Soe õhk tõi suitsupääsukesed

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Luigepere Promenaadi juures pesa ehitamas. Foto: Arvo Tarmula
Luigepere Promenaadi juures pesa ehitamas. Foto: Arvo Tarmula

Külma kevade tõttu saabusid mitmed linnuliigid Eestisse ja ka Läänemaale hiljem kui tavaliselt. Nädalavahetuse pisut soojemad ilmad tõid siiakanti kauaoodatud suitsupääsukesed.

“Suitsupääsukest oli nädalavahetusel Haapsalus ja Läänemaal näha juba õige mitmel pool,” kinnitas ornitoloog Tarvo Valker. Esimesi suitsupääsukesi märkas tema andmetel Haapsalus elav soomlasest linnuhuviline Alpo Kohkila Saunja lahe ääres.
Üksikuid linde on nähtud ka maakonna põhjanurgas – Põõsaspea neeme lähistel.

Jahedad ilmad mõjutasid teistegi linnuliikide kohalejõudmist – Valkeri sõnul saabub näiteks valge-toonekurg meile tavaliselt juba märtsi lõpus, tänavu aga aprilli algul.

Kaugelt Aafrikast, lendavad rändlinnud aga kohale ikka täpselt.
“Eks nad püüdsid siis paar kehva päeva vaikselt põldudel mööda saata,” kirjeldas Valker lindude käitumist.

Haapsalu lahel on praegu hästi kuulda mõne nädala jooksul põhja poole rändavaid väike- ja laululuiki. Laidudel lärmavad naerukajakad, hommikuti võib merekallastel kohata rohul söövaid hallhanesid.

Valker juhtis tähelepanu, et veel on Promenaadil jalutades võimalik näha pulmitavaid tuttpütte. “Näiteks Tšaikovski pingi lähedal,” andis Valker vihje.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments