Endine Hansapanga maja võib olla skeemi ohver

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Endine Hansapanga maja, praegune Posti 41 ärihoone on laenu katteks müügis 240 000 euro suuruse alghinnaga. Foto: Arvo Tarmula
Endine Hansapanga maja, praegune Posti 41 ärihoone on laenu katteks müügis 240 000 euro suuruse alghinnaga. Foto: Arvo Tarmula

Haapsalu kesklinna ärihoone on võla katteks enampakkumisel müügis, kuid kui uus omanik ka leitakse, siis ilma kohut käimata ta oma maja ilmselt kasutama hakata ei saa.

Kohtutäitur Elin Vilippus müüb 7. novembril Haapsalu Arendus OÜ–le kuuluva Posti 41, endise Hansapanga maja, alghinnaga 240 000 eurot.

Hoones töötavad sohvabaar Lemon, Plasto Aknad, Pindi Kinnisvara, autokool

Autosõit ja hambaravikabinet. Äride üürilepingud jäävad kehtima.

Maja müüakse keelumärgete ja hüpoteegiga (12 miljonit krooni Swedbank ASi kasuks) tagatud nõude rahuldamiseks.

„Ilmselt on neil laen peal ja Swedbank nõuab seda sisse,” selgitas maja müümisega tegelev maakler Annely Sermat.

Sermati sõnul on novembri enampakkumine juba kolmas. Esimest korda pandi maja müüki aasta alguses, siis omanikud protestisid ja enampakkumine tühistati. Teist korda toimus enampakkumine alghinnaga 300 000 eurot augustis, kuid ostjat ei leitud.

„Huvilisi oli palju, aga kõik pelgavad osta,” tõdes Sermat.

Ostjad on pelglikud põhjusega. Maja omanik Haapsalu Arendus OÜ on sõlminud operaatorlepingu ettevõttega ENVINIX East Capital Management OÜ, kes haldab maja rendilepinguid. Ka operaatorleping jääb pärast müüki kehtima.

2010. aastal tegutses see seltskond sama käekirjaga Maardus. Maardu kaubanduskeskuse omanik MA Kinnisvara Invest OÜ pankrotistus ja maja pandi enampakkumisel müüki.

Keskuse ostis ära Barensholm OÜ. Uus omanik ei saanud aga hoonet kasutama hakata, sest selgus, et MA Kinnisvara Invest oli sõlminud operaatorlepingu ettevõttega Maardu Centrum OÜ.

Operaator juhtis majas toimuvat — valis rentnikud, kogus rendi jne. „Valdus ja võtmed olid operaatori käes,” seletas Barensholmi üks juhte Valdo Kuusk.

Barensholm sai maja enda käsutusse alles 2012. aasta suvel pärast poolteise aasta pikkust kohtuteed.

„Loomulikult oli skeem pahatahtlik ja spetsiaalselt tehtud,” sõnas Kuusk.

Tema sõnul oli seltskonna eesmärk hirmutada ostjad ära operaatorlepinguga, mis ei lase uuel omanikul oma maja kasutada. Seda seni, kuni kohtutäitur on sunnitud ostjate puuduse tõttu hinna väga madalale laskma. Siis oleks seltskond maja ise odavalt ära ostnud.

Maardus tegutsenud ja Haapsalus tegutsevate ettevõtete taga on Lääne Elule teadaolevalt sama seltskond inimesi.

Seetõttu on Sermati sõnul oht, et sama skeemi üritatakse ka Posti 41 puhul, ning uus omanik peab arvestama, et ei pruugi vara kätte saada enne, kui operaatorist on lahti saadud. See võib tähendada kohtuteed.

Valdo Kuusk kinnitas, et kui uuel omanikul on operaatorist vabanemisel abi tarvis, jagavad Barensholmi omanikud hea meelega oma kogemust, sest rada on selge.

„Võime kaaluda ise selle hoone omandamist,” lisas Kuusk.

Swedbanki pressiesindaja Mart Siilivase sõnul tuleb sellise skeemi kasutamist ikka ette ning kuigi päris lahti võlast nii ei saa, jääb pank ilmselt ikkagi osast rahast ilma.

Kui novembri enampakkumisel ostjat ei leita, lasebki kohtutäitur hinda alla ja korraldab uue enampakkumise.

Sermati sõnul on Posti 41 omanikud ja operaatorid välismaalased, kes ei ela Haapsalus. Haapsalu Arendus OÜ meiliaadress on registreeritud mail.ru serveris.

Samalt meiliaadressilt teatati Lääne Elule, et väited ei vasta tõele ja ettevõte vastab küsimustele pikemalt siis, kui omanik Eestisse jõuab.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
1 Kommentaar
Inline Feedbacks
View all comments
...
9 aastat tagasi

Barensholmil muidugi kogemused olemas – visanud sõna otseses mõttes füüsiliselt rentnike välja aga eesti seaduste mõistes pole see üldse kriminaalne. Bravecapitali (ehk siis tangina eesotsas hr. Kuusk) seltskonnas endised politseinikud/miilitsad püstolid hirmutamiseks vööl liigub see seltskond ringi ning lisaks advokaatide armeega. Kogu see seltskond paras teema õiguskaitse silmadele või/ja Pealtnägija tegijatele! velkam tu jestonia!