Mardilaat Helsingis on Haapsalu ja Läänemaa nägu

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Sel nädalavahetusel, 23.–25. novembril toimub suurim Eestit tutvustav üritus Soomes – mardilaat. Haapsalu ja Läänemaa viivad endisesse kaablitehasessse Helsingis esinejaid ja ettevõtteid, käsitöölisi ja turismiasjalisi, teatas maavalitsuse pressiesindaja Kristi Erkmann.

Mardilaadal astuvad üles Evelin Ilves ja Läänemaaga seotud Sofi Oksanen. Üritust veavad läänlased – Soome aasta nooreks näitlejaks valitud Antti Lang ja Eesti näitleja Sepo Seeman.

Silmailuks on erinevad moesõud – linaseid tikitud kleite näitab Tikimari, moekunstnik Liivia Leškini kollektsioon on oma tuntud headuses, samuti näeb noorte modellide õlul Haapsalu salle.

Lastele pakub tegemist Iloni Imedemaa koos kloun Ummiga. Kinosaalis saab vaadata Läänemaaga seotud filme, näitustega on väljas fotograaf Arvo Tarmula.

Kindlasti tasub uudistada Läänemaa turismiettevõtete väljapanekut – spetsiaalselt mardilaadaks on kokku pandud erinevaid pakkumisi ja pakette. Läänemaa äri– ja turismivõimalusi tutvustatakse Soome spetsialistidele reedel toimuvatel seminaridel.

Läänemaa käsitöö on esindatud Haapsalu sallidest Lihula lilltikandini, puidust klaasini, keraamikast kangasteni, ehetest lambavillani, sekka (käsitöölist) toidupoolist ka.

Vahvaid esinemisi on laupäeval ja pühapäeval suurel laval iga poole tunni järel – tantsusõud, intervjuud, muusikat, vehklemise demonstratsioon jpm. Reede õhtu on väärika muusika nautijatele – Temppeliaukio kirikus toimub kontsert Musikaalne Läänemaa, kus saab kuulda Läänemaaga seotud esinejatelt Läänemaaga seotud heliloojate loomingut. Laupäeva õhtul on aga rahvapidu ansambliga Kala.

Soome–Eesti kultuuriselts Tuglas-seura korraldab mardilaata aastast 1983. Suurpartner on EAS Turismiarenduskeskus.

Haapsalu ja Läänemaa poolt on üritust korraldamas MTÜ Läänemaa Turism, Läänemaa Arenduskeskus, Haapsalu linnavalitsus, Lääne maavalitsus, Läänemaa omavalitsuste liit ja MTÜ Kodukant Läänemaa.

Mardilaada kava saab näha siin. Vaata ka laada lehekülge Facebookis.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments