Haapsalu jätkab liitumiskõnelustes vaatlejana

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Volikogu esimees Jaanus Karilaid pidas vastutustundetuks Ridala volikogu otsust loobuda ühinemisest sel aastal. Foto: Arvo Tarmula

Eile erakorralisele istungile kogunenud Haapsalu linnavolikogu otsustas, et osaleb Põhja–Läänemaa omavalitsuste ühinemiskõnelustel ja annab volikogu moodustatud komisjonile vaatleja volitused.

Volikogu liige Tiit Moor kahtles, kas on mõtet kõnelustel kaasa lüüa, kui võib arvata, et sellest midagi välja ei tule.

Linnapea Urmas Suklese arvates võiks läbirääkimiste ringi siiski läbi teha, kas või tuleviku tarbeks. Sukles jäi Vikerraadio “Reporteritunnis” neljapäeval avaldatud arvamuse juurde, et Haapsalu hakkaks väikeste valdadega ühinedes osutama neile riigi asemel regionaalpoliitilist abi.

“Meil on võimalus võtta laenu 700 000 eurot,” võrdles Sukles linna ja väikevalla võimekuse üht tahku.

Volikogu esimees Jaanus Karilaid pidas vastutustundetuks Ridala volikogu otsust loobuda ühinemisest sel aastal.

“Haapsalu saab ka üksi hakkama,” ütles Karilaid.

Kriitikat sai ka Ridala volikogu otsus kuulutada istung kinniseks.

“Mida volinikud kardavad?” imestas Karilaid. “See näitab, et Ridala vajab reformi.”

“Hämmastav, et sellist küsimust arutati kinniste uste taga,” sõnas Sukles.

Sõna sai ka Ridala volikogu liige Reimo Nebokat, kes oli tulnud istungit kuulama. Ta selgitas, et volikogu tahtis isekeskis mõtteid vahetada. Kui olnuks kõrvalisi, poleks aruteluks läinud.

Ridala volikogu istungilt saadetigi tagasi kaks külalist, üks neist Postimehe ajakirjanik Andrus Karnau.

Nebokati sõnul olid ühinemise vastaste argumendid lapsikud ja seotud hirmudega. Ta tõi esile kolm peamist argumenti: vallas on õpetajate palk ja sotsiaaltoetused suuremad kui linnas, Uuemõisa toasoe on odavamaid Eestis. Ühinedes kaotaks vald need eelised.

Karilaid haaras selle jutu peale kahe käega peast kinni. Ingrid Danilov ütles volikogus, et Ridala volikogu neljapäevase otsuse taga on Ridala valla juhtide tegemata töö.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
10 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
miks
11 aastat tagasi

kommid,mis peavoolule ei meeldi ära kustutatakse.Võib-olla natuke teravalt ja ka personaalselt,aga julgen seda öelda ka oma nime all ja igal foorumil.Lihtsalt ei salli lollust ja tölplust.Ühinemiseks pole muud vaja,kui võtta ette maatriks,kuidas see peaks toimuma,mitte rahvast ja kolleege lollitama.Juba esimesel Haldusnõupidamisel ütlesid LOVL-poolt ühinemisanalüüsi teostajad,et vaesust liites jõukust ei tule ja ühinemisel pointi hetkel pole.

Ahto
11 aastat tagasi
Reply to  miks

Absoluutselt õige ! 3 valla volinikud on tänaseks päevaks aru saanud sellest ,kuidas ülejäänutele mõistus pähe panna ?

Arnold
11 aastat tagasi
Reply to  Ahto

Mina tean kuidas,tooge nad minu juurde maale ,ma taon neile jalaga p..sse nii kaua kui vaja ja lõpuks saavad aru küll,järgi proovitud variant.

mats
11 aastat tagasi

Ja kui jätkata sealt kuhu ma jäin,siis PEAKSID KÕIK VALLAD JA LINNAD VALITSUSELT TAGASI NÕUDMA OMA ALGSE MAJ.VÕIMEKUSE, MIS OLI AASTAT 10 tagasi!!! Pealegi kuhu on jäänud ühinejatele lubatud nn.preemiad või kuidas neid nimetati.Pange seljad ja küljed kokku,ajage riigikogu sellest talveunest ülesse.Laspanevad valitsuse niheleme-sügelema!!! siis ehk hakkab paistma tõde ja SAAME OTSUSTADA-kas jätkame omaette,või on kasulikum ühineda!

Ridala Mummuseelik
11 aastat tagasi

Ridala volikogul on aega olnud terve see nö võimul olemise aeg ühinemisega tegeleda, selgeks teha esmalt endale ja siis rahvale, mida me võidame-mida me kaotame, ühesõnaga teha kõik puust ja punaseks, analüüsida, eelarvestada jms? Kas pole tugevaid majandusinimesi? Reform tahtis lihtsalt reformi, sest nii kästi? Miks aga läks nüüd äkki nii kiireks??? ja olla pettunud volinik??? iseendas esmalt , onju !!!
ja mis argumendid on Nebokatil endal, kas endal pole mingi lapsik nägemus??? Mis hr Nebokati meelitab???
Tubli otsus igatahes neilt, kes kiire otsustamise vastu!!!

Kodused ülesanded
11 aastat tagasi

Kodutöö tegemata muidugi. Pole süüdistada kedagi peale iseenda. Selle asemel, et selgitada volikogu esimees üksi dikteerib ja pirtsutab, kuulutab ainuisikuliselt istungi kinniseks, võtab ainuisikuliselt päevakorrast maha rahvaähääletuse korraldamise ettepaneku, teatab avalikult, et vallavalitsusel pole asja liitumisläbirääkimistele, sest see on justkui ainult volikogu asi. Dikteerib, mida keegi peab või ei pea otsustama ja tulemus on nüüd käes, Ise süüdi ja nüüd on pettunud nii liitumist soovijad kui ka selle vastased. Palju õnne!

pime sõimab lombakat
11 aastat tagasi

aru saamatu on ju see mille nimel need liitumiskõnelused üldse käivad. ilmselt liitumine liitumise pärast. et oleks mida jagada ja leheveerud saaks volikoguliikmete lõputut tarkust täis kirjutada. see annab aga võimaluse ajupesu paremaks läbiviimiseks. kes sa oled volikogu liige ? kas kiisleri reformi tallalakkuja ilmselt küll sest valija käest pole keegi ju küsinudki mida ta tahab. Seda tehakse paremal juhul siis kui ajud juba pestud on.

samuti rõõmus
11 aastat tagasi

Vihaste reformerite kommentaaridest kumab läbi, et ikka väga valusasti astuti neile saba peale 🙂

kodanik
11 aastat tagasi

kus meil siin need vihaste reformarite kommentaarid on?

hea meel
11 aastat tagasi

et ridala irl omale ise vee peale tõmbas.