Ivo Parbus vabaneb vanglast nädala alguses

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Harju maakohtu otsusel tingimisi vabadusse lubatud Tallinna endine linnaametnik, haapsallane Ivo Parbus vabaneb vanglast uue nädala alguses.

Justiitsministeeriumi pressiesindaja sõnul toimub vangistusest tingimisi ennetähtaegne vabastamine kuupäeval, mil kohus on saatnud vanglale kohtulahendi jõustumist kinnitava teatise. Tingimisi ennetähtaegse vabastamise kohtulahend jõustub 10 päeva pärast selle tegemist ehk kohus saab saata vanglale teatise pärast 10 päeva möödumist.

Parbuse vabastamismäärus jõustub laupäeval. Kuna kohtud nädalavahetusel ei tööta, jõuab määrus vanglasse ilmselt alles esmaspäeval. Seejärel pääseb Parbus ka vabadusse, teatas BNS.

“Vanglast vabanemine oleneb karistusajast – kinnipeetav vabastatakse vanglast viimasel karistuspäeval võimalikult vara, kuid mitte hiljem kui kell 12,” lisas justiitsministeeriumi pressiesindaja.

Harju maakohus otsustas Parbuse ennetähtaegselt vabadusse lubada 10. septembril. Kohus leidis, et Parbuse võib ligi aasta enne vangistusaja lõppu vabadusse lubada, kuid ta allutatakse elektroonilise järelevalve alla. Kohus määras Parbusele katseaja järgmise aasta 30. septembrini, kusjuures jalavõru peab ta kandma sellest esimesed kolm kuud. Ühtlasi on Parbus vabanemise järgselt katseaja vältel kriminaalhooldaja järelevalve all.

Kohus keelas Parbusel katseaja jooksul tarvitada alkoholi ja narkootikume, ta peab tööle asuma või võtma end töötuna arvele ning Parbus ei tohi suhelda talle teadaolevalt kriminaalkorras karistatud isikutega kriminaalhooldajalt selleks eelnevalt luba saamata.

Tallinna vangla toetas Parbuse vabastamist, märkides, et vabanemisjargselt on Parbus kindlustatud elukohaga, mis sobib elektroonilise valve kohaldamiseks. Kinnipeetava abikaasa sõnul on omavahelised suhted perekonnas väga head ja toetavad ning abikaasa lubas oma meest esialgu materiaalselt toetada. Ka Parbus ise avaldas soovi tingimisi vabanemiseks.

Prokurör oli seevastu Parbuse vabastamisele vastu. “Kinnipeetav ei ole teinud endale piisavaid järeldusi, osaliselt eitab kuritegu või püüab seda ilustada, järgib neid ühiskonnareegleid, mis on talle sobilikud,” märkis prokurör.

Prokuratuuri kinnitusel nähtub kriminaalasja materjalidest, et Parbuse vahistamise üheks aluseks sai abikaasa kaasaaitav tegevus korruptsiooni kuritegudega saadud rahasummade korteris esiku lae all olevast peidikust kõrvaletoimetamisel. “Seega saab väita, et tõepoolest on Ivo Parbusel olemas toetav perekondlik keskkond, kuid just see keskkond on toetanud Parbust kuritegude avastamise varjamisel,” märkis prokurör.

Perekonna heaolu tarvis kehtestas Parbus palgaraha kõrvale linnaplaneerimise ameti töö korraldamisel hinnakirja, teenides sellisel viisil ebaseaduslikku tulu. “Kuna Ivo Parbus ei tunnista ega taha mõista oma tegevuse ebaseaduslikkust ja oli selliseks tegevuseks motiveeritud abikaasa teadmisel perekonna heaolu parandamisest, ei saa olla toetav perekondlik keskkond kuritegeliku käitumise lõpetamiseks Parbuse puhul toetavaks teguriks, pigem vastupidi,” märkis prokurör.

Samuti reaalsed vangistused saanud Parbuse kaassüüdistatavad on juba vanglast vabanenud.

Korruptsioonis süüdistatud Parbuse süüasjas saabus jõustunud lahend tänavu 8. mail, kui riigikohus ei näinud põhjust hakata arutama protsessi raames esitatud kassatsioonkaebuseid.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
2 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
millal
10 aastat tagasi

siim ja kompanii sinna saadetakse

Tont.
10 aastat tagasi

Noh,siis on ju meie keski ridadesse täiendust oodata…