Põhjavallad liituvad Ridala ja Haapsaluta

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Ridala volikogu otsus jahmatas põhjavaldu. Foto: Arvo Tarmula
Ridala volikogu otsus jahmatas põhjavaldu. Foto: Arvo Tarmula

Põhjavallad jätkavad liitumisläbirääkimisi kuuekesi: Oru, Nõva, Noarootsi, Risti, Martna ja Taebla valla eesmärk on minna uutele valimistele vastu ühe omavalitsusena.

Pärast Haapsalu volikogu lõppu kogunesid põhjavaldade esindajad sel nädalal juba teisele suurkogule, kus kinnitasid komisjonide töökorra ja ühinemise 11 nädala ajakava.

Ajakavas on nädalate kaupa pandud kirja, mida tehakse ja mis peab olema nädala lõpuks valmis. Tuleval nädalal alustatakse ühinemislepingu koostamist, ületuleval nädalal peab olema valmis lepingu algne projekt, selgitas ühinemisläbirääkimiste juhtkomisjoni esimees Aldo Tamm.

Märtsis algavad kohapeal avalikud arutelud ühinemise teemal. “Inimestega tuleb rääkida, kõik tuleb võimalikult avalikustada,” sõnas Tamm.

Rahvaküsitlused korraldatakse aprillis.

“Täna astusime suure sammu edasi,” ütles koosolekut juhtinud Risti volikogu esimees Andres Liiv.

Ajakava kinnitamisel jäi erapooletuks Martna. Vallavolikogu esimehe Hardi Rehkalti sõnul ei ole Martnal midagi ajakava vastu, aga vahepeal on nii palju juhtunud, et tahetakse veidi pead selitada.

Järgmise suure koosoleku aega kindlaks ei määratud, selle teatab juhtkomisjon.

Haapsalu esindajad osalevad ühinemiskomisjonide töös edaspidi vaatlejana.

“Kuna Ridala lõi kartma, siis Haapsalu osaleda ei saa,” ütles Haapsalu volikogu esimees Jaanus Karilaid.

Karilaid nimetas Ridala vallavolikogu otsust jahmatavaks ja ebariigimehelikuks.

Koosolek valis majanduskomisjoni juhiks Ridala vallavanema Toomas Schmidti asemele Taivo Kausi Taeblast.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
8 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
See
11 aastat tagasi

nädalane reform ajalehe veergudel hakkab üle viskama. Kõik senised liitujad, ka need vallad, kes liitumises mingit iva on näinud, valmistavad nii olulisi lepinguid ette vähemalt aasta. Väga arukad on need, kes seda poliitikute lahmimist taunivad ja ei jookse karjaga kaasa.

Johannes
11 aastat tagasi

Kuidas kommijad aru ei saa, et liitumiskõnelused pole mingi automaatne liitumine. Kõigepalt tehakse koostöös ekspertidega selgeks, milline kasu või kahju liitumisest tekib. Kõigis valdkondades tehtud uuringud ja ekspertide arvamused tehakse avalikuks. Seejärel toimub rahvahääletus, mille tulemuste alusel otsustavad kohalikud volikogud kas liitumist toimub või ei toimu. Nii lihtne see ongi ja liitumist sundkorras ei toimu. Mõned kommijad pole endale liitumiskõneluste eesmärki selgeks teinud ja üritavad hämada ning ühinemisläbirääkimiste ümber paanikat tekitada.

Ahto
11 aastat tagasi

Rahvas ,Teiega on tore lobiseda siin ,aga kasu sellest karvavõrragi ! Mitu korda me laseme endast üle sõita ,aitab juba .Võtame midagi ette ! Võimalusi on palju ju !

vaata kõrgemale
11 aastat tagasi

just toompea võimuparteid ja nende käsilased kohapeal on oma rahva unausse jätnud ja paeguse ebainimlikult talumatu olukora loonud

Ridala
11 aastat tagasi

otsus on vägagi riigimehelik.No ütelge üks argument,mis muutub Martnas elaval inimesel,kui ta saab endale Risti valla võlgades(pankrotis või saneerimise all) olevana juurde.Kas see on siis argument,et pärast vaatame.Kas Martna inimene hakkab Ristil perearstijuures või poes käima,või oma det.planeeringut seal kooskõlastama,või peab lapsukesed Taeblasse või Paliveresse kooli vedama-on ju selge,et küsimusi ei saa ta enam oma vallavanemale esitada,sest valda ei ole enam.Kui praegune vallavanem on võimetu(tunneb,et ei suuda rahva ootusi täita,miks ta siis ise tagasi ei astu ja noorematele võimalust ei anna).Elus ikka ühinetakse ja minnakse lahku-see toimub liitude ja ka riikide tasandil,aga siis on tavaliselt mingi põhjus selleks ja mudel… Loe rohkem »

mats
11 aastat tagasi
Reply to  Ridala

Tuleb välja , et siin on mõte sees.Tuleb hoida oma kogukonda ja nõuda ,et riik taastab omavalitsuse masueelse teovõime,mitte aga sundima ääremaad võlgadesse!!! (sama häda nagu telefoni kiirlaenudega)Siin peaks hoopis õlad ja seljad ÜHENDAMA!!! Maavalitsuses vaikitakse ,on puhkepäev.

seth112
11 aastat tagasi
Reply to  Ridala

Väga hea ja põhjalik kommentaar.

RH
11 aastat tagasi

No seda on jahmatav hoopis meil kuulda. Poleks uskunud, et sedavõrd nüüd meie Ridalal püksid püüli hakkavad sõeluma. “Kuna Ridala lõi kartma, siis Haapsalu osaleda ei saa,” ütles Haapsalu volikogu esimees Jaanus Karilaid.
Karilaid nimetas Ridala vallavolikogu otsust jahmatavaks ja ebariigimehelikuks.”