Juhtkiri: Jalakäijate tänav on utoopia

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Suve algus ja uued kohvikud Haapsalu vanalinnas on algatanud arutelu, kas Karja tänav peaks olema autodele osaliselt või täiesti suletud.

Karja tänaval liikluse täielik sulgemine on keeruline. Liinibusside marsruudi muutmine tähendaks liini pikenemist, seega kütusekulu kasvu. Ligi peavad pääsema ka kaubaautod — kui tahame, et ettevõtjad oleksid rahul ja ärid säiliksid.

Turvalisusele mõeldes on targem lasta Karja tänavat kasutada ka kiirabil, politseil ja päästeametil. Seega peaks Karja tänav teatud sõidukite puhul läbitavaks jääma, risti üle tänava kohvikulaudu või lillepotte laotada ei saaks niikuinii.

Üle jäävad turistid ja linnakodanikud. Need, kes vanalinnas külastajaid teenindavad, kinnitavad, et turist jala ei tule. Turist on vana, ta ei suuda, taha või oska võõras kohas üksi seigelda. Kasulik või mitte. Nii on.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
16 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
uno
10 aastat tagasi

Kui ajud tööle panna siis leiaks lahenduse autopussi liinile läbi linna see ei peaks suguki olema linna peatänav. Vanalinna peatänav võiks aga tõesti olla jalakäiate tänav kuna meie linnakese pikkus ei ole väsitav jalakäiguks , see võiks olla suveniiride ja muude meenete müügi tänav , turistide meelistänav. veel tuleks linna elanikel ja looduskaitsel põõrata tähelepanu sellele et tagalase ümbrus koos puhastus seatmete ümbrusega on muutunud suureks prügimääks ja sarnanevad kuu maastikule. Sellis korralagetus ja hoolimatus looduse vastu polnud isegi Nõugkokude ajal Kõike seda vaadates kuida kasvab kinni tagalaht ja kuidas siina voolab puhastus seatmete settetiikides see mida veeks on raske… Loe rohkem »

Tiina Sau
10 aastat tagasi

Vahel on mul piinlik kõike maha tegevate ja virisevate läänlaste pärast. Mina kuulen ja saan palju tagasisidet meie linna külastajatelt, teate see on ikka väga positiivne. Kiidetakse hubasust , puit-pits-arhidektuuri, kohvikuid, käsitöö rohkust, rohelust , ajaloolist osa, öist romantilist kaldapealseid jalutuskäike jne. Miks on nii , et ise selle romantika ja ilukeskel elades ei osata seda hinnata, väärtustada ja ka müüa. Uus kohvik oma terrassiga vanalinna tänaval, loob järjekordselt mõnusat meeleolu ja soovi korraks maha istuda. Igati väärt idee ja mõte. Minu meelest mahuvad seal ka kõik kenasti liiklema, võib-olla mõne ürituse ajal on keerulisem aga see EI ole küll… Loe rohkem »

ongi nii
10 aastat tagasi

et linnas ei saa piirata autodega liiklemist.Lihtsalt sellepärast et siis jäävad autoga sõitjad vanalinna melust ilma. Nad lihtsalt ei tule jala vanalinna ja ongi kõik. Siiani ei ole autod kedagi seganud ja vaevalt et nad nüüdki seda teevad, mõelgem ka suurüritustele.

Nonsenss
10 aastat tagasi

No kuulge, mida veel ? Mõne eraettevõtja äri edendamiseks paneme põhitänava kinni ? Natukene kallutatud lugu ei ole või ? Ja mina kliendina küll ei taha süüa keset tänavat , kui inimeste vool ümber ringi edasi tagasi sagib. Pangu oma lauad kas sisehoovidesse, kui on võimalik või siis seadusega ettenähtud piirides kõnniteele või hoonete esisele territooriumile, samuti juhul kui on selleks pinda. Aga siia just ongi koer maetud. Sest nimelt antud 5 uuel toitlustusettevõttel on pehmelt õeldes välipinnaga kitsas. Ja sellest tulenevalt siis nüüd ka tänava kinnipanemise tore idee :).

avaldage selle
10 aastat tagasi
Reply to  Nonsenss

liikluskomisjoni nimed ja selle teema arutelude protokollid, mille otsused hakkavad linnakodanikku ahistama ja loob ebaausa konkurentsi linna teiste samasuguste ettevõtete suhtes

õues suve nautimas
10 aastat tagasi

turistina meeldiks mulle tänaval mugavalt kohvi juues kohalikku elu jälgida, linnakodanikuna autoga kohviku ette parkida….
kõigis kohvikutes on ka tualetid olemas.

milline
10 aastat tagasi

kohalik elu sellel tänavajupil on?need kohvikud tuleb teha lossiparki, kuhu tuleb ka enamik turiste ja seal on ruumi laiata küll, haapsalu pole mingi loomaaed, kus külastajatasu kasseerivad mõningad valitud sisse kalli kohvitassi näol

Tänavad
10 aastat tagasi

….on loodud liiklemiseks. Miks peaks keset tänavat kohvi jooma või õlut lakkuma ?Ka pole seal linnapeldikuid, lossipargis on tihti kinni, nii et hakatakse hoove ja majaseinu kastma….

a8
10 aastat tagasi

Kinni ei tohi panna. Õhtuti põhimarsuut: Vanalinna ringtee- Uuemõisa ringtee. Nii oma 30x järjest.

Parim nali!
10 aastat tagasi

See pole ikka päris normaalne,kui enam bussid ja autod ei või vanalinna minna . Jumala haige nali.

patrioot
10 aastat tagasi

Tutvustan teile täiesti uut mõistet liiklusseadusest – õueala!

Opladii
10 aastat tagasi
Reply to  patrioot

Tee endale palun selgeks, mis asi see õueala on ja kuidas seal liiklus toimima peaks. Tartus ka seda enne uut liiklusseadust kesklinnas kasutati, aga nüüd muudeti see kiiruse piiranguga alaks. Vaat nii…

Anonüümne
10 aastat tagasi

Haapsalu vanalinn on täiesti turvaline. Mahuvad sinna kõik liikuma, kes tahavad mahtuda. Võib-olla vähendada ainult kiirust 30-ne peale aga pole kunagi ükski auto seganud. Lõppude-lõpuks on inimestel seal elada ja liikuda ka vaja.
Lihtsalt olge viisakad üksteise suhtes ja mingeid muresid ei tekigi.