Ministeeriumid on vastu Vormsis suurte elektrituulikute keelustamisele

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

Keskkonnaministeerium ei toeta Isamaa ja Res Publica Liidu liikme Tõnis Paltsi mõtet keelata Eestimaa Saaremaal, Hiiumaal, Muhus ja Vormsis elektrituulikuid püstitada, kirjutab BNS.

Paltsi esitatud eelnõu järgi ei tohiks saartele püstitada elektrituulikuid, mis on maapinnast kõrgemad kui 30 meetrit või mille võimsus on üle 20 kilovati.

Keskkonnaministeerium põhjendas, et praegu ei ole seadusemuudatuseks piisavalt looduskaitselisi argumente, mis vajaksid riigi tasandil regulatsiooni.

Majandus- ja kommunikatsiooniministeerium ei toeta eelnõu, kuna ettepanek on vastuolus planeerimisseaduses sätestatuga.

Regionaalminister avaldab Paltsi algatatud eelnõule põhimõttelist toetust, ent märgib, et eelnõu seletuskirjas ei ole põhjendatud, miks on suurte elektrituulikute rajamine välistatud vaid eelnõus välja toodud saartel.

Valitsus arutab eelnõuga seonduvat neljapäeval ning esitab oma arvamuse 26. juuliks keskkonnakomisjonile.

Eelnõu esitamist põhjendades märkis Palts, et Eesti saarte rikkus on puutumata loodus ja ajaloolised pärandkooslused, kuid hiigelsuured tuulegeneraatorid on häirivad tehisobjektid, mis paistavad kaugele ning mõjuvad looduses ebameeldiva võõrkehana.

“Eesti saarte suurim majandusharu on turism ning maailma kogemus näitab, et tuuleparkide püstitamine peletab turistid eemale. Seepärast tuleb kehtestada seadus, mis jätab need unikaalsed alad tuuleparkidega risustamata ning võimaldab nii saarte kohalikel elanikel kui külalistel ka edaspidi meie looduse rikkalikku ilu nautida,” rääkis Palts.

Tema sõnul on kõige loogilisem teha vastav muudatus looduskaitseseadusse.

Paltsi sõnul on Eesti energiavajadus ning energeetika sõltumatus naaberriikidest loomulikult olulised teemad, kuid praegune kaootiline tuulikute püstitamine neid küsimusi ei lahenda.

“Küll aga võib praegu mõtlematult rajatud tuulepark rikkuda mõne piirkonna elukeskkonna aastakümneteks. Elektrituulik ei ole ainult selle küla või valla probleem, kuhu ta püstitatakse, oma suuruse tõttu mõjutab tuulegeneraator maastikku ja vaadet ka naabervaldades, näiteks merele paistavad tuulikud väga kaugele. Me ei tohi ohverdada oma meresaarte unikaalset loodust väikse huvi- ja lobbygrupi hetkekasu nimel,“ selgitas Palts seadusemuudatuse vajalikkust.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments