Rahvasteränne Tallinna poole – kodupaiga unustamise hind on 23 eurot

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Tallinna tasuta transpordiga alanud inimröövide ahel vaesestab juba mõnda aega pea kõiki Eesti omavalitsusi, kirjutab Rein Sikk tänases Eesti Päevalehes.

Aasta algusest on Tallinna elanike arv – peamiselt tasuta transpordi tõttu – suurenenud 10 000 inimese võrra, mis lööb rahvast kaotanud omavalitsuste rahakotti suure augu.

23 eurot kuus ehk ühe Tallinna ühistranspordi kuupileti hind on põhjus, miks loobub inimene oma kodukohale tulumaksu maksmisest ja registreerib end tallinlaseks. Keskmiselt saab omavalitsus igalt maksumaksjalt 100 eurot kuus tulumaksu.

Ajakirjanik palus kõige rohkem rahvast kaotanud omavalitsuste juhtidel pakkuda rahvasterändamise peatamiseks lahendusi. Vastused saatsid Tartu, Rakvere, Valga, Haapsalu jt linnade juhid. Ühestki vastusest ei tulnud Siku sõnul paraku välja kandvat ja säravat ideed, kuidas rahva Tallinna registreerimist peatada. “Kirjutati ilusat aatejuttu ponnistustest muuta elukeskkonda paremaks,” kirjutab Sikk.

Haapsalust on aasta algusest peale lahkunud 150 elanikku.

Üks võimalus oleks Siku meelest osta omavalitsusel Tallinnas tööl käijale 23-eurosed kuupiletid, et säilitada umbes 77 eurot kohalikku eelarvesse laekuvat raha. Tapal ja Keilas on asja juba kaalutud.

Sikk pakub ka küünilist jäneselahendust. Nimelt on Tallinna ühissõidukites suhteliselt väike võimalus piletikontrolörile vahele jääda. Miks mitte omavalitsusel kinni maksta Tallinnas tööl käijate trahvid selle asemel, et lasta maksumaksjad minema?

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
1 Kommentaar
Inline Feedbacks
View all comments
Ako
9 aastat tagasi

That ingthsi’s just what I’ve been looking for. Thanks!