Kutsehariduskeskuses praktiseerib kuus Poola IT-õpilast

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Nädala alguses saabusid Haapsalu kutsehariduskeskusse kahenädalasele arvutialasele praktikale kuus IT-eriala õpilast ja nende õpetaja Roman Lisiński Põhja-Poolast Bytowist.

Poisid õpivad Bytowi kutsekoolis, mille poolakeelne nimi kõlab Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych. Tegemist on kutsekeskhariduskoolide kompleksiga, mis pakub ametiõpet nii põhi- kui ka keskhariduse baasil. Koolis õpib üle 700 õpilase, kes saavad lõpetades mehaaniku, poemüüja, koka, operaatori, autoremondilukksepa või arvutivõrkude spetsialisti kutse. HKHK praktikantideks on kolmanda kursuse õpilased infotehnoloogia ja arvutivõrkude erialalt.

Poola arvutipoisid töötavad siin üheskoos A10 õpperühmaga. Kahe tiheda töönädala ülesanded hõlmavad ettevõtte baasinfosüsteemi elementaarteenuste simuleerimist ja ettevõtte vabavaralistel rakendustel töötavate andmesidevõrkude ülesehitamist. Õppetöö toimub n-ö rahvusvahelistes gruppides ja praktika töökeeleks on inglise keel, seetõttu viivad ka poisse juhendavad õpetajad Kaido Kivioja, Oliver Karjane ja Mario Metshein tunde läbi inglise keeles ning mõlema riigi õpilased saavad oma keeleoskuse tõsiselt proovile panna.

Praktika viimaseks päevaks saab kokku pandud ettevõtte võrguteenuste dokumentatsioonipakett, mida iga töögrupp esitleb ka teistele. Tiheda praktikatöö lõpetab meie arvutiõpilaste korraldatud mini-LANParty, et tutvustada poolakatele kooli IT-osakonna aastatepikkust LANPartyde traditsiooni.

Et arvutiklassis istumisele väheke vaheldust tuua, saavad Poola õpilased tegeleda ka spordiga – mängida saalihokit ning vastavalt huvile ka võrk- või sulgpalli. Kuna poisid ööbivad Haapsalu spordikeskuse hostelis, on neil võimalus iga päev ka ujulat külastada.

Nädalavahetuseks sõidetakse ühiselt HKHK arvutiosakonna noortega vaatama Tallinna tehnikaülikoolis toimuvat robotite võistlust Robotex ning külastatakse ka Tallinna vanalinna, kuhu Poola poisid varem sattunud ei ole.

Poola õpilased on kahe päeva jooksul kooliellu kenasti sisse elanud, sest kohe esimesel päeval tegid A11 õpilased Rober Toots ja Tanel Alver neile koolimajas põhjaliku ringkäigu ja tutvustasid kohalikke tavasid. Samal päeval tutvusid noored ka Haapsalu linna ja vaatamisväärsustega, kus M11 õpilased Agathe-Marie Saar ja Kerstin Põld said erialase inglise keele tunnis omandatud linnaekskursiooni läbiviimist ka päriselus proovida.

Kevadel on neljal HKHK arvutieriala õpilasel võimalus sooritada oma ettevõttepraktika Poolas Bytowi koolis. Sel nädalal on viimane võimalus kandideerida Leonardo da Vinci programmi praktikaprojekti raames toimuvale arvutieriala välispraktikale Poolas.

Aile Nõupuu,
HKHK arendusdirektor

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments