Muusikakool hakkab sügisel pilli õpetama ka täiskasvanuile

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Haapsalu muusikakoolis algavaile sisseastumiskatsetele oodatakse tänavu esimest korda ka täiskasvanuid, ainult et nemad ei pea katseid läbi tegema, tuleb end vaid kirja panna.

Lastele mõeldud sisseastumiskatsed aga teevad Haapsalu muusikakooli direktori Andres Kase ja õppealajuhataja Mart Kuusi murelikuks, sest osa lapsevanemaid ei adu, et seitse õppeaastat tähendavad tõsist tööd ja pühendumust nii lapsele kui ka lapsevanemale.

Tihtipeale juhtub, et esimesel aastal saab muusikakoolis õppiv laps suurt tähelepanu: vanemad kuulavad tunde ja käivad kontsertidel, siis aga vajub kodune huvi ära. Õpetajate sõnul on lapse toetamine vajalik ka järgmistel aastatel, kui iseseisva töö osatähtsus suureneb.

Nii muusikakooli direktori kui ka õppealajuhataja meelest oleks ideaalne, kui vanemad käiksid vähemalt esimesel aastal koos lastega erialatunnis – nii näevad nad, mida õppureilt nõutakse, ja oskavad last ka edaspidi rohkem toetada.

“Sageli ei taipa vanem, et töö pilliga ei lõpe hetkel, mil laps astub erialatunnist välja,” toonitas Mart Kuus koduse harjutamise suurt osatähtsust.

Pedagoogid kinnitasid, et kui vanemad suhtlevad õpetajaga, mõtlevad kaasa, aitavad ja innustavad last, on tulemust loota ka keskpäraste võimetega õpilaselt.

Kitarr ja klaver on kõige popimad pillid

Kõige populaarsemad pillid on muusikakoolis läbi aegade ikka klaver ja kitarr, viimase õppimiseks kandideerib lausa kümme last kohale.

Klaveriõppesse kandideerib tavaliselt 15 soovija ringis, vastu võetakse seitse-kaheksa. Üldse võtab Haapsalu muusikakool vastu 30–40 õpilast.

Kõige vähem populaarsed on aegade jooksul olnud – ja mitte ainult Haapsalu muusikakoolis – puhkpillid.

Esimest korda tunnid täiskasvanuile

Nagu tavakoolidesse, nii väheneb ka muusikakooli astujate arv. Seetõttu on Haapsalu muusikakoolil sügisel esimest korda plaanis vastu võtta ka täiskasvanuid.

Andres Kase kinnitusel on täiskasvanute õpe Euroopas väga trendikas. “Nad õpivad ja harjutavad suure kirega, esitavad kontsertidel raskeid teoseid,” kummutas ta arvamuse, nagu ei hakkaks suurele inimesele pilliõpetus külge.

“Täiskasvanud arenevad muidugi ainult teatud tasemele,” ei pidanud Mart Kuus siiski võimalikuks end veel vanas eas virtuoosiks koolitada.

Kes soovib mõne pilliga sõbraks saada, peaks tulema muusikakooli vastuvõtule 4. juunil kell 17–19 või 5. juunil kell 17–18 nagu lapsedki.

Täiskasvanud õppijad pääsevad kooli katseteta.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments