Haapsalu raamatukogus avatakse ainulaadne marginäitus

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Täna, 26. märtsil kell 11 avatakse Haapsalu raamatukogu lugemissaalis rahvusvahelisel näitusel „Estonia 2010“ hõbetatud pronksmedali pälvinud filateeliaekspositsioon „Nägemata nähtud maailm“.

Ekspositsiooni koostaja Priit Kasepalu pakub vaatamiseks marke, tervikasju, postkaarte ja ümbrikke, mida ta ise ei ole näinud, inimestest, kes ei ole näinud või on nägemise kaotanud. 16-leheline selgitustega ekspositsioon on valik Kasepalu kogust.

Kõige enam on pimedatest inimestest postmarkidel kujutatud rahvusvahelise punktkirja loojat Louis Braille’d. On ka marke, millel on lisaks tavakirjas tähistustele sõrmedega loetav reljeefkiri.

Ekspositsiooniga tutvuja saab teavet pimekurtusest ja pimedate juhtkoertest. Vanim eksponaat on enne 1940. aastat Eestis välja antud heategevuskaart, mille müügist saadud puhastulu anti pimedate toetuseks. Näha võib ka pimedate kirjavahetuse ümbrikke ja tervikasju.

„Kogusin marke ligi 40 aasta eest koolipoisina, kui olin veel vaegnägija,” rääkis Priit Kasepalu. “MTÜ Jumalalaegas andis 2009. aastal Louis Braille’ 200. sünniaastapäevaks „Minu margina“ välja juubelimargi. Internetiotsing näitas, et pool sajandit varem anti Louis Braille’ mark välja ka NSV Liidus. Mul tekkis huvi, kas taolisi marke on veel käibele lastud, ja kogumiskirg tärkas uuesti,“ selgitas Kasepalu.

Kasepalu aitab palju internet, kuid nägijate abita koguja siiski päriselt hakkama ei saa.

Hinnanguliselt võib maailmas olla umbes 35 pimedateteemalist kogu.

Priit Kasepalu töötab Eesti pimedate raamatukogu teabejuhina. See on raamatukogu, mis valmistab, komplekteerib, säilitab ja teeb kättesaadavaks heliraamatuid, -ajakirju, -ajalehti, punktkirjas ja elektroonilisi teavikuid ning puuteraamatuid. Teenindatakse nägemispuudega või mõne muu tavakirjas teksti lugemist takistava puude, häire või haigusega inimesi.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments