Lääne Elu paberleht 19. septembril

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Matsalu loodusfilmide festivali esimesel päeval õppisid noored Jaan Künnapi käe all loodust fotografeerima. Foto: Arvo Tarmula
Matsalu loodusfilmide festivali esimesel päeval õppisid noored Jaan Künnapi käe all loodust fotografeerima. Foto: Arvo Tarmula

Lihula ja Taebla gümnaasiumid Läänemaa parimad

Riigieksamite Eesti pingereas tõusid tänavu Lihula ja Taebla gümnaasium, mis ministeeriumi kavandatava koolivõrgureformi järgi tuleks sulgeda.

Taebla gümnaasium on 2011. aastaga võrreldes edetabelis tõusnud 101 kohta, aastaid riigieksamite pingerea lõpus paiknenud Lihula gümnaasium aga 68 kohta. Kõigi ülejäänud maakonna gümnaasiumide tulemused jäid varasematele aastatele alla.

Maksuskandaal Nurme vabrikus

Maksu– ja tolliamet uurib Läänemaaga seotud käibemaksupettust ja kuritegeliku ühenduse loomist, kahtluse all on seitse tekstiilitööstusega seotud isikut ja üks ettevõte.

Nimesid prokuratuur ja maksuamet ei avalda, kuid usaldusväärsed allikad on Lääne Elule kinnitanud, et tegemist on n–ö Nurme vabrikuga. Augusti lõpus tehti Lääne– ja Harjumaal ühel ajal 27 läbiotsimist, kahtlustatavana peeti kinni kuus isikut. Läbi otsiti nende elu– ja töökohad ning sõidukid.

Maksuamet kahtlustab, et riigilt on alusetult tagasi küsitud 3,8 miljonit eurot käibemaksu ja et kahtlusalused on loonud kuritegeliku ühenduse.

Lugu saab lugeda siit.

Lihulas algas filmifestival

Kolmapäeval Lihulas alanud Matsalu XI loodusfilmide festival sai avalöögi laste loodushariduspäevaga, kus peale Lõuna–Läänemaa koolilaste osales ka Varbla kool koos poolesaja väliskülalisega.

MAFFIle esitati tänavu 280 filmi 60 riigist — rohkem, kui kunagi varem. Eesti filme on tavapärase ühe–kahe asemel tänavuses programmis viis — sealhulgas lihulalase Reemek Meele „Eesti loodus: Alam–Pedja”.

Lugu saab lugeda siit.

Vormsilased said tankla

Esmaspäeval said vormsilased pärast pikka vaheaega taas saare tanklas kütust tankida. Valla eestvõttel ehitatud ja Alexela poolt opereeritavast automaattanklast saab osta kolme liiki kütust. Tankla pidulik avamine on novembri alguses.

Linn tahab huvikooli tarbeks riigilt räämas kinnistut

Haapsalu linnavalitsus tahab taotleda riigilt linna omandusse Niine 49 kinnistu, et sellele ehitada muusika– ja kunstikool ning huvikeskus. Taotletav krunt on praegu halvas seisukorras plats, millele linna üldplaan on määranud ühiskondliku sihtotstarbe.

Armeenlased plaanivad mälestusmärki Büllile

Eestis elavad armeenlased tahavad juba sel sügisel avada promenaadil mälestuskivi Haapsalus sündinud Hedvig Büllile, kes päästis türklaste genotsiidist tuhandeid armeenia naisi ja orbe. Mälestuskivi avamisega tahab Eesti Armeenia Rahvusühing tänu avaldada Eestile, kus kasvas selline tütar.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments