Lääne Elu paberleht 6. oktoobril

Kaie Ilves

kaie@le.ee

Haruldane nelja pojaga karupere mullu augustis Noarootsis Vanaküla külas. Foto: Valeri Štšerbatõh

Põllumehed lõikavad oktoobrikuus vilja

Põllumeeste sõnul ei mäleta nad nii rasket ja pikale veninud lõikusaega kui tänavu.

Põllud ei kanna, vihma sajab, vili valmis hilja, on märg, umbrohi kasvab läbi, tera pudeneb, saaki hävitavad metssead, lõikus on kallis, sügiskülv ikaldub vees ja nälkjate ründes.

Lõikusaeg on veninud oktoobrisse, sest alalõpmata sajab, vili on märg ja lõigata saab mõne tunni kaupa.

„Nii pikale veninud lõikusaega mina ei mäleta. Kui oleks veel Vene kombainid, siis oleks pool vilja põldus,” märkis Martna talunik Tiit Seiton.

Hanilas kanepitalu pidanud mehed saadeti vangi

Harju maakohus saatis neljapäeval pikaks ajaks vangi tallinlased Ain Juhansoni ja Vambo Riiu, kes pidasid Hanila vallas kanepitalu.

Saksamaalt Läänemaale kirikuõpetajaks

Katharina Ufholz on noor naine Kesk–Saksamaalt Hesseni liidumaalt, mis on pindalalt pool Eestit, aga elanikke on kuus korda rohkem. Seal on suured linnad, Frankfurt Maini ääres, Offenbach, Kassel jt.

Katharina on sündinud Rhöni mägedes, kus palju inimesi elab maal, kus haritakse põldu ja kus on palju metsa. Peaaegu igas külas on säilinud omamoodi tavad ja kombed.

Kaks aastat tagasi, kui Katharina abivaimulikuaeg ehk vikariaat hakkas Saksamaal lõppema, pakkus kursuse juhendaja võimalust minna aastaks välismaale mõnda partnerkirikusse. Valida oli Namiibiasse või Lõuna–Aafrikasse, Lõuna–Indiasse või Eestisse.

Aasta õppija Epp Klimenko

Epp Klimenko on Haapsalu kutsehariduskeskuse käsitöö– ja tislerieriala õpetaja, kes õpetajatöö ja pere kõrvalt võttis kätte ja hakkas õppima mööblirestaureerimist. Ta omandas tisleri kutseoskuse, võttes kolme aasta materjali läbi kahe aastaga.  Küsimusele, miks ta õpib, on Klimenko vastanud: „Ju siis ikka pakub huvi, on tunne, et tahaks veel midagi juurde. Ise võib muidugi ka õppida, aga ma tahaks kuulata tarkust just õpetatud allikatest.”

Nädala päevik

Lääne Elu selle nädala päevikut pidas Haapsalu Wiedemanni gümnaasiumi kunsti- ja kunstiajalooõpetaja, Läänemaa aasta õpetaja 2012 Tiiu Randmann–Mihkla.

Läänemaa karude arvukus on kasvanud

Läänemaal poegis mullu neli emakaru, ühes pesakonnas oli koguni neli karulast.  Pikemat aega kasvutrendis olnud karu arvukus Eestis on viimasel paaril aastal kahanenud, kirjutatakse keskkonnateabe keskuse 2012. aasta ulukiseire aruandes. Arvukuse kasv on selgelt märgatav vaid Läänemaal ja Harjumaal.

Läbi Läänemaa nelja valla ehitatakse kõrgepingeliin

Elering tahab lähitulevikus rajada 170 km pikkuse Harku–Sindi 330/110 kV elektriliini, mis on Läänemaal 53 km pikk ja läheb läbi nelja valla: Risti, Kullamaa, Martna ja Lihula.

Läinud nädalal alustas Ramboll Eesti selle liini planeeringu lähteseisukohtade  tutvustamist Läänemaal. Kohalikele selgitati, miks on seda liini vaja. Näidati slaide, milline liin välja näeb ja kuidas 100 kV õhuliin praegu kulgeb.

Tunnetatud maailm Haapsalu linnagaleriis

Kunstil pole piiranguid, sellega saab tegelda ka siis, kui nägemis– ja kuulmismeelt pole võimalik kasutada, tõestab kolmapäeval linnagaleriis avatud näitus „Taevas on paberist”.

Nõva looduskeskuses laieneb

Nõval algas looduskeskuse uue majatiiva ehitus, mis laiendab praegust ruumi poole võrra.

Kuidas Läänemaal õpetajate päeva tähistati

Eile tähistasid Läänemaa õpetajad ja õpilased — iga kool isemoodi — õpetajate päeva. Uuemõisa algkooli pedagoogid tegid tunde andnud 6. klassi õpilastele tagasi peaaegu kõik, mida nad on pidanud ise klassi ees seistes taluma. „Panime kõik ühte tundi kokku, lastel oli päris raske,” tunnistas direktor Maia Tohver.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments