Homme algab joogafestival

Madiken

madiken@le.ee


Festivali korraldaja Merit Raju. Foto: Virge Viertek

Homme algab Haapsalu piiskopilinnuses ja kultuurikeskuses Baltimaade esimene joogafestival.

„22 õpetajat, 33 sündmust ja kahel päeval 12 tundi programmi,” ütles festivali peakorraldaja Merit Raju.

Toimuvad loengud, joogatunnid, toidutöötoad, kontserdid, raamatuesitlused, joogaõpetus lastele ja laat. Muu hulgas õpetatakse festivalilistele, kuidas laulda mantraid, valmistada umbrohust toitu, olla õnnelik.

Valida saab kümne joogastiili vahel. On tunde, kus tegeldakse vaid meeltega — näiteks Radža jooga, aga ka higistama ajavaid füüsilisi treeninguid, näiteks Ashtanga jooga.

Festivali peaesineja on aastaid Himaalajas elanud ja sealse iidse joogide vennaskonna liikmeks saanud Daniel Strausser. „Ta on väga kergesti mõistetav, toob lihtsaid näiteid ega tee joogat liiga müstiliseks,” selgitas Raju Strausseri võlu.

Kuigi joogafestival on mõeldud igas vanuses huvilistele, peaks lapsevanemad teadma, et loeng Tantra joogast puudutab seksuaalsust. „Leiame, et mida varem noored teadlikust ja targast seksuaalenergia kasutamisest teada saavad, seda parem,” ütles Raju.

Lastetelk on mõeldud 4–11aastastele. „Seal on joogat, tantsu, laulu, kunstilist tegevust ja muinasjutuvestmist vaheldumisi,” sõnas Raju.

Avatud on ka tervisekaupade basaar ehk idamaine kaubatänav, kust saab soetada kaupu kasemahlast tervisejalanõude ja meditatsioonipatjadest toortoidu tortideni, seletas Raju.

Basaaris võib pildistada oma aurat, lasta end üle vaadata India ajurveeda doktoril ning saada massaaži.

Joogafestivali toimkonnas on 55 vabatahtlikku. Raju sõnul oli suure vabatahtlike hulga värbamise üks eesmärk anda võimalus festivalil osalemiseks ka neile, kelle rahakott seda muidu ei lubaks.

Festivali pass maksab eelmüügis 35 eurot, siseruumi tundide eest tuleb välja käia lisaraha. Kes peab piletit liiga kalliks, saab osa võtta tasuta joogatundidest piiskopilinnuse väravatornis.

Raju sõnul on korraldajad arvestanud umbes tuhande külastajaga. „Festivali meeleolu sõltub just nendest inimestest, kes sinna tulevad. Seepärast me iga hinna eest ja igas kanalis seda festivali ei tutvusta. Tuleb see, kes tunneb, et joogafestivali idee temaga haakub.”

Joogafestival on üks väheseid alkoholivabu suurpidustusi Eestis. „On suur vahe, kas sündmusele annab jõudu alkohol või vaimne õhkkond,” ütles Raju. „Joogafestival annab sellise tunde südamesse nagu laulupidu või jõulud. Kurvad teeb rõõmsaks ja rõõmsad teeb õnnelikuks.”

Alkoholi tarbimisest peab enne joogaga tegelemist olema möödunud vähemalt 72 tundi.

Raju nentis, et enamik osalejaid on ilmselt naised, kuid leidub ka mehi. Õpetajate hulgas on seitse meest. Raju selgitas, et ajalooliselt oligi jooga alguses pigem meeste salakunst.

Peakorraldaja sõnul on plaanis muuta joogafestival iga–aastaseks.

Miks teha joogat?

  • Vähendab depressiooni ja stressihormoone ning suurendab serotoniini ehk heaoluhormooni taset kehas.
  • Alandab vererõhku ja veresuhkrut.
  • Tugevdab lihaseid, hoidab ära liigesehaigused ja seljavalud.
  • Parandab und, rühti, keskendusmisvõimet, mälu, reaktsioonikiirust, tasakaalu ja koordinatsiooni.
  • Parandab lõdvestumisoskust.
  • Aitab kehas liikuma panna millegi, millel pole lääne kultuuris nime, aga ka lääne inimene tunneb selgelt ära, kas tal see on või ei ole. Idamaade meditsiinis eluenergia, praana, chi.
  • Arendab oskust ära tunda ja eristada oma tundeid.
  • Aitab lahti saada halbadest harjumustest — alkoholist, sigarettidest, magusa– või lihaisust.
  • Aitab vabaneda madalast enesehinnangust ja saada kontakti oma sügavaima olemusega.
  • Jooga abil võib kogeda spirituaalseid kogemusi, mis annavad enesekindluse, et me ei ole siin maailmas üksi ja vastuse sellele, miks ei ole tarvis olla kellegi peale kade, oodata või karta oma surma.

Allikas: Joogafestivali veebilehekülg

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
3 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
data cabinet racks
10 aastat tagasi

Major thanks for the post.Much thanks again. Will read on…

health plans
10 aastat tagasi

Thanks for the blog article.Thanks Again. Will read on…

online business
10 aastat tagasi

Great, thanks for sharing this blog article.Really thank you! Great.