elluviimise oskus ning avaliku halduse kogemus.

„Ja me ei pea arvama, et saame siin konnatiigis kõigega ise hakkama,” sõnas Kallas.

Volikogu aseesimees, opositsiooni esindaja Tarmo Heinleht ütles, et ei oskagi asja kommenteerida ega saa aru, kuidas jõudis vast valitud Raag teha nädalaga nii palju vigu, et teenis umbusalduse.

Raagile heideti istungil ette, et tal puudub kohaliku omavalitsuse töö juhtimise ja projektide kirjutamise ning elluviimise kogemus.

„Olen pettunud. Raag on oma mees, kellel on pea õige koha peal; mees, keda ma usaldan. Deiw Rahumägi on võõras, kelle kohta ei tea, mis inimene ta on,” sõnas Heinleht.

Oma pettumust ei varjanud ka opositsiooni liige Ilme Peedoson, kes nimetas Reformierakonna neljapäevast käitumist teerullipoliitikaks.

„Raag tunneb vallas iga teeotsa ja rahvas tunneb teda. Nüüd keegi julges hääletada kohaliku poolt ja järgneb umbusalduse algatamine — vigade parandus,” sõnas Peedoson.

Peedoson sõnas, et opositsioon on kaalunud tagasiastumist, aga ei tee seda.

„Nii kergesti me ka alla ei anna,” ütles ta.

Neljapäeval jäi häältega 4:3 kinnitamata ka vallavalitsus, nii et Nõval on kujunenud kummaline seis: Raag on vallavanemaks valitud, aga volitusi pole ta saanud.

Uuesti koguneb volikogu neljapäeval. Kui umbusaldus läheb läbi, siis valib volikogu samal päeval Deiw Rahumägi uueks vallavanemaks, sõnas Peeter Kallas.

Küsimusele, mis saab siis, kui keegi jälle hääletusel eksib, vastas Kallas, et sel juhul võtab ta vastutuse enda peale ja astub esimehe kohalt tagasi.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
45 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Rein
10 aastat tagasi

olen kohal nagu viis kopikat

Rahulik elanik
10 aastat tagasi

Endine asekantsler vs endine kolhoosi esimees :))) Kes keda?
Vallamajale rüsinal tormi, nagu 17-ndal aastal Talvepaleele!
(Massipsühhoos on grupiteadvuse eriline seisund, kus inimesed ei suuda olukorda hinnata ja käituvad erinevalt mõistuspärasest).

Jana
10 aastat tagasi

Nõus.Mina tulen ka ja mitmed minu sõbrad ja tuttavad,lähme ja avaldame toetust.

Rutmar
10 aastat tagasi

Mina olen julge ja avaldan oma nime…..Neljapäeval kell 16.30 valla juures!!! Kes veel tulevad? Lähme ja toetame Raagi Tõnut!!!!

aga
10 aastat tagasi

tee algust, ja avalda oma nimi, tegelt sa ei saa teemast ikka mitte muhvigi aru 🙂

Anonüümne Isik
10 aastat tagasi

Tekstide järgi tundub, et igaüks siinkirjutajatest võiks kohe valitsema hakata. Piinlik on, kui neid vihakõnesid lugeda.
Huvitav, kui inimesed enda nime all siin kommenteeriks, mitu kommentaari ja missuguse sisuga need siis oleksid?

See
10 aastat tagasi

on ju reformierakond. Teevad Galojani kui keegi oma peaga mõtlema julgeb hakata. Nähtud ja kuuldud seda mujalgi.

hmm
10 aastat tagasi

artiklit ja neid kommentaare lugedes jääb mulje,et kõik kardavad(eelkõige see tööõnnetuse volinik) seda hr.Kallast. mingi põhjus peab sellel ometi ju olema. äkki peaks hr.Kallas vahelduseks sealt ülevalt korra maa peale valla inimeste sekka tulema ja ükskordki ära kuulama, mis rahval öelda on. seda vist on palju tahtetud, et ta rahva soove ka arvesse võtaks, aga no esialgu võiks piirduda kasvõi ärakuulamisega.

kas kas
10 aastat tagasi

kas tõesti on võimuiha nii suur,et tuleb üle sõita valla rahvast mis iganes hinnaga? kelle huve see Peeter Kallas siis üleüldse täidab? ilmselgelt mitte rahva huve.

uhke olla oravake
10 aastat tagasi

rahumäe sõber võiks mõista, et praeguse lolluse tegemata jätmine oleks ka suur teene…palju vist nõutud